Как живеят в „загниващия“ Запад…

Моята любима рубрика е „Как е при тях?“. Не отдавна бях в Копенхаген, разходих се из жилищните квартали в покрайнините на града, гледах как живеят хората. Това е нов квартал. По местните стандарти за средната класа (а при нас за висшата). Погледнете, има много интересни решения, които могат да бъдат заимствани в нашите градове.

01. И така, нека се разходим в така наречените „спални „ в крайните квартали на Копенхаген. Първото, което се набива на очи са мрачните цветове на фасадите. Тук никой не боядисва във „весели карета“ от ярка боя плочките пред жилищата. Никой не украсява фасадите в зелено, червено или жълто, „за да бъде по-весело“.

02. Всичко е чисто и подредено.

03. Още повече, тук няма 30 – етажни мравуняци. 7-8 етажа – може би, 10 максимум. Тук никой не иска да живее в панелни многоетажни сгради, които да подпират небето.

04. Природата е вписана максимално в благоустройството. Вместо колчета – камъни, вместо табели с надпис “не гази тревата“ – поляна с елхички. Всичко е много красиво и органично.

05.

06. Още един вариант на благоустройство

07.

08. И така, нека да видим една от жилищните сгради. В Копенхаген няма огради. Съвсем не. През цялото време не видях нито един заграден двор, нито един зъл охранител или пазач. Може да влезете във всеки двор. Разбира се, вътре няма никакви паркинги. Паркирането е, или на улицата, или в подземни паркинги.

09. Вход на сграда. Няма охрана или пазачи. Всичко е прозрачно и чисто. Входът е на нивото на земята, няма стълби и грозни метални врати.

10. Втори вход.

11.

12.

13.

14. Балконите не се остъкляват… Въпреки, че климатът в Копенхаген е доста суров. В много от населените места времето половин година и хладно и мрачно.

15. На улицата има места само за паркиране на автомобили на гости, и те не са много. Местата са разчертани, не разрешено паркирането извън тях – иначе глоба.

16.

17. Жилищата на първия етаж имат излаз към улицата. Отново няма огради. Максимум храсти и то не високи. Никой няма да открадне барбекюто, столовете или играчките.

18. Жилище, разположено около водата.

19. Каналът води направо в двора и може да паркираш лодката си до собствения прозорец.

20. Мнозина имат собствени лодки.

21.

22. Най-удобният транспорт

23. Навсякъде има места за паркиране на велосипеди.

24. Понякога те са открити.

25. Понякога са под навес.

26. Понякога правят закрити помещения за съхраняване на велосипеди със заключване с комбинация.

27. Отново без огради

28.

29. А това е кофа за боклук! Площадката за контейнера се заключва и е само за жители на района. Боклукът се сортира, има отделни кофи за стъкло, хартия или пластмаса. Датчаните са луди по екологията.

30. Още един пример за паркиране на улицата.

31. Поляната е подсилена с решетка, над паркинга има сложени перголи, за да се спускат по тях увивни растения.

32. От ляво вместо колчета отново – камъни.

33. Основната част от автомобилите са скрити под земята. Тук растенията постепенно започват да създават зелен тунел по целия паркинг. След 10 години ще бъде красиво 😉

34. Всички пешеходни пътеки са повдигнати и с острови за безопасност. На тази улица е невъзможно да се разминеш. За сметка на паркинга, който така е изграден, че се редува в шахматен порядък, ту от едната страна на улицата, ту от другата, пътното платно се извива като змия. Това е направено с цел успокоение на трафика вътре в жилищния квартал.

35. Лодки

36. Благоустройство

37.

38. Пешеходните пътечки са без бордюри, обърнете внимание, че навсякъде има решетки за отичане на водата. Те са в полусферична форма, за да не засядат в тях боклук или трева.

39. Още един пример за благоустройство.

40. Как Ви се струва районът?

 

Източник.

3 Replies to “Как живеят в „загниващия“ Запад…”

  1. Прилича на район в Хамбург. Там нещата в междублоковите пространства са организирани по подобен начин, в паркчетата и зелените части също.
    Далеч по-приятно и тихо е по улиците. Единствената бръмчаща и пушеща кола, която видях бе на едни български цигани с Добричка регистрация на автомобила.

  2. В Дъблин новите жилищни комплекси са подобни с тази разлика, че се влиза само с чип на ключа.Заради крадливи пришълци.

  3. Всичко е вярно, с изключение, че мнозина имат собствени лодки. Цените в този квартал до водата са бомбастични, дори за техния стандарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *