Обща улица. Как Ви се струва?

Как изглежда една обикновена улица? Тротоар, път, а може би и велоалея. Понякога тротоарите са отделени от пътя с огради, да не би пешеходците да избягат. Но има и изцяло различен тип улици, на които колите, пешеходците и велосипедистите не са разделени, а са смесени. Това чудо на урбанистичната мисъл се нарича “shared space” или общо (споделено) пространство. На тези улици няма бордюри, светофари, знаци и пешеходни пътеки. Шофьорите и пешеходците сами се организират, така че да е удобно за всички.

Подобни улици има отдавна на Запад. Нека да видим какво е това нещо. Днес ще Ви разкажа за един нов проект, с който са се заели в Чикаго. С неговата разработка се занимава компанията „Burns&McDonnell” съвместно със сайта Design Group Ltd. Става дума за създаването на първата в града обща улица.

Неотдавна Отделът по транспорт в Чикаго обяви началото на иновационен проект за реконструкция на улица Argyle между улиците Broadway и Sheridan. Същността на проекта е, този участък да се превърне в едно общо пространство за всички. Т.е. всички участници в движението, и велосипедистите, и шофьорите, и пешеходците ще бъдат равни. Съгласно тази концепция, пътното платно не трябва да се отличава от велоалеята или от тротоара, а шофьорите ще трябва да забравят привилегиите си.

 

Тук няма да има тротоари, велосипедни алеи и каквито и да било знаци, светофари и маркировка. Бордюрите ще бъдат премахнати, за да се създаде впечатление, че се намираш на площад. Ще оставят само знака „Стоп“, за да не се допусне пълен хаос.

Проектът е направен по идея, взета от улица Bell Street в Сиатъл. Тротоарът е повдигнат със шест-осем инча (15-20 см), асфалтът е заменен с павета, територията е облагородена със зелени насаждения и се оставени няколко места за паркиране паралелно на улицата.

В момента на улица Argyle е предвидено двупосочно движение. В процеса на реконструкция то ще бъде еднопосочно, а когато завърши ремонтът движението отново ще бъде двупосочно. И между другото, предвижда се ограничение на  скоростта до 15 мили/час (25 км/ч), което трябва да способства за безопасността на придвижването.

Разбира се, подобно начинание не е много безопасно. Но в Чикаго се надяват експериментът да е удачен. Още повече, че вече има подобни улици в други европейски градове, в Лондон, Вашингтон,  Ню Йорк, които вече доказват своята ефективност.

Реконструкцията в Чикаго цели да се извлече икономическа полза от улицата – тъй като на нея ще могат да се провеждат панаири, масови празници, да се поставят кафенета и ресторанти.

Като цяло, работата ще отнеме година, като ще се осъществи на няколко етапа, за да се сведат до минимум възможните нарушения и неудобства. За реализирането на концепцията ще се похарчат 3.5 милиона долара. А ако експериментът се окаже удачен, то такива улици могат да се появят и в други части на града. Но трябва да се има предвид, че в подобно общо пространство могат да се трансформират само тесни и „бавни“ улици.

Един от хората, които прокарват идеята за създаване на общо пространство за шофьори, пешеходци и велосипедисти, е холандския специалист по пътното движение Ханс Мондерман. Именно в Холандия, идеята за „общо пространство“ се развива най-активно.

След дълги години работа Мондерман разбрал, че мерките, които се вземат за обезопасяването на движението, в крайна сметка правят пътя опасен. Холандецът пояснява, че голяма част от произшествията се случват не заради грешка, а заради неправилната реакция на чужда грешка.

Мондерман може да бъде наречен яростен противник на пътните знаци и светофари. Той казва: “Да вземем знакът, предупреждаващ за приближаването на мост. Наистина ли никой няма да забележи, че отпред има мост? Защо е необходимо това да ни се разказва? Толкова ли сме тъпи, че трябва постоянно да ни се обяснява как да се държим?  Ако смятате, че хората са идиоти, то и те ще държат по същия начин.“

В крайна сметка, Мондерман предположил, че ако се избавим от всичко това, хората ще престанат да гледат знаците и ще започнат да се гледат един друг и най-накрая ще започнат да мислят.

Идеите за общо пространство не са просто някакви дизайнерски решения. Тази идея изисква нов подход към процеса на планиране, проектиране и вземане на решения. Не е достатъчно просто да се махнат светофарите и знаците. На тяхно място трябва да има кръгови движения, фонтани, да се засадят дървета.

Общо пространство в Холандия:

И това не е само визуално въплъщение, това е начин на мислене. Същността на отричането от тротоарите, знаците и другите атрибути се крие в това, да се накарат хората съзнателно да вземат решения, да се договарят с другите участници в движението (шофьори или пешеходци) чрез контакт с очи или жестове. Според тази философия, традиционното устройство на улицата създава лъжливо усещане за безопасност и позволява да се държиш така, сякаш не носиш никаква отговорност, т.е. да се чувстваш като цар на пътя.

Мондерман провежда изследвания, които доказват, че на улиците, преобразувани в типа „общи“, броят на авариите и нещастните случаи намалява. Причината е в намалената скорост, по-слабият автомобилен трафик и общуването на участниците в движението един с друг.

Например, в центъра на гр. Драхтен, където обикновено се случват около осем  аварии в година, след ремонта на улицата, броят на произшествията спада до нула.

Причината е в това, че разбирането за рисковите ситуации кара шофьорите, велосипедистите и пешеходците да бъдат по-внимателни. Зад тази концепция застават и природозащитниците, които се убедени в това, че неефективните регулатори на движението, хабят твърде много енергия.

Или да вземем новозеландския град Оукланд. Изследванията показват, че след реконструкцията на улиците потокът от пешеходци се е увеличил от 10 до 140%, автомобилният трафик е намалял с 54%, а продажбите в магазините са се увеличили от 27 до 439%. Но при анализа на резултатите от проучването става ясно, че шофьорите не винаги спазват правилата и паркират по всяко време, въпреки че паркирането е разрешено само от 7 до 11 часа сутрин, а и някои превишават скоростта, която не може да е повече от 10 км/ч.

Разбира се, идеята за общо пространство има и своите противници, които смятат, че „общите улици“ – това е някаква анархия и освен това не са приспособени за хора с ограничени възможности. А в някои случаи, шофьорите както преди притесняват велосипедистите и пешеходците. А те, боейки се от автомобилите, им отстъпват отдръпвайки се от пътя.

 

Източник.

One Reply to “Обща улица. Как Ви се струва?”

  1. Не зная дали хората, които спазват правилата и знаците за движение или тоя Мондерман е пълен идиот! Това не виждам как ще стане, освен ако автомобилите не се откажат да се движат по подобни улички. Пък дано и не бързат занякъде, че просто нямат начин да стигнат по план. И определено катадтрофите ще се увеличат, заедно с хаоса. Явно някой си намерил ниша за усвояване на пари и сега, давай, и в Чикаго . Вдичкото е само пръскане на пари за един абсурдно неработещ проект, вместо тия пари да бъдат вложени или дарени З много по- полезни дейности. Като напр. болницата за раково- болни деца St. Jude researching hospital , която болница не взема нито един цент от родителите и функционира единствено от дарения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *