Къде трябва да се разполагат трамвайните релси

Трамвайните релси трябва да се разполагат в средата на пътното платно, на обособена лента, с платформи за спирки, след кръстовищата. И ето защо:

1. Трамвайните релси, разположени в страни на пътя, се пресичат с много изходи от дворове или второстепенни пътища и т.н. Това повишава вероятността от пътно-транспортни произшествия. Пред трамвай, движещ се от страни на пътя, може внезапно да изскочи пешеходец; а когато трамваят се движи по средата на пътното платно – ватманът има отлична видимост и никой не може да изскочи внезапно. А така трамваите са принудени да се движат бавно, за да избегнат възможните ПТП.

2. На регулируеми кръстовища, трамваят, разположен в центъра на платното, се движи в основната фаза на светофара – направо и надясно. Трамваят, разположен отстрани, влиза в конфликт с дясната стрелка, затова и получава по-малко зелена светлина в един цикъл, а това води и до загуба на време при пресичане на кръстовища.

3. Ако трамваят е разположен в центъра на пътното платно, а спирката е след кръстовището, може от ляво удобно да бъдат разположени „джобове“ и места за паркиране. Ако трамваят се движи в близост до тротоара, няма да има възможност за организиране на места за паркиране.

4. Ако трамваят е разположен в центъра, а спирката е след кръстовището, лесно може да се предскаже времето на пристигането му на кръстовището и да се организира включването на зелената светлина точно в този момент.

5. Трамваят, разположен в центъра на пътното платно, се намира далеч от сградите и при строителни дейности е по-лесно да се спазват нормативите, напр. да не се изкореняват дървета и др. п. Ако трамваят е разположен отстрани на пътя ще има проблем със завоите, тъй като радиусът на завоя на трамвайната релса не може да бъде по-малък от 15 метра. Тъй че на кръстовищата и завоите, трамвайните релси така или иначе трябва да минат в центъра на платното. Ако се поставят релси по средата на платното, може и да не се разширява пътя, а трасето на трамвая да бъде за сметка на съществуващите автомобилни платна т.е. не се увеличава общото количество земя, използвана за транспортни цели.

6. Ако трамваят е разположен на магистрала без пресичане с други пътища на същото ниво, и ако е по средата на пътното платно, трамвайните релси няма да се пресичат с нищо друго и това ще осигури скорост и надеждност, сравнима с тази на метрото. При разположението им в страни от пътя, трамвайните релси ще се пресичат с всички странични пътища и ще се получи ето така.

Ако трамваят се пусне в близост до тротоара, то той би бил неефективен и опасен за хората. В този случай се губи целият смисъл от наличието на трамвай.

Основният проблем се крие в това, че хората, слизайки от трамвая, се озовават директно на улицата и могат да попаднат под някой автомобил. За да се реши този проблем просто трябва правилно да се изграждат спирките за трамвая. За това как трябва да се правят тези спирки съм пуснал пост. Вижте.

Трамвайните релси трябва де се поставят в центъра на платното, ето така:

За коментарите благодаря на:
Александър Морозов, съпредседател на Междурегионалната обществена организация „Град и транспорт“
Владимир Свириденков, експерт по релсовия транспорт МОО „Град и транспорт“, автор и редактор на интернет-проекта „Московско метро“
Дмитрий Грубый, член на Обществения експертен съвет при Държавното единно предприятие „Мосгортранс“

 

Източник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *