Нулева търпимост към смъртността

Vision Zero е шведска програма за безопасност на движението

Основният принцип на програмата е да не се допускат пътно-транспортни произшествия с летален изход. Той е наречен още принципът на „нулева търпимост“, според който, не бива да се отнасяме към смъртта на пътя като към неизбежно зло, идващо с автомобилизацията.

Главният подход на програмата към този проблем е да се свали от шофьорите основната вина за смъртните произшествия на пътя и да се направи така, че в решението на проблема да участват и тези, които са строили и обслужвали пътя, както и производителите на автомобили. Разработчиците на програмата са наясно, че шофьорите са обикновени хора и винаги ще допускат грешки. Обаче е необходимо така да бъде организирано пътното движение, че грешките на хората да не водят до летален изход.

Средства за постигане на резултата

  • Кръстовища с кръгово движение. Въпреки че регулирането със светофар е доста ефективно, произшествията, които се случват при тях са с много по-тежки последствия, от колкото на кръстовищата с кръгово движение.
  • Пътни платна с разделителни бариери. Решението ефективно предотвратява авариите, свързани със сблъсъка с насрещния транспорт. Строителството на разделителни бариери се въвежда активно в Швеция от 1998 година.
  • Ограничаване на скоростта за движение в населените места до 30 км/ч. Според изследванията на учените, скоростта от 30 км / ч е границата, при която повечето пешеходци преживяват сблъсъците на транспортните средства. На властите в населените места в Швеция, са делегиране правомощия, които им позволяват сами да определят участъците, в които да въведат тези ограничения.
  • Почистване на прилежащите към пътя площи. За да се сведат до минимум последствията от сблъсъците на транспортните средства с прилежащите територии, от тях са разчистени опасните предмети: камъни и дървета, поставени са заграждения.
  • Подробно разследване на авариите със смъртен изход. Всички произшествия, довели до нечия смърт, се разследват от специална комисия. След приключване на разследването се предлагат решения, които ще помогнат да се избегне повторение на случилото се.
  • Напомняне за обезопасителните колани. Автомобилите, произведени в страната, са оборудвани със система за напомняне за коланите, като честотата на използване на коланите в тези автомобили достига 100%.
  • Advanced alcohol monitoring. Технология, предназначена да намали количеството на случаите на шофиране в нетрезво състояние.
  • Фоторадари. Средство за контролиране на установените ограничения на скоростта по пътищата.
  • Каски за велосипедистите. Всички деца до 15 години са длъжни да използват каски, когато карат велосипеди.

 

Програмата започва да се изпълнява от 1997 г. ,когато на пътищата са загинали 541 души. През 2012г., въпреки ръстът на автомобилите, на пътя са загинали 286 души.

Програмата е призната за успешна, затова не е учудващо, че тя е заимствана от други градове/страни. Например Холандия, Великобритания и САЩ – и по-точно в Сан Франциско, Портланд, Бостън и Ню Йорк, за който ще поговорим по-конкретно.

Проектът Vision Zero стартира в града (Ню Йорк) през януари 2014 г в районите Бронкс, Бруклин, Манхатън, Куинс, Стейтън Айлънд. По-детайлно ще разгледаме районът на Манхатън, тъй като е най-оживения и опасен в пътно-транспортно отношение (2,1 смъртни случаи на 100 000 жители).

Като всяко значително начинание, всичко започва с изследване и анализ. Става ясно, че от 2007г. до 2012г. смъртността на пешеходците в следствие на пътно-транспортно произшествие е нараснала от 51% на 58%. Изследвани били и степента на вината на всеки участник в движението, влиянието на времето от деня върху това и т.н.

Най-много ПТП се случват между 21 и 24 часа, или средно за Ню Йорк това са 15% от всички ПТП, а за Манхатън – 25%. Като цяло хората са удряни от:

Тъй като остров Манхатън е гъстонаселен район, финансов и културен център, тук има най-много хора (може да се направи сравнение с нашите центрове и „спални райони“), за това и виновните пешеходци тук са повече, от колкото в другите райони на Ню Йорк.От ляво – Манхатън, от дясно – целият Ню Йорк. С оранжево – виновен е шофьора, сиво – пешеходеца, сиво-оранжево – вината е споделена.

Освен това, бе проведена голяма обществена анкета, в която бяха интервюирани пешеходци и представители на местните общини. На нейна основа е съставен рейтинг, относно това, което не се харесва на хората:Станало ясно, че хората основно не харесват високата скорост на транспортните средства и не даването на предимство на пешеходците.

Проведени са и публични уоркшопи:

Дори е създаден специален сайт, където всеки може да се изкаже:

По този начин е създаден специален общ рейтинг степента на аварийност на пътищата и кръстовищата, въз основа на който са идентифицирани най-опасните пътища и кръстовища в града:

Между друго, аз вече направил подобна карта за Варна: https://bgurban.com/ptpmap/

А в него влизат десетки улици и кръстовища:

Накратко: 11% (90 км) от пътищата на Манхатън трябва да се преправят

 

Идентифицирани са двата най-опасни района , един от които е Чайнатаун:детайлен план

И така, подготвителната работа е свършена, места са обозначени и какво следва? Строителство на многоетажни пътни възли и подлези? Не.

преди и след това

 

Подготвени са около 50 инженерни решения за успокояване на трафика;

  • Създаване и регулиране на пешеходните фази на светофарите
  • Настройване на светофарите, така че да се избягват високите скорости във вечерните пикови часове
  • Регулиране на часовете за доставки и разтоварване в района, така че камионите да се движат тогава, когато пешеходците са най-малко
  • Създаване на защитени велоалеи
  • Разяснителни учебни програми
  • Увеличаване на камерите с фотофиксации
  • Подобряване на работата на полицаите

 

Какво?! Как?! Та това няма да помогне и ще убие движението в града!

Както виждате, не-капиталова реконструкция само на едно кръстовище, намалява аварийността с 1/3, при това районът не е парализиран:

През миналата година на редица улици бе поставено ограничение на скоростта на движение от 40 км/ч, което способствало за намаляване на смъртността на хората на пътя – загинали са 132 души, в сравнение с 2013 г. когато те са били 180 (най-високият показател за цялата история).

През тази година, програмата ще се разгърне напълно, ще се въведе ограничение от 30 км/ч, както и ще се проведе пътна диета – ще се стеснят платната и т.н.cега

ще бъде

Но защо цялата програма се върти около пешеходците? Отговорът е прост – те са най-незащитените участници в пътното движение, и за да бъдат защитени трябва да се повиши безопасността на велосипедистите и пътният трафик като цяло. Предишните проекти за реконструкция на градските пространства в Ню Йорк, показват намаляване на произшествията с 22-71%. Тъй като всеки гражданин е ценен за града, градът е длъжен да посрещне и гарантира безопасността на всеки, така и тази програма е ориентирана и към безопасността на децата (сега в Ню Йорк е бейби-бум).

По-подробно за Vision Zero в Ню Йорк може да прочетете на специалния сайт, а също така в сайта на Департамента по транспорт в Ню Йорк.

Следващият път, когато чиновниците говорят за безопасността на подлезите и надлезите в някое предложение, задайте въпрос, какви сметки са направили и защо ужасните капиталисти дори не се замислят за такова решение.

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *