Правила на живота на шофьорите

01. Покупката на автомобил не ти дава допълнителни права. Не, градът няма да ти подари парче земя за паркиране.

02. Трудно е да се повярва в това, но няма да ти подари …

03. Още веднъж … Не, никой не ти гарантира наличието на 20 кв.м. земя за да си поставиш трошката. Нито под прозореца на дома, нито пред офиса.

04. Липсата на свободно място за паркиране не ти дава право да си поставиш трошката на тротоар или детска площадка.

05. Твоят автомобил – това е само твой проблем.

06. Купил си си автомобил – купи си гараж или си наеми паркомясто.

07. Нямаш пари за гараж? Не си купувай автомобил.

08. Автомобилът в големия град не е необходимост. Той не се включва в жизнения минимум. Образование, медицина, храна – да, но автомобил – не.

09. В съвременния град притежаването на автомобил трябва да бъде скъпо. В отделни случаи – МНОГО СКЪПО.

10. Градът не е заинтересован от това ти да имаш личен автомобил и ще прави всичко, щото ти да не си го купиш. А ако си го купил, да не ходиш с него в центъра

11. Именно затова в много градове паркирането на улицата е ограничено, например до 2 часа. Тоест ти не можеш да отидеш в центъра за цял ден и да паркираш там дори срещу заплащане.

12. Именно затова в много градове властите забраняват на строителите да правят голям брой паркоместа, дори в подземни гаражи.

13 Цялото паркиране на градска територия трябва да бъде платено. Безплатно паркиране само на частна земя, ако собственикът така е решил (напр. търговски център).

14. Разбирам, не ви се вярва, затова ще повторя. Към автомобила не се полага парче земя за паркиране!

 

18 Replies to “Правила на живота на шофьорите”

 1. 1. Какво ти дава право да говориш от името на града? Изживяваш се все едно градската собственост е твоя лична и ти не си я даваш.
  2. Трудно ти е да повярваш, но този град не само твой.
  3. Никой не иска от теб да гарантираш каквото и да е. Ти си този, който иска – да забранява и да се разпорежда.
  4. Съгласен съм, че трябва да се спазват местата за паркиране.
  5. Да, моят автомобил си е мой.
  6 и 7. Ти няма да ми казваш дали да си купувам автомобил.
  8. Автомобилът и в съвременният град и в съвременното село Е необходимост. А ако имаш какъвто и да е бизнес е задължителен, наред с телефон и компютър.
  9. Ти в качеството на ВЪРХОВЕН ВЛАСТЕЛИН И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ ли си присвояваш правото да определяш кое колко да струва?
  10. Отново си позволяваш да говориш от името на Града. На какво основание, кой те е оторизирал?
  11. Така е, но с какво доказва тезите ти?
  12. Само във фантазиите ти. В действителност е обратното – градските власти задължават строителните предприемачи да предвидят достатъчно място за автомобилите.
  13. Отново се изживяваш като Върховния Властелин.
  14. Разбирам, разбирам… Знаеш ли, един контролен преглед наистина никак не е скъп.

  1. Т.е. искате да кажа, че ще паркирате къде поискате?

   Ако сте винаги спазвате правила за паркиране (не паркирате по тротоари, кръстовища, зелени площи и т.н.), тогава това обращение не се отнася за вас. Само за тези, които плюят на правила.

  2. Да хубаво е да паркираме на тротоара в зелените площи под прозореца си пред входа и където ни е удобно без да се съобразяваме и спазваме каквито и да е правила.
   Да бай Ганьо затова сме на това дередже.

  3. 1. Прибери се в татковината си. В София има правила, спазвай ги и не си мисли, че ако си сложил винетка и си се довлчил до тук, някой ти дължи каквото и да било.
   2. 3. Селяко не ставай нагъл
   6. 7. Селяко, точно така седят нещата в големите градове, наемаш си или си купуваш гараж, или парко място и тогава се изказваш по такива въпроси.
   8. Селяко, отиди си в съвременното село и не ми обяснявай какъв бизнесмен с кола си.
   9. Селяко, това е самата истина.
   10. О селяко, градът се задръства от теб, иска те вън от него или в най-лош случай – в градски транспорт.
   13. Селянино, свикнал си на село да паркираш където си поискаш, тук това трябва да се залати. Ако не ти харесва – има градски транспорт, има и татковина
   14. Ей селяни нагли, писна ми от наглостта ви

 2. Радваме се, че чухме оправданието на крадците от парите за инфраструктура на големите градове. Защо ли в Амстердам, Лондон, Щутгард, Кьолн, Брюксел, че дори и Букурещ не се чуват подобни изявления, а си има и места за паркиране, и правила. Омръзна ми да крадете и да си измисляте глупости, за да замазвате очите на хората.
  Бюджета за паркинги да се използва ефективно, петната за построяване на съоръжения да не се отдават и да се ползват по предназначение. Ето това трябва. Също така и строги мерки за нарушителите на правилата и събраните пари отново да отиват в построяване и поддържане на паркинги и гаражи.
  А този, който е написал тази статия да престане да целува гъзове, а да излезе малко извън България и да види как се паркира в големи градове.

  1. По този начин бих искали да кажите че паркирате по тротоари и зелени площи? )

 3. Да обобщим контра-аргументите на Иван, които за съжаление са основни аргументи на голяма част от населението:
  1. и 2. Като не е твое, какво ти влиза в работата?
  3., 6., 7., 10., 12, 13. и 14. Къв си ти бе?
  5. My PRECIOUS!!!
  6. Аз казах! Хау!

 4. Айде малко по-спокойно. Първото невярно нещо е за местата пред блока.
  По закон на живущите се полага паркомясто. По соц. време беше за 60% от апартамените, по новите закони е за всеки апартамент по едно. Вече строителите дали спазват тази разпоредба, дали живущите си търсят правата – друг въпрос. Нататък не четох, защото щом статията започва сбъркано, едва ли продължава нормално.

  1. Може ли линк на този закон? “По закон на живущите се полага паркомясто.”

   1. Наредба № 2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.
    Защо няма паркоместа: Защото имат изградени паркинги съгласно Наредба 2, но те са затворени за служителите. Типичен пример е паркинга на ПИБ на ул.Г.М.Димитров. Всичките служители паркират между блоковете на Мусагеница, а паркинга стои празен с бариери.

    1. Собственикът на сградата – ПИБ – е собственик и на паркоместата. Това, че има служители изобщо не означава, че трябва да им осигурява места. Да не говорим, че не правите разлика между наредба и закон, особено пък когато се отнася за новостроящи се сгради. Отделно – наредбата определя брой паркоместа на застроена площ, никъде не дава права на обитателите и собственици на тази площ да ги използват, още по-малко – безплатно.

     1. Каква е разликата между спазването на закон и наредба? И за какво е създадена тази наредба? Собственика на обекта (ПИБ) да си направи платен паркинг или вариате или да е задължен да осигури възможност за паркиране на служителите и клиентите си? При пускане в експлоатация на обекта, той е приет с определен брой паркоместа за служители и клиенти и всяко отклонение от тези условия е нарушение на предназначението на обекта. И не ми коментирайте компетенцийте, за да не коментирам правописа ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *