Новите квартали на Копенхаген

Вчера си дойдох от Копенхаген. Ако сте забравили, това е един от най-яките градове на нашата планета! Именно Копенхаген (а не Амстердам) се смята за столицата на велосипедистите в света, именно тук се строят най-добрите жилища в Европа, именно Копенхаген е най-екологичният град сред останалите европейски столици. И още – Копенхаген постоянно заема някои от първите места в различни класации за безопасност, ниво на живот и дори щастие! Да, именно тук живеят най-щастливите хора в Европа!

Днес, за пореден път искам да Ви покажа, как живеят там. Ще отидем в новите квартали на Копенхаген, но не кои да е, а тези, които са до водата. Водата, може би е най-ценният ресурс на града. Затова е много важно как се застрояват крайбрежните райони.

А сега нека да видим какво правят в Копенхаген.

01. Това е микрорайонът Sluseholmen в района Зюд Хавен. Тук много добре се вижда конфигурацията на новото застрояване. Всичко това се намира буквално във водата. Застрояването е много плътно. Размерът на комплексите е около 60-70 метра, а разстоянието между сградите около 25 метра.

02. Тъй като този квартал е буквално във водата, той е прорязан от канали. Всички те са ръчно направени. По крайбрежието има малък яхт-клуб. Всеки комплекс има изход към водата и може спокойно да се отправите на плаване с лодка. Яко!

03. Нека да слезем на земята. Ще започнем отдалече. Строителство е в разгара си и не всичко е готово. Там, където по пътечките са се образували локви, са поставени гумени настилки, за да не си цапат хората обувките. След това тези пътечки ще се оправят, ще имат канал за оттичане на водата и всичко ще бъде наред. Как ви се струва подобна грижа за живущите?

04. Архитектурата е доста разнообразна и сега ще се убедите в това. Много рядко може да се срещнат две еднакви сгради, обикновено всеки дом е уникален. При това в един квартали ма не само различни жилища, но и различна по вид недвижима собственост. Има и апартаменти, и градски къщи. Искате мансарда? Без проблем! Голяма тераса? Ето, моля! Има жилища с малки участъци , а има и просто малки студиа.

06. Ето как изглеждат най-простите жилищни сгради. Доколкото разбрах това са жилища за социално слаби. Четириетажни панелки. Но и те са директно върху водата, има и собствена крайбрежна улица.

07. Всеки апартамент има огромен балкон, който никой не остъклява, въпреки че тук климатът не е много добър.

08. Сега нека да погледнем настилката. Крайбрежните улици са постлани с различни по вид павета. Асфалтът се среща изключително рядко.

09. Полагане на павета в близост до водата е оправдано – за да не карате колело, ролкови кънки и ролери, защото е опасно. Вижте как е отделена зоната, в която можете да бутате детска количка. Тя е в центъра. Това е добър пример, за това как може да се управлява движението на хората с помощта на настилката. Може да сложите огради или забраняващи знаци. А може да сложите павета – и край, никакви велосипеди.

10. Дворът в един от комплексите на брега на канала. Всички дворове са различни.

11. Ето как изглежда благоустрояването след издаване на обекта.

12. Разбира се в квартала има и автомобилни улици, и велоалеи. Тъй като Дания е страната с най-много велосипеди, а в Копенхаген половината от жителите се придвижват с колела, алеите тук са просто идеални.

13. Фасадата на една от сградите. Жилищата на първите етажи имат собствен участък, който е отделен от тротоара с храсти.

14. А ето как изглеждат каналите в новите квартали.

15. Всеки апартамент на първия етаж има излаз към водата.

16. Много от живущите се купуват лодки, които паркират директно под прозорците на апартаментите. Тук читателите могат да бъдат възмутени: значи за лодки под прозорците може, а за колите не може! Това е сложен въпрос…Навярно защото всички обичат катериците и никой не обича мишките. Нещо подобно, но все пак има разлика.

17. Каналите се използват активно от местните жители за отдих и спорт.

18. Тези жилища са нови и още не са заселени.

19. Ето, кажете ми моля, не е ли прекрасно! Защо у нас не правят така?

20. А ето как изглеждат улиците в новите квартали. Обърнете внимание как плътното застрояване придава усещане за град! Тук няма пустеещи площи, няма многоетажни сгради, човек се чувства комфортно на подобно място.

21. Двор в нов комплекс в Копенхаген.

22. Вместо коли – велосипеди…

23. Това е павилион за съхранение на инвентара за поддържане на двора, а освен това е и вход към подземния паркинг.

24. Сигурно Ви е ясно, че не всеки живущ има собствен излаз към канала, затова всеки жилищен комплекс има общ кей. Тук може да оставите каяците или лодките си, а може и да излезете да се изкъпете, както правят мнозина.

25. Съседният двор

26. Както вече Ви казах, климатът в Копенхаген не е много добър. За да можете да си прекарате добре с приятели на двора и в лошо време, строят такива павилиони. Как ви се струва?

27. Има и оранжерии, в които хората се занимават с градинарство.

28. Малка детска площадка.

29. Всеки си има грил.

30. Още едни двор.

31. Благоустрояване на обществените зони край канала.

32. В Дания много обичат да плават. Водата в канала е морска и е идеално чиста – нали си спомняте за екологията? За това директно във водата правят подобни басейни! Има душ, съблекалня, спасители.

33. Това е друг басейн в центъра на града. Понякога подгряват водата. Има специални детски басейни.

34. Строителството продължава

35. Малки градски къщи.

36. Улици

37. А това е новото училище! Намира се точно в центъра на квартала, но за разлика от нашите училища, тук няма огради и зони за отчуждаване. Училището е достъпно за всеки.

38. Това е новото училище в Зюд Хавен, строи се по поръчка на отдела за деца и младежи в Копенхаген. Стойността му възлиза на 250 милиона крони (24 млн. евро). Проектът е разработен от студиото JJW Arkitekter, със седалища в Дания и Швеция. Архитектите казват, че са искали да създадат концепция „градът в училището – училището в града“.

39. Мостът, който води към училището.

40. Стълба. Отново няма заграждения. Когато няма учебни часове, всеки може да дойде. Училището е в служба на хората 24 часа. Територията се използва максимално ефективно от жителите.Директорът на училището Мортен Биринг го нарича „реализирана утопия“. В близост до училището има малка поликлиника и стоматология. Първият етаж представлява съчетание между аула и градски площад.

41. На покрива има дървета, но децата вече са ги счупили;)

42. Изглед към площадката

43. Мили детайли на стълбите

44. Паркинг за велосипеди около училището.

Училището вечерно време

Интериорът. Благодарение на големите панорамни прозорци, в сградата прониква много естествена светлина.

Зелена зона и площадки за игра.

От тук се вижда добре, че сградата представлява сбор от редица тераси, по които може да се стигне до покрива. Представете си, на децата им се разрешава да си играят на покрива!

45. Оформление на паркинг за автомобили.

46. Да отидем по-нататък. Навсякъде има дървени кейове с излаз към водата.

47. Велопаркинг в центъра на един от дворовете.

48. Спомняте ли си, че Ви показах, как може да се управлява движението на хората с помощта на настилката? Ето още един пример – с трева. В центъра на дворчето, тревата се коси и се поддържа една хубава поляна. А в близост до прозорците не се коси, за да не ходи никой там. Отново, за разлика от нашите дворове, тук няма огради, но на хората всичко им е ясно.

49. Всички кофи за боклук са под земята и херметически затворени. Площадката за боклук на е зона за отчуждение, в близост до нея може да поставите маса.

50. А това е фасадата ва сградата от страната на улицата.

51. Някои жилища имат вход директно от улицата.

52. Улица. Обърнете внимание на широчината на тротоара.

53. Още един двор.

Покривите на много от сградите се използват от живущите като допълнителни обществени пространства.

54. В комплексите има общи зони и паркинги за велосипеди.

55.

56. Тук паркирането на велосипеди е на стената, за да скрия пътя, който минава наблизо.

57. Паркинг за гости на улицата.

58. Кварталът все още се достроява.

59. Цените на апартаментите в готовите комплекси не са ниски.

60. Например, апартамент с 2 или 3 стаи, с достъп до канала и около 50 кв.м може да струва повече от 5 милиона крони (476 000 евро.)

61. Разбира се, не всички датчани са богати, но мнозина имат възможност да си купят апартамент или къща с ипотека с лихва около 1,5-2% за 30 години. Bloomberg пише, че в скоро време минималната ставка може да падне и до 1%.

62.

63. Искате ли да живеете като датчаните, или у нас правят нещата както трябва?

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *