Супер-кварталите в Барселона – улиците се връщат на пешеходците!

Преди две години в Барселона решиха да се борят с увеличаването броят на автомобилите, в резултат от което затвориха част от улиците за транзитно движение и подобриха условията за пешеходците и велосипедистите. Идеята е заимствана от супер-кварталите (Superblocks или Superilla), където няколко квартала с малки улици стават изцяло пешеходни, а около тях има по-голям квартал с автомобилно движение.

Замисълът е прост: да се намали ползването на автомобили с 21% за първите две години чрез физически и административни методи. Според плановете на града около 60% от улиците с автомобилно движение ще се превърнат в “citizen spaces” (в превод нещо като пространства за гражданите). Тези дни, в twitter видях първите снимки на подобни зони.

Сега в Барселона, 20% от дневните пътувания се осъществяват от автомобили, които заемат 60% от уличното пространство. С помощта на новия план, властите се надяват да върнат улиците на гражданите и да направят Барселона по-безопасен град, в който да имате желание да живеете.

В пилотният супер-квартал „Ешампле“ (в който живеят 5-6 хиляди души) е планирано да се забрани преминаването на леки автомобили, скутери, автобуси и камиони. Възможност за преминаване ще имат само колите за зареждане на обекти, както и автомобилите на живущите в квартала, но скоростта ще бъде ограничена до 10 км/ч. Заедно с ограничението ще се изгради и велоинфраструктура, ще се развие обществения транспорт – от всяка точка в супер-квартала ще има спирки на по-малко от 300 м разстояние и с интервал на преминаване от 5 минути, като вече са започнали да въвеждат новата маршрутна мрежа.

Дизайнът на улиците е променен с помощта на бързи и евтини решения – улични мебели и маркировка. Това се нарича тактически урбанизъм и позволява да се тестват нови решения и да се правят промени в проекта преди цялостното му изпълнение. Така в Ню Йорк за един ден правят пешеходни зони.

Преди тук имаше автомобили, а сега е пространство за хората. Защо на снимките има малко хора – не знам, може би зависи от времето, по което са заснети и от фотографа. Може би зоната е току-що обособена и местните още да не са свикнали с нея. Във всеки случай това не се прави заради туристите или хипстърите, а за да се накарат хората да ходят повече пеша, да карат велосипеди, а не автомобили.

Чиновниците са взели това решение подтиквани не само от колапса, но и от медицинската статистика – в Барселона, годишно  в резултат от лошата околна среда, преждевременно умират около 3500 души. Около 1200 от тях могат да бъдат спасени ако се достигнат общоприетите от ЕС норми на азотен диоксид. След намаляването на броят на пътуванията с автомобили, хората ще имат с 18700 по-малко пристъпи на астма, с 12100 по-малко случаи на остър бронхит и с 600 по-малко сърдечно-съдови заболявания, за които е необходима хоспитализация. Не е зле за град с население 1,6 милиона души? А дори забравих да спомена и шума – сега 61% от гражданите живеят при нива на шум, опасни за здравословния живот.

Искате ли да има подобни смели решения и улици за хората и във Вашия град?

 

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *