Градът на автомагистралите е решил да се откаже от автомобилите

Бирмингам е вторият по население град във Великобритания (над 1 млн. жители) и е известен със своите „градски магистрали“, но сега властите са твърдо решени да фокусират вниманието си върху пешеходната и велосипедната инфраструктура, а също върху развитието на обществения транспорт.

Според приетия план, градът ще бъде разделен на зони, свободни  от автомобили като водачите ще могат единствено да използват околовръстни (обходни маршрути) за преминаване между различните зони.

Целта е придвижването на хората взели решение да слязат от автомобила да бъде максимално комфортно и безопасно, а градският транспорт да стане по-бърз и по-надежден. За основа на проекта е взет опита на град Гент (Белгия).

Белгийски опит

Гент е средновековен град, приблизително четири пъти по-малък от Бирмингам. През 2017 година властите в града решават да направят мащабна промяна. Буквално в една неделна нощ те затварят улиците в центъра за автомобили. Неочаквано и разочароващо за местните медии, промяната не предизвиква нито протести, нито възражения.

Транспортният план на Гент забранява преминаването на автомобили през зоните. Всеки водач, който желае да премине в друга зона е длъжен да излезе на околовръстния път (или определения обходен маршрут) и от там да влезе в нужната зона. По този начин зад волана остават само тези, които нямат алтернатива и наистина се нуждаят от автомобил.

След промяната, автомобилистите забелязали, че изминават повече разстояние, но пътуват по-малко време, защото трафикът силно намалява. До този момент, 55% от всички придвижвания в града са осъществявани зад волана, а след забраната спадат до 27%.

Същевременно броят на велосипедистите се увеличава. Ако през 2016г. те заемат 22% от пътуванията и планирани 35% до 2030г., благодарение на промяната, целта е била достигната през 2019г., 11 години по-рано от предвиденото.

Противно на очакванията на магазинери и ресторантьори, приходите не намаляват, а икономическата ситуация се подобрява – ресторантите и баровете се увеличават с 17%.

Благодарение на новия план и разбирането, проявено от местните, нивото на замърсяване на въздуха намалява с 20%, а градът става по-тих. Въпреки първоначалните заплахи, които хората отправят към кмета, след като виждат положителните промени, го преизбират за нов мандат.

За реализацията на плана са били необходими само 4 млн. евро (3.4 млн. паунда). За сравнение, строителството на 1 миля автомагистрален участък излиза между 20 и 30 млн паунда.

 

Планът на Бирмингам

Основната идея на такива пешеходни зони е да направи кратките придвижвания с автомобил по-неудобни в сравнение с велосипедното придвижване и градския транспорт. В Бирмингам 25% от автомобилния трафик заемат пътувания на разстояние по-малко от 1 миля, това разстояние лесно може да бъде преодоляно пеша или на велосипед.

Важен елемент е също „борбата“ с паркоместата. За бизнеса ще бъде въведен данък – 500 паунда за всяко паркомясто за работниците. На освободените терени планират да построят 12 800 жилищни сгради.

„Земята е скъпа, затова трябва да бъде използвана максимално ефективно.“ – становище на градския съвет в Бирмингам.

 

Камиони и микробуси ще могат да минават само в неработно време с ограничение на скоростта до 30км/ч.

„Бирмингам е длъжен да построи бъдеще, в което авомобилът не доминира. Автомобилите са вредни за нашето собствено здраве, за здравето на семействата ни, вредни са за нашите общности, за бизнеса. Всичко това в паричен еквивалент се равнява на милиони изгубени паунди от по-ниска производителност заради претоварването на инфраструктурата.“ – Васим Зафар, член на градския съвет, отговарящ за транспорта и околната среда.

 

Освен забрана за движение на автомобили, ще бъде предоставено и повече пространство за пешеходци и велосипедисти. Сега по-малко от 1% от населението използва велосипед ежедневно. До 2023г., според плана, този показател трябва да бъде вдигнат до 5%.

 

Източник: How a Belgian port city inspired Birmingham’s car-free ambitions

Преводач: Николаев Георги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *