Лион: градската среда на здравия човек

Както обещах, започвам пътните си бележки с Лион. Когато бях тук предния път, се оказа, че относно качеството на градската среда и комфорт, това е най-добрият от големите френски градове. Връщам се след 3, 5 години и…всичко е станало много по-хубаво!

Днес ще Ви разкажа как в Лион се грижат за пешеходците, как е устроената системата за наем на електро автомобил и защо градът все повече се доближава до Копенхаген.

01. Сутрин всички улици се мият! По платното минава прахосмукачка, като в помощ й идва един чистач, който със силна струя отмива мръсотията от тротоара.

02. Детайли

03. В Лион са най-красивите трамваи на света! Изглежда, че те са както обикновено от марката Citadis на френската компания Alstom, но имат много симпатична предна част. В другите френски градове трамваите Citadis изглеждат различно.

Както писах и предния път, отпред трамваят прилича на Хоумър Симпсън или на делфин.

04. Що се отнася до самата система, това е ярък пример за трамваен Ренесанс в Европа. Трамваят се движи из Лион още от 1880 г., но през 1956 г. е унищожен на фона на общата автомобилизация. Докато е отсъствал, в града се е появило дори метро, но то не е могло да отмени нуждата от съвременен наземен транспорт в Лион. В крайна сметка , в края на 20 в., властите в Лион решили да върнат трамвая, а през 2001 г. нови вагони потеглили по две току-що построени линии.

От тогава насам, трамвайната мрежа в Лион постоянно нараства. Днес в града действат 6 линии. Пет от тях се управляват от града, а оператор на шестата („Експрес Рона“ на летището) е компанията SYTRAL, създадена в Лион наравно с департамента Рона.

През 2019 г. в Лион трябва да бъде открита и 7-та линия на новата мрежа.

05. Bluely – това е лионска система за дългосрочен наем на електроавтомобили, пусната през 2013 г. В целия град, както и в предградията, има повече от 100 станции. През 2016 г. е открита и станция на летището Сент Екзюпери, така че още като кацнете в Лион, може да наемете електроавтомобил и да се почувствате като спасител на околната среда. В момента, за наем са достъпни фирмени електроавтомобили Bluely (на базата на Citroen C-Zero), собственост на Citroen C-Zero, а също така и съвсем миниатюрните двуместни Renault Twizy. Има 250 подобни машини из целия град.

Преди да наемеш електроавтомобил трябва да се регистрираш в системата. „Абонаментът“ за една седмица е безплатен (пътуването струва 30 евроцента на минута), за месец е 19.90 евро (23 евроцента/минута), за година – 99 евро (20 евроцента/минута). Ако Ви се струва скъпо, трябва да знаете, че в цената са включени застраховка и техническо обслужване. На шофьорът няма да му се налага да мисли за нещо.

Между другото, за млади шофьори има добри отстъпки. Ако сте между 18 и 25 години, годишният абонамент излиза 12 евро (или 1 евро на месец), а пътуването ще Ви струва 13 евроцента на минута.

Изчислих, че по най-скъпата тарифа, обиколката на Лион от край до край (малко повече от 20 км), ще струва 9 евро. Това вече е доста приемливо. А ако си вземете абонамент за една година и всеки ден правите кратки преходи, то ще спестите значително.

06. Прекрасната архитектура в Лион.

07. Погледнете всички тези детайли! Никой не сваля старите прозорци, за да ги замени с пластмасови стъклопакети.

08. На всички прозорци в Лион има поставени щори, а понякога освен отвън има и тежки дървени щори и от вътрешната страна. Кой знае защо? Има версия, че зимата са нужни за допълнителна топлоизолация, но не съм уверен в това.

09. Вътрешните дворове.

10. Някои дворове са преходни. Проходите между вътрешния двор и сградата тук се нарича „trouble“. Непременно трябва да ги посетите щом сте в Лион!

11. Вижте каква красота!

12. В Лион има разкошни врати.

13. Всички детайли са запазени.

14. За какво е необходима тази желязна фигурка извита като дъга? За да не могат колелата на каруците да рушат ъглите на арките. Тези предпазители са важен исторически детайл, който се съхранява внимателно.

15. Ето така изглежда един вход към сграда в Лион. Обърнете внимание на това, че тежките врати се отварят автоматично.

16. Зад масивните дървени врати е скрит проход към вътрешен двор. Тук задължително има дървени пощенски кутии.

17. Друг вариант на класически лионски вход.

18. Нови дървени пощенски кутии.

19.

20. Нека да погледнем по-внимателно пътната инфраструктура. Всички места за паркиране в града са платени, за тях има изградени специални „джобове“. Паркирането в центъра на Лион струва 2 евро за час или 5 евро за час и половина. Да се оставят колите за повече от час е половина не е препоръчително.

21. Кръстовищата в центъра на града са повдигнати. Няма бордюри. Тротоарите са защитени със стълбове.

22. Понякога вместо стълбове използват отделно стоящи елементи на бордюра. Решението е необичайно, но според изследванията, шофьорите много се страхуват от подобни бордюри и намаляват скоростта. Тези мерки са необходими, за да няма произшествия. На подобни кръстовища няма случаи на блъснати хора.

23. Вариант за пресичане през площада.

24.

25. Обикновена пешеходна пътека през едно лентово платно. Тя просто е повдигната на едно ниво с тротоара. Между другото, обърнете внимание, че няма знак „Пешеходно пътека“. Французите се стараят да не объркват излишно града. В този случай зебрата е достатъчна.

26. Понякога преди пешеходната пътека правят стеснение на пътя.

27. Ето тук имаме интересно решение. Пътят, на който е разположената зебрата, е двупосочен. На мястото за пресичане обаче, той е стеснен до една лента. Шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни и да намалят скоростта. Всичко опира до дизайна на градската среда, който формира поведението на участниците в движението по пътя. Може да поставяте знаци, манекени, да налагате глоби, да инсталирате камери. А може просто да проектирате улиците така, че никой никого да не гони по пътя. Така и хората няма да бъдат потърпевши.

28. Непременно се поставят острови за безопасност.

29. наскоро бе реконструирана и крайбрежната улица „Клод Бернар“.

30. Сега по протежението на реката е разположена широка пешеходна зона, простираща се от улицата до Университета до улица Мазено. Повечето лионски крайбрежни улици всъщност са автомобилни пътища и най-много да има една алея наблизо.

31. Голяма част от новата крайбрежна улица всъщност е огромна трибуна.

32. Пешеходната зона е разделена на две част от моста Гьотер, но под него може да се минава. На преден план се вижда, че тук редно кацат лебеди, за да се хранят.

33. зад моста е изградена малка площадка за скейтборд, а малко по-нататък има футболно игрище и открит басейн. А за какво служат тези кули – нямам представа.

34. перила за скейтъри.

35. Мрежата около футболното игрище е нисичка и топката редовно ще отлита към реката.

36. Централният площад в Лион е „Белкур“. Той се е появил още при Людвик XIV.

37. Тук има интересни фонтани и изкуствени езера. През зимата, естествено не работят, но обърнете внимание на индивидуалните скамейки в дясно! Струва ми се, че стават все по-популярни по света.

38. Самият площад е огромен. Обемът на неизползваното пространство напомня на съветските градове, само че тук вместо на Ленин има паметник на Людвик XIV. Удиви ме и огромното виенско колело, което изглежда нелепо в историческия център.

39. Когато пристигнах, в Лион имаше малко наводнение.

40. човек може да си помисли, че дърветата растат направо от водата, но в действителност нивото на река Рона се е вдигнало доста и някои участъци от крайбрежната улица са наводнени.

41. Лионски колбас, само 7 евро за парче (400 гр.)!

42. Не ясно защо, но лимоните и кивитата са продават в канчета. Едно канче струва 2 евро, може да го вземете и отделно за 0.40 евроцента.

43.

44. Тук има сирена, сладкиши, месни произведения.

45. Изборът е огромен. Всичко е произведено от местни фермери.

46. Сиренето струва между 21 и 30 евро за килограм.

47.

48.

49. Прясно изпечени хлебчета

50. Туристическото лого на Лион.

 

Източник.

2 Replies to “Лион: градската среда на здравия човек”

  1. Чудесна статия. Бих желала да допълня с накои интересни факти вашите коментари пи снимките.
    10. Преходите между вътрешните дворове и външната част на сградата се наричат traboules. Те са записани в културното наследство на UNESCO. Намират в стария град, в самия център на Лион, датиращ още от времето на кралете. Интересен факт, е че все още е обираван. Освен това тези тайни пасажи могат да започват от една улица, да прекосяват през серия от проходи във вътрешните дворове няколко блока и да излизат на съвсем различна улица. Един вид тайни проходи. Служили са през войните когато хората е трябвало да бягат.
    36. Бронзовият паметник в центъра на площада е на Луи 14ти. На френски Louis. На самият паметник обаче е гравирано Lovis. Когато зададох въпроса „защо” на една преятелка французойка, тя ми обясни, че V е било по-лесно за гравиране от U по онова време. А именно статуята датира от 1825г. Тя улицетворява краля слънце върху коня си. Ако обаче се вгледате по-внимателно на статуята липсват стрямовете за краката. Общо взето на краля краката му висят в нищото. При откриването на статуята един от гражданите направил тази забележка на скулптура. Той не могъл да понесе публичното унижение и на другия ден се самоубил. Това също ми го каза местен жител.
    Що се отнася до виенското колело, инсталират го само през зимата! Не мога да разбера защо. Твърде ми е било студено и не съм се возила никога тъй като кабинките са отворени, и преполагам, че на 30 метра височина ще е доста ветровито.
    42. Плодовете и зеленчуците могат да се продават и на определена бройка. В супермаркетите се продават в едни мрежички, на пазара ги слагат в купи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *