Опасност от светофари

Светофарът – това е уникално изобретение, което е спасило милиони животи и градове от хаоса. Въпреки това, не може да се каже, че е абсолютно благо – в някои ситуации дори е на обратно – светофарите могат да провокират аварии с тежки последствия.

Всичко се крие в психологията на хората: когато човекът зад волана види мигаща зелена светлина, му минава мисълта „а може би ще се промъкна?“. Повечето хора, в този момент, превключват на режим самосъхранение и спокойно изчакват следващото зелено, но определен процент рискуват (все пак сме хора) и натискат педала на газта вместо на спирачката. В Ютуб има редица примери, как завършва това „ще успея“ – почти винаги с произшествие с пострадали.

Именно поради тази причина, на по-малки кръстовища без интензивен трафик, съгласно Програмата за нулева смъртност при аварии, се препоръчва да се организира кръгово движение, повдигане на пътното платно или платна без предимство. Физическото успокояване на трафика е по-евтино от поставянето на светофар и гарантирано предизвиква намаляване на скоростта. Има и други интересни примери от Холандия, където на някои кръстовища и дори в цели градове, са изключили светофарите и произшествията са намалели.

А ето и реален пример: покрай дома ми има мрежа от улици с идентични кръстовища, но произшествия се случваха изключително само на едно от тях. Сега там е поставен светофар, въпреки че там няма чак толкова голям трафик – просто у нас решението на всяка непонятна ситуация е с поставянето на светофар. Причината за произшествията обаче беше в светофарът на следващото кръстовище – хората виждаха изтичащото време, натискаха газта отдалеч и влетяваха с висока скорост в кръстовището без светофар.

Именно поради тази причина, таймерите за обратно броене на светофара са по-скоро зло, отколкото плюс. В много градове и страни, има специални препоръки, да не се поставят такива. А и желанието „да хванат зеленото“ се проявява по-силно при увеличаване на фазите – никой не иска да чака допълнителните 2-3 минути. В този план, шофьорите и пешеходците са от една и съща страна на барикадата. Светофарите са необходими на големите кръстовища с няколко ленти на движение във всяка страна и при голяма интензивност на пешеходци и автомобили, в останалите случаи е по-добре да се търси друго решение.

 

Примери за правилен дизайн на малки кръстовища

Кръгово движение в Перм.

Изкривена траектория в Утрехт

Повдигане на платното при преминаване от второстепенна към главна улица и острови за безопасност в Амстердам

Повдигнато кръстовище в Лондон

Общо пространство в Берлин.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *