Идеалната улица

Днес ще Ви разкажа за идеална улица, например булевард „Лефевр“ в Париж. Разбира се, когато казвам „идеална“, не е заради това да започнете да търсите снимки с недостатъците й и да ми ги пращате. Недостатъци могат да се открият винаги и навсякъде. По-скоро трябва да обърнете внимание на това, как може да се строи улица в град, в който мислят за комфорта и безопасността на пешеходците. За съжаление, не мога да посоча нито една улица, която да е толкова удобна, красива, чиста и комфортна. Като сега не става дума за историческите сгради, които карат и най-невзрачната улица да изпъкне. Става дума за планиране на тротоарите, пътното платно, пешеходните пътеки и другите елементи на пешеходната инфраструктура.

Нека да погледнем внимателно нашата улица:

1. Ширината на улицата е средно 40 метра. В центъра й са разположени трамвайните линии с прекрасни тревни площи.
2. На пешеходните пътеки през улицата има острови за безопасност.
3. Обърнете внимание на кръстовищата с другите пътища. Те са стеснени и заградени със стълбове, така че там да не може да се паркира .

1. Спирката на трамвая е разположена в центъра. Това е най-удобният и безопасен начин. Няма стесняване на пътното платно.
2. За пресичане на широкото пътно платно на пешеходните пътеки са поставени острови за безопасност.
3. Паркирането се осъществява в „джобове“, всички места са разграфени, да се паркира на непозволено място е практически невъзможно.

1. Даже на големите кръстовища има зебри, никакви подлези.
2. Паркирането в тесните пространства е забранено.

04. Нека да погледнем внимателно.

05. Прекрасен нов трамвай…ммм, красота!

06. Трамваят се движи по зелената площ, много красиво и природосъобразно. Обърнете внимание как са направени стойките за електрическите жици, те са красиви и елегантни. Без излишни жици.

07. А ето и самата улица. Тротоарът е широк, има разнообразно покритие. За волоалеята – асфалт, за пешеходците големи плочки. На местата за почивка на хората – грунд.

08. Местата за паркиране са в отделни “джобове“, за да няма хаос. Навсякъде има ред.

09. Нека да погледнем място за пресичане от горе. Стълбове защитават пешеходната улица. Пред опасния участък, покритието на пътя е сменено от асфалт на павета, за да привлича вниманието на шофьорите. Всички пешеходни зони са покрити с големи плочки.

10. Велоалеята е издигната на нивото на тротоара и има специално покритие.

11. Обърнете внимание на това, как е направен входът към подземен паркинг в сграда. Той просто е отделен със стълбове. Веднага се вижда, че тук на тротоара важни са пешеходците и велосипедистите. Автомобилът е длъжен да пусне всички и след това да потегли, а не обратно. В подобни ситуации у нас, пешеходците ще трябва да пресекат на платното, да се движат нагоре-надолу.

12. Красота.

13. Пешеходна пътека със светофар.

14. Пешеходна пътека без светофар. Обърнете внимание на това, че пътеката е повдигната и пешеходците не трябва да сменят нивото. Пред пешеходната пътека са поставени павета, за намаляване на скоростта на автомобилите.

15. Ето така трябва да изглежда нерегулируема пешеходна пътека.

16. Пешеходна пътека с велоалея.

17. Пешеходна пътека през линията на трамвая.

18. Обърнете внимание, че всичко е направено на едно ниво, тук спокойно може да пресече инвалид, велосипедист и човек с количка.

19. Всичко е идеално равно.

20. Още един вариант на пешеходна пътека през линията на трамвая.

21. Пешеходна пътека със светофар и остров за безопасност.

22. Места за спиране на мотоциклети на светофара, от ляво се вижда велоалея.

23. Място за паркиране.

24. Сега вижте колко спретнато е направено всичко. Какви равни плочки и чисти шевове.

25. Велоалея.

26. Идеално равни павета.

27. А това са плочки. Когато у нас плюят по плочките, казват че е неудобно да се ходи на токчета по тях. Ако плочките са правилно поставени, с няма да забележите фугите им с каквито и да било обувки.

28. Вижте този чудесен бордюр.

29. Колко спретнато и красиво е направено всичко. Как да не се влюбиш в тези камъни?

30. Специални закръглени елементи на бордюра…

31. Божествено! У нас не правят толкова добър ремонт, както по улиците в Париж. Ако бях художник, щях да рисувам предимно парижките тротоари.

32. Ако бях поет щях да пиша стихове само за парижките тротоари!

33. Решетка за оттичане на дъждовната вода. Не е ли прелестна? Спомнете си какви са решетките у нас на двора…

34. Парижки стълб. В рая има точно такива.

35. На идеалната улица трябва да има и тоалетна. Парижка тоалетна!

36. Кошче за боклук, пейки, дървета…

37. Прекрасна автобусна спирка в Париж. Няма рекламни боклуци, на информационните табла има всичко необходимо – разписания, карти и др. От горе е поставено името на спирката.

38. На идеална улица има и торбички, с които можеш да почистиш след кучето си.

39. Уличен пепелник.

40. Прекрасен стълб за осветление. Обърнете внимание, че няма никакви ужасни жици, за това пък има допълнителна лампа за осветяване на тротоара.

41. Красота.

Погледнете снимките по-гори и обърнете внимание на детайлите. Може би и Вие не веднъж ще се разхождали из подобни улици в Европа. Просто всичко е относително. Ако искате и улиците във Вашия град да бъдат такива, покажете снимките на вашия кмет, областен управител, главен архитект. Да направиш нещо добре или зле струва еднакво пари. Строят лошо, защото вие си търсите милион оправдания за това и естествено не ходите да гласувате. Ако след поредната лошо поставена плочка се възмутят 20% от жителите, кметът бързо ще бъде бутнат от скалата и повече никой няма да работи посредствено.

Хубавата улица трябва да изглежда като тези в Париж. Не позволявайте да Ви лъжат!

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *