Лионски тролейбус

Тролейбусите са се появили в Лион през 1935 г., това е една от най-старите линии във Франция и в Европа въобще. Днес градът може да се похвали с най-голямата тролейбусна мрежа във Франция. В Лион тролеите са съвременни, с нисък под, произведени от Irisbus Cristalis. Лионският тролейбус – това е нещото, заради което си струва да посетиш този прекрасен град.

01. Тролейбус в депо.

02. Красавец

03.

04. Преди време IVECO и Renault си поделяха правата на собственост, затова и някои от тролеите са с логото на Рено.

05.

06.

07. Светофарите, намиращи се по линията на тролея, са оборудвани със система за разпознаването им. Тролеите са с приоритет при преминаване през кръстовищата. Когато се приближи тролея, светофарът го разпознава и включва зелената светлина.

08.

09. Обърнете внимание, тролеят може да се движи и със спуснати тиранти.

10. Тролейбусите се движат от 5 сутринта до 12 през нощта, на интервал от 8-10 минути (максимум 12). На гърба им има малко място за реклами.

11. Салонът е много комфортен, целият тролей е с нисък под.

12. Няма турникети (устройства за пропускане на пътници)

13. От пода до тавана е 2.5 метра.

14. На тавана има люкове. Изобщо интериорът е космически

15. На най-натоварените улици за тролеите е отделена специална лента. Сутрин движението по нея на тролеите е по средата , а вечер по края й. Т.е. движението на тролея се мени в зависимост от трафика, по този начин се разтоварва ефективно пътното платно (на снимката – от ляво движение сутрин, а от дясно – вечер, със синьо са обозначени лентите за движение за автомобили и обществен транспорт, а със жълто са универсални ленти – само за обществения транспорт.) Те са оборудвани с бариери, така че да не преминават автомобили.

16. Ето така изглежда в действителност

17.

18.

19. Автоматична стрелка

20. Ето какъв тролейбус има в Лион!

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *