Безкрайно прекрасна спирка

Днес ще Ви покажа едни от най-красивите спирки в света. Както знаете, понякога в града се появяват интересни спирки. Но това обикновено са единични случаи. А да се поставят из целия град красиви и съвременни спирки, виж това е рядкост.

Не отдавна в Париж решиха, за пръв път от 15 години да подменят всички автобусни спирки. Старите, които вече са изпълнили основната си функция, вече не ставали за нищо. При първата вълна поставили 2000 бройки. Като цяло спирките са три вида и ги поставят в зависимост от натовареността на маршрута и местоположението им.

В Париж има много добре развита автобусна система. Тя е използвана от около 330 милиона пътници годишно. През нощта метрото е затворено и автобусът остава единственото работещо средство на обществения транспорт.

01. Само вижте това чудо.

02. Каква красота

03. Великолепно

04. Украшение за града! Такива неща могат да създадат само французите! Прекрасно.

05. Вижте какви деликатни линии. Спирката добре се вписва както в историческия център, така и в съвременните райони.

06. Малка спирка

07. Скамейка

08. Понякога скамейките са двустранни

09. На някои спирки има дисплеи, които показват времето до следващия автобус. Между другото, в Париж, автобусите не спират на всяка спирка. По това приличат на нашите маршрутки. За да спре автобусът, трябва да му махнете с ръка.

10. За изобразяване номера на автобуса е направена специална „мачта“. Благодарение на нея, хората отдалеч виждат, в кой автобус се качват пътниците и след колко време ще дойде следващия.

11. Може да не бягате и да размахвате ръка, а спокойно да стигнете до спирката, виждайки след колко време ще пристигне следващия автобус. Освен това, на спирката е написано, кога минават първият и последният автобус от маршрута. Разбира се, посочено е и средното време за чакане.

12. Ако автобусът няма да дойде скоро, можете да си заредите телефона. На всички спирки има USB-порт. За незрящите на спирките са поставени специални дактилни бутони за гласово обявяване на времето за изчакване.

13. На всяка спирка има информационно табло.

14. От едната му страна има подробна карта на местността, а от другата транспортна информация.

15. На всяка карта може да се види къде е най-близкия парк, басейн, градина, библиотека и всичко останало. Може да се види и къде се намира най-близкото място за наем на велосипед и дали има свободни велосипеди в момента. Същата справка може да се извърши и за колите под наем. Освен това може да прочетете нещо за всяка парижка забележителност и да си съставите собствен маршрут.

16. Между другото, цената на билета на парижкото метро е същата както и на автобуса. Един курс струва 1,80 евро. Има билети и за целия ден, но цената им зависи от зоната, в която искате да отидете. Изобщо има много тарифи. Лесно можете да изберете най-подходящата за Вас. През нощта всички информационни панели светят, ако натиснете бутона. За икономия на електроенергия, на покривите на някои спирки има поставени слънчеви панели. Има и покриви покрити с трева, но са малко на брой.

17. Разписание на движението.

18. Вградено осветление.

19. Спирка през нощта

Как Ви се струва?

 

Източник.

One Reply to “Безкрайно прекрасна спирка”

  1. Красива, но не особено удобна в дъждовно и ветровито време, с малко места за сядане при нашия градски транспорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *