Санта-Моника: как един град за автомобили се пръвръща в град за хората

Лос-Анджелис – един от най-населените градове в света. Ако гледате американски филми, сигурно сте видели тези безкрайни квартали от частни домове с гаражи за няколко коли. Много от местните хора изобщо не могат да си представят живот без автомобил. Коли имат дори тийнейджърите, които отиват с тях на училище или в колеж. Заради тази повсеместна автомобилизация, улиците на Лос Анджелис са постоянно задръстени. И въпреки, че пътните платна се разширяват, задръстванията стават все повече и повече.

Но дори в Америка, най-накрая проумяха, че да се строи град за автомобилисти е неправилно и опасно. Поради тази причина градските власти се насочиха към развитие на обществения транспорт и започнаха да стимулират хората да се движат пеш или да карат велосипед. Много добър пример за това е град Санта Моника, разположен в близост до Лос Анджелис. Тук автомобилните трасета се реконструират в пешеходни улици, а паркингите в красиви паркове.

01. „Трета“ улица. Преди тук имаше автомобилен път, но след това тя стана пешеходна. В действителност, не цялата е за пешеходци, а само в участъка от булевард „Уилшир“ до Бродуей.

02. Този участък е залесен с дървета, по средата на улицата са поставени красиви фонтани и малки кафенета.

03.

04.

05. Краят на пешеходния участък е в „Тонгва парк“ – кръстен на името на индианското племе, което е обитавало териториите на днешна Санта Моника.

06. Известните американски бездомници. Както и по-рано съм писал, тук те са много.

07. Тротоарите на улиците в близост до парка са преправени и сега тук има малки полукръгли зони за отдих.

08. Един от входовете на парка. За да не се качват скейтърите на бетонните скамейки, на тях са поставени метални ограничители.

09. По време на благоустрояването на парка там са посадени вече пораснали дървета. Благодарение на това, на хората не се налага да чакат растенията да пораснат, за да може паркът да придобие желания вид.

10. Още един спящ бездомник.

11. Тук има още едни сполучлив ландшафт, проектантите са се постарали да наподобят природен релеф. Нещо подобно правят в момента в парк „Зарядие“ в Москва. Между другото, и в Зарядие, и в Тонгва парк, работи една и съща инженерна компания – BuroHappold. Тя вече е участвала в разработването на известния парк Хай Лайн.

12. Както се вижда, много е удобно да се спи на пейките.

13. Детска площадка.

14. Тук също се използва активно релефът, на склона са монтирани пързалки и малка стена за катерене.

15. Преди, на това място имаше обикновен паркинг. Но през 2010 г. властите решили да го преустроят в парк. Преустройството приключило през 2014 г.

16. При работата над парка, архитектите са се постарали да удовлетворят всички желания на местните жители. Те са провели няколко обществени обсъждания на проекта и са разпитвали хората, кой с какво обича да се занимава.

17. Освен желанията на местните жители е отчетена и историята на тези места. Още от времето на индианците Тонгва, целият бряг на Санта Моника е бил прорязан с ручеи. След това, тези потоци са пресъхнали и от тях са останали само дерета.

18. От там се появила и идеята паркът да бъде с хълмове. Тук има четири хълмисти зони: Градински хълм – с градини и малки беседки, Хълм с открити пространства за игра за децата, Хълм с площадки за наблюдение и изглед към града и към океана, Хълм за събирания – голямо открито пространство за мероприятия.

19. Всички зони са свързани чрез мрежа от пътечки и алеи. Поради тази причина паркът изглежда по-голям, от колкото е в действителност. Той е една от най-популярните обществени зони в Санта Моника.

20. Тъй като паркът максимално имитира дивата природа, на входовете са поставени големи камъни, за да не се доближат много автомобилите.

21. От дясно платен паркинг.

22. Нека внимателно да погледнем пътищата. Те са планомерно стеснени и сега на автомобилистите е оставено все по-малко място. За сметка на това се появява пространство за велосипедисти. В действителност, тук велоалеята не е много грамотно поставена, тъй като колите трябва да преминат през нея, за да паркират на определените места. По-добре щеше да е първо да е пътното платно, след това местата за паркиране и чак тогава велоалеята.

23.

24. Тъй като тук пътищата са бетонни, пешеходните зебри се рисуват на черна подложка, за да изглеждат контрастни. Обърнете внимание, че навсякъде има без бариерна среда. По отношение на грижата за слабо подвижните граждани в Щатите всичко е много, много готино.

25. Нерегулируемата пешеходна пътека е повдигната и е с различни плочки. Това автоматично заставя шофьорът да намали и да внимава. Пътният знак за пешеходци също призовава да бъдеш внимателен и да се огледаш на двете страни, тъй като освен автомобили тук преминават и велосипеди. А освен това знакът е нарисуван с очички;)

26. Ето още една улица с много добра велоалея. Тя е отделена от пътното платно с бордюр, който е прави много по-безопасна.

27. Знак за диагонално пресичане.

28. В Щатите, при диагоналното пресичане се използва много яка зигзагообразна маркировка. Обикновено диагоналните зебри не изглеждат много красиво.

29. Преди тук имаше широк път, но той бе стеснен, а освободеното пространство бе предоставено на пешеходците. На новия тротоар са поставени ето такива сандъци за отдих, а отгоре е поставено осветление с малки лампи.

30. От автомобилното платно са останали само две ленти.

31. Автомобилистите биват стеснявани.

32. Сан Моника има собствена автобусна компания – Big Blue Bus, която се води като най-добрата в окръг Лос-Анджелис. В града се движат и експресни автобуси Metro Rapid. Те имат по-дълги маршрути и много по-малко спирки, в сравнение с обикновените автобуси. Metro Rapid има една интересна особеност: те са оборудвани със специални предаватели, които предупреждават стоящите отпред светофари за тяхното приближаване и ги принуждават да задържат зеления сигнал по-дълго от обикновено. Това е една от причините, тези автобуси да се придвижват така бързо из града.

33. Спирка на Big Blue Bus.

34. Сграда на градската администрация. Тя е разположена срещу парк Тонгва.

35. В Санта Моника има много зеленина.

36. Оушън Авеню

37. Широкият плаж – една от забележителностите на Санта Моника. Тук има ресторанти, сцени за концерти, спортни зони и изобщо всичко необходимо, за да си починеш на брега на океана.

38. Плажът е отделен от пътните платна със зона с жилища, ресторанти и паркинги. Наемът на тези жилища може да стигне и 10 000 долара за седмица.

39. На плажът е забранено всякакво строителство. Няма палатки, нито магазини. Има широка линия от чист пясък.

40. Някой е преминал с колата през тревата.

41.

42. Тук има и широка алея за велосипедисти.

43. Тя продължава много километри.

44. На всеки сто метра има тоалетни, съблекални и душове.

45. Всичко е безплатно.

46. Плажът е прекрасен, тук няма никакви неясни сгради, сергии, джунджурии, просто широк открит бряг. У нас отдавна да са го застроили.

47. Местният стрийт-арт. Паркинга до плажа струва 10 долара.

48.

49. А на мен ми е време за летището.

50. В сградата на летището има площадка за кучета. Тук има купа с вода и изкуствена трева.

51. Много разпространена тема в САЩ.

 

Източник.

2 Replies to “Санта-Моника: как един град за автомобили се пръвръща в град за хората”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *