Отводнителни шахти

Годишната норма валежи в Торонто е почти два пъти повече от Варна например. При това, по улиците на канадския град, не се наблюдават потопи, а локвите са по-скоро изключение. Причината се крие в това, че водата е много добър разрушител и е по-просто още отначало да помислиш как да я отведеш, отколкото да се справяш с последствията. За щастие водата се подчинява на простите закони на гравитацията и е необходимо само да съобразиш наклона и да поставиш в най-ниската точка решетка за оттичане.

В Торонто е трудно да видиш пусто пространство, на което да няма шахта, в джоб на улицата, предназначен за паркиране, решетката е поставена в центъра и е с обратен наклон спрямо този на платното.

Пътищата имат ясно видим наклон на едната или на другата страна, по края задължително имат шахти, разнообразни по вид, но непременно в близост до бордюра.

Класически монолитен бетонен бордюр с оформени улеи, за да не тече водата неконтролируемо.

Срещат се и такива варианти, вградени в тротоара, отново са забележими наклоните, които способстват водата да се оттече от пешеходната пътека.

Важно е да се отводнява и велоалеята, тъй като пръските от колелата рязко снижават желанието за ползване на велосипед, което означава, че хората ще седнат зад волана на автомобила. Разрезите на решетките са направени така, че в тях да не могат да се заклещят колелата на велосипедите.

Решетка на границата между велоалеята и пешеходната зона, границата отново е във вид на улей.

Имаме подобни шахти

Но пътят е само част от проблема, съществуват още и тротоарите, ето пример, водата не са оттича просто „зад борда“, а в специална решетка.

Изобщо, всяка повърхност, събираща вода, е снабдена с решетки, поставени на такова разстояние една от друга, така че да не се превръща дъждът в бурен поток. Ето, например второто ниво на Toronto City Hall, водата можеше да бъде оставена да се стича надолу и оттам да се оттече, но не, по пътя й са поставени няколко шахти и няма никакви реки.

Паркинг в двор? Ще има шахта.

Двор? Не трябва да има никаква вода.

Площадка под контейнер за боклук? Няма вода!

Портал в не толкова богат квартал? Това не е повод да се разлива вода.

Най-големият шок за мен бе паркът. Гледам естествен природен пейзаж и си мисля как ли го е направила природата…но не, ландшафтът е планиран, а на ниските места, непременно ще има водосточна канализация!

А ако в парка има красив хълм и низина? 100% ще има и шахта.

Нищо не е оставено на случайността и не се допуска неконтролирано изтичане на вода, защото тя може да разруши всичко – поляните, тротоарите, пътищата…ето градска ферма, струва Ви се типичен селски пейзаж.

Но и тук е помислено за отвеждане на водата!

Новият парк Трилиум, в храстите се крие решетка.

Обикновен градски парк, като десетки други.

Може да има и такива бетонни улеи, за да не се разлива водата из поляната.

Шахта с малко екстремен вид, изпълняваща и декоративна функция.

Шахти има и на съвсем малки площадки с размери 5 на 5 метра, бихте казали, че тук за какво им са, но не – вода не бива да има.

Шахта! В поляната!

И как работи всичко това? Работи отлично, на видеото е заснет обикновен дъжд в Торонто, нищо особено, има и по-лоши случаи. Такъв дъжд може да вали часове със същия интензитет.

Дъждът не е спрял, но е утихнал, бурния воден поток се оттича в шахтите, които са разположени начесто, за това и той никога не придобива катастрофични размери, а по пешеходната пътека може да се премине без да си намокриш краката, лесно може да се прескочи и най-големия поток.

Веднага след дъжда, по пътя няма вода.

10 минути след дъжда на пешеходните пътеки е сухо.

Има малко вода на велоалеите, но това е заради боклука, попречил на водата да се оттече.

15 минути след дъжда имаш усещането, че просто са измили улиците, а не че е валяло.

Има малки локвички по пътя, но това е заради лошото състояние на асфалта, в Торонто с това има проблем, но обърнете внимание, че на задния план на снимката се виждат велосипедисти и те не са мокри от главата до петите.

Това е абсолютно нормална ситуация, не съм търсил специално сухи участъци, навсякъде където бях беше така – никаква вода след дъжда.

Трябва ли да казвам, че след дъжд, ситуацията в Варна е съвсем друга?

Оттичането на дъждовната вода (и топящият се сняг) е сериозна задача, на която е необходимо повишено внимание. Грешките при проектирането и строителството на градската среда могат не само да усложнят живота на хората, но и да станат причина за разрушения в града, чиято цена за поправянето им ще е значително по-висока отколкото тази на първоначално планирана водосточна канализация.

 

Източник.

2 Replies to “Отводнителни шахти”

  1. И в София има шахти на велоалеите, но малката разлика е, че са по средата на велоалеята, а тя пък е най-ниската част от пътя, така че да може всичката вода от пътя да отиде на велоалеята и лошият, потен, некъпан велосипедист да се изкъпе от глава до пети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *