Разходка из Прага: електрически автобус, ремонтни дейности, училищна зона и разбира се, трамвай

Прага е един от най-любимите ми градове. Още повече, тъй като го смятам за идеален за живеене. В Прага се срещат повечето от моите лични критерии за комфортен град: място с история и душа, но не консервиран град-музей; град с комфортен размер; идеално застрояване; безопасни улици; отличен обществен транспорт; голям избор на услуги; приемливи цени и сходна култура. Освен това, тук правят вкусна бира, практически са легализирани леките наркотици и лесно се пътува до съседните страни.

Всеки път, когато посещавам Прага, съжалявам само за едно, че съм си оставил твърде малко време за разходка из града. Този път имах грандиозни планове – да разгледам новите и старите райони, да се повозя на трамвая и други типични за мен неща, но не ми се удаде да свърша всичко. От друга страна, пък всичко вървеше добре!

Ето пример за идеалният за мен град:

Удобни улици за жителите, велосипедистите и пешеходците, за автомобилите също има място, но то не ощетява останалите. По такива улици не е страшно да пускаш децата сутрин за училище, а вечерно време можеш да пиеш чай, уютно разположен под дърветата.

Историческите сгради са важни за бита, а детайлите създават интерес към мястото. Освен това никой не разваля фасадата с хаотично остъкляване или климатици.

На първите етажи има много заведения, от барове…

… до магазини за велосипеди.

В непосредствена близост има площади, бизнес центрове и обществен транспорт. Разходката ми беше сутринта на Коледа, така че не се учудвайте на малкото хора.

Единственото нещо, което ме смути бе пълното отсъствие на коледна украса. Открих само една пързалка в туристическия център. Няма фойерверки, нито елхи, нито фигури на Дядо Коледа. Като цяло ми се струва странно.

Ако съдя по активното строителство, не само аз съм влюбен в Прага. Ето пример – бившата индустриална зона в 8-ми район активно се застроява.

Преди тук имаше докове, а сега бизнес центрове и жилища. От миналото остана само името:

Районът е смесен, поради тази причина понятия като „спален“ или бизнес район остават в миналия век като страшен сън. Разделянето на районите по функции води само до умъртвяване на мястото и миграционни потоци сутрин и вечер, поради тази причина, в рамките на един квартал се правят и магазини, и жилища, и офиси, и други работни места. Само мръсната промишленост е изведена в отделни зони извън града.

Всички жилищни сгради са със средна етажност.

Излишно е да споменавам, че вратите са стъклени – така помещението може да се наблюдава и е по-безопасно. Няма никакви стълби.

На първия етаж, от страната на улицата, са обществени помещения, а по-навътре в квартала – жилища със собствен малък участък. Ограда с вградени врати, разделя пространството, но не го закрива – можеш да преминеш.

Можеш да стигнеш с автомобил до жилището, но пространството е предназначено за пешеходци. При необходимост, можеш да си докараш мебелите, но не можеш да паркираш пред дома. Алеите за пешеходци все пак са оградени със стълбове.

Не можах да разбера, дали паркирането на пристана е безплатно за живущите там )

Тук достъпът е свободен без врати, има и офис помещения.

Да отидем на другия бряг!

Ако в миналото жилищните сгради са били отделени, но образувайки заедно правоъгълен квартал, то тук има свободно разполагане на домовете. Това е обичайно при микрорайоните. Тук няма разделение на пространството на обществена и частна територия, поради тази причина веднага са сложили ограда за по-голям комфорт за живущите.

Вратата се отваря автоматично, а вътре има разклонения на улицата към входовете на жилищата и паркинг. Влизането в тази територия става чрез домофон.

Оградата може и да е добро решение, но не би трябвало да я има в града. Тя веднага предизвиква враждебност у преминаващите на близо и създава лъжливо чувство за безопастност у жителите. Да влезеш вътре можеш без проблем, но мястото ще е пусто, което е много по-опасно, отколкото ако всеки може да преминава свободно.

Трябва да се отбележи правилната етажност на застрояването – това не са „мравуняци”, където съседите не могат да се запомнят един друг. На подобни места, обикновено се формират добросъседски взаимоотношения и не се горят бутоните на асансьора. Но самите жилищни сгради са доста еднообразни.

Тук все още няма крайбрежна улица:

…а на 5 минути пеш е класическата Прага. Тук има и осветление на пешеходната пътека и бетонно ограждение. Шофьорът и при най-добро желание, не може да паркира в зоната на видимост на пешеходеца. Видимостта не е пострадала в резултат от това разположние, шофьорът навреме забелязва пресичащите и всички остават живи. Решението е бързо и евтино, но въпреки това е по-добре да се правят „Уши” на пешеходните пътеки като се разшири тротоара.

Трудно е да си представим класическата Прага без трамвай. Тук случаят е следният, градът избегна чуждите грешки и с минимални средства успя да доведе съществуващата инфраструктура до идеално състояние.

Старите вагони се ремонтират, за да не се развалят на пътя. Освен това тече планомерно обновяване с нови Шкоди. За да се осигури добро обслужване, на една линия могат да работят едновременно старите Татри и новите Шкоди – пускат ги през един, за да могат инвалиди или майки с колички свободно да ползват града.

Дори указателните табели на спирките са пример за рационален подход при ограничени ресурси. Знакът на върха се вижда отдалеч и ясно обозначава къде е спирката. Номерата на маршрутите под него също се четат при вдигната глава. Следва частта с извънредите съобщения, а най-отдолу е разписанието по дни и вида на вагоните (дали са с нисък под или не), както и информация за билетите във формат А4. Най-отдолу има кошче за боклук. Лесно и компактно се обслужва. Карта с маршрутите обикновено стои изложена в павилона на спирката. Или не стои, ако няма павилион.

Трамваят е основният транспорт в града, въпреки наличието на метро. Поради тази причина, не може с лека ръка да се отменят маршрути, дори и по време на ремонт на участъка. Какво правят тогава? Например закриват едната линия и временно правят пътят на трамвая еднопосочен.

Трамваите се разминават след сигнал на светофара. Движението на автомобили е спряно, за да не се случи нещо.

Сложно ли е? Не.

Пешеходците също не са забравени.

Трамваите са местната мода, за сметка на това, градът не е виждал тролейбуси от 1972 г. През 1960 година тук стигнали до извода, че тролеят не е ефективен – евтиният съветски нефт подтикнал града в полза на автобусите. През септември 2017 г. в Прага отново се появи контактна мрежа.

За сега това е все още експеримент – динамично зареждане на електро автобуса – батериите се зараждат по време на изминаването на километричен участък от мрежата, а останалия маршрут се изминава с натрупаната енергия.

За сега по линията се движи само една машина, която така и не дочаках. Но самият принцип и механизъм не се различава от градския електробус. За най-любопитните, в Ютуб има 11-минутно подробно видео.

Конструкцията на тези мачти води до изводът, че градът все още не е взел решението си.

За десерт, нека да видим правилно организирано пространство в училище!

В Русия, всяко училище има паспорт за безопасност, където е посочена дължината на оградите, количеството на ярките знаци и още други елементи за спокоен сън на директора. Но безопасността на маршрута на детето до училището, както и негова привлекателност не интересува никой. Все пак децата искат да играят след часовете, излизат от училището и срещат или ограда, или знак, или магистрала. А тук всичко е по-различно:

Веднага след излизане от училището, децата могат да бягат, да се гонят, да играят или да карат колело до вкъщи. Тук няма автомобили, затова единствената опасност е да ти подне пиано от небето.

Площадката е разделена на зони за деца на различни възрасти. Тук е за по-малките:

А тук за по-големите:

И тиха зона за писане на домашни:

Разбира се от всичко това се ползват и месните жители. А паркингът за велосипеди е много странен:

Иска ми се да разкажа още нещо за велоинфраструктурата, но в това отношение Прага се намира някъде между Москва и Варшава. Иначе има платна за велосипедисти и алеи, както и велосипедисти, но някма кой знае какво да се каже за тях.

Като цяло в Прага е прекрасно. Посетете града, но не се задържайте в туристическия център, а проучете и съседните райони и покрайнините!

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *