Как озеленяването помага в борбата с престъпността

Така се получи, че гъстите гори и храсти, започнаха да предизвикват страх у хората, да не би да станат жертви на престъпление. Още през 1285 г. английският крал Едуард I издава указ, съгласно който пътищата трябва де се почиства от нежелана растителност – като дървета и храсти, за да нямат възможност разбойниците да нападат от засада пътниците. Подобни мерки са популярни и до днес: управата на някои градове разпорежда премахването на излишните дървета в парковете и жилищните райони, за да намали по този начин броят на престъпленията. На пръв поглед този подход изглежда логичен: площта, след изкореняването на дърветата, изглежда по-добре, а за престъпниците има по-малко шансове да останат незабелязани.

Но в действителност, урбанистите отдавна са доказали, че озеленяването на жилищните райони намалява броя на извършваните в тях престъпления. Как така? Работата е в това, че в жилищните райони, озеленяването изпълнява съвсем различни функции, които пряко влияят върху поведението на престъпниците. Ще ви разкажа по-подробно за това.

Озеленяването привлича хората, а престъпниците избягват многолюдните места

Престъпниците рядко нарушават закона на многолюдни места, тъй като вероятността да бъдат забелязани там е по-голяма. А озеленяването способства за това, жителите да излязат от домовете си на двора и там да прекарат свободното си време. Най-простата статистика показва, че колкото повече дървета и зеленина има в дворовете, толкова повече хора отдъхват там. Родителите с по-голяма охота извеждат децата си на детските площадки, ако те са заобиколени с дървета и храсти. Озеленяването е причината, обществените пространства в жилищните райони да се намират под постоянен надзор от жителите.

Голяма роля тук играе не само фактическото наблюдаване на територията, но и самото усещане, че някой се грижи за нея. Ако се намира в уреден, озеленен и наблюдаван двор, има по-малка вероятност престъпникът да наруши закона, дори ако наоколо няма никой. Осъзнаването на факта, че местните жители се грижат за своето пространство, го навежда на мисълта, че неговите действия могат да срещнат сериозен отпор.

 

Озеленяването намалява нивото на стреса и агресията

Отдавна вече е доказано, че зеленината е способна да намали нивото на психологическа умора, която води до изблици на агресия, раздразнителност, невнимателно и неконтролируемо поведение. За това е толкова важно, хората да имат достъп до добре озеленена среда, която да им помогне да се успокоят, отпуснат и отдъхнат. По този въпрос също има няколко интересни изследвания. В едно от тях става дума за болни от Алцхаймер възрастни хора, които били разпределени в различни старчески домове. В едни от домовете имало участъци с градини, а в другите – не. След няколко месеца станало ясно, че при възрастните хора, които живеели без достъп до градина, рязко са се увеличили пристъпите на агресия, а в същото време, при втората група, тяхното количество останало на предишното ниво и дори малко се понижило.

От това, можем да направим извод, че озеленяването в дворовете влияе добре на жителите и създава обстановка, която не предразполага към агресивно поведение и извършване на престъпления.

 

Доказателства от практиката

В началото на 2000 г. американските урбанисти Франсис Куо и Уилям Съливан решили на практика да проучат влиянието на озеленяването върху броя на извършваните престъпления. За тази цел те се отправили към един от най-бедните и лоши райони в Чикаго. Името на микрорайонът бил Ида Б. Уелс, кръстен на американски журналист от африкански произход. Микрорайонът бил построен в началото на 40-те години, специално за чернокожите жители на града (в онези години сегрегацията била нещо нормално).

Бързо след откриването на микрорайонът, той се превърнал в гето с невероятно високо ниво на престъпност. На практика се управлявал от бандитски групировки. Грабежите и убийствата станали ежедневие, а пред търговците на наркотици буквално се извивали опашки. Трябва да се отбележи, че през 2011 г. микрорайонът е напълно разрушен и сега на негово място се издигат постройки от смесен тип. Това е поредният пример, как неблагополучните квартали, състоящи се предимно от жилищни блокове, неизменно се превръщат в гета, от които можем да се избавим само чрез разрушение.

Но да се върнем на изследването. Нивото на озеленяването варира от място до място. В някои моменти поляните и дърветата обкръжавали всеки дом, но след това в отделни участъци започнало тяхното премахване. Накрая се оказало, че някои сгради се заобиколени с асфалт, други са запазили в двора си няколко дървета, а част от тях са изцяло заобиколени със зеленина. Точно поради тази причина, микрорайонът бил идеален за изследването.

Куо и Съливан подбрали малко по-малко от стотина еднакви сгради с равен брой жители, но с различна степен на озеленяване. След това помолили полицаите за отчетите за престъпността на тези места, през последните две години. Отчетите били по три направления: общ брой престъпления, насилствени престъпления (нападения, побои, грабежи и убийства) и имуществени нападения (кражби на автомобили и велосипеди, по домовете и палежи).

Резултатите показали, че колкото повече зеленина има вътре в квартала, толкова по-малко се извършваните престъпления – и имуществени, и насилствени, и всички останали. Таблицата с резултатите изглежда така:

Francis E. Kuo, William C. Sullivan, Environment and Crime in the Inner City: Does Vegetation Reduce Crime?

От резултатите на изследването става ясно, че жилищата и дворовете с добро озеленяване се извършват с 52% по-малко престъпления, отколкото в дворовете без озеленяване. Освен това броят на насилствените престъпления намалява с 56% благодарение на озеленяването, а този на имуществените престъпления с 48%. Само помислете: наличието на дървета и друга зеленина в дворовете ги е направило два пъти по-безопасни.

Какъв извод можем да направим? Озеленяването и благоустройството е необходимо не само за красота. То може да бъде активно използвано в борбата с престъпността в жилищните квартали. Запомнете: колкото повече дървета има в междублоковите пространства, толкова по-безопасни са те.

 

Източник.

 

One Reply to “Как озеленяването помага в борбата с престъпността”

  1. Супер статия. Като цяло, в България малко се говори за ролята на заобикаляща среда върху престъпността, а в криминологията има цял дял, посветени на проблема – Environmental criminology. Много са интересни теориите, които формират този дял на науката, особено Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) и Design Against Crime (DAC). Архитекти, дизайнери и градоустройствените органи у нас трябва да почерпят (за пореден път) опит от Великобритания и Холандия за имплементацията на тези стратегии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *