Зона 30 км/ч е по-добре да бъде

Сам по себе си, автомобилът не носи опасност – с него дори можеш да си играеш, ако е паркиран и стои спокойно. Но всичко се променя, когато започне да се движи, тъй като най-опасното всъщност е скоростта. Може дълго време да се опитвате да нагласите градските улици за високоскоростен трафик, но това няма да завърши с успех, според целия световен и български опит.

В някой момент, по света осъзнаха, че изграждането на пътни възли, премахването на пешеходните пътеки и светофари, носи повече вреда, отколкото полза. И проблемът не е само в транспорта (улиците не са приспособени за бързото усвояване на голям брой лични автомобили – за това са основните видове обществен транспорт и вътрешните градски улици), но и в безопасността. Поради тази причина, в цял свят има правило пределната скорост в градовете да не надвишава 50 км/ч. По-точно, така беше до скоро, днес градовете масово намаляват тази скорост до 20-30 км/ч.

Предложението да се намали скоростта на автомобилите, заради безопасността, не е нещо ново – още в началото на миналия век, в много страни има подобни ограничения. Но масовото въвеждане на този метод стана след успеха на програмите за безопасно движение по пътищата в Швеция (нулева търпимост към смъртта) и Холандия (устойчива безопасност), в които ключов принцип е намалява скоростта на автомобилите.

Например, през 2002 г. бяха въведени 112 зони, в които движението е ограничено до 20 мили/час (32 км/ч) и 190 км улици със същото ограничение в Кингстън ъпон Хъл във Великобритания, благодарение на което ПТП спадат с 56%: броят на смъртните случаи и сериозни травми намалява с 90%, детските травми намаляват с 64%, а общия брой на произшествията с пешеходци с 54% (с пешеходци-деца с 74%). Къде е магията? Все пак това е постигнато и без строителството на подлези и огради.

Няма никаква магия, а проста физика и физиология на човека. Колко по-висока е скоростта, толкова по-дълъг е спирачния път, колкото е висока скоростта – толкова по-малко е времето за реакция и намалява периферното зрение.

В Лондон първи масово въведоха ограничение на скоростта до 20 мили/час по улиците на различни райони в града, в края на 20 век . Отначало хората бяха против, тъй като според тях, това щеше да увеличи времето за пътуване, ще направи живота неудобен и изобщо ще вреди на околната среда.

Лондон не „въстана“, но за това пък стана много по-безопасен и удобен за живеене. Според доклад от 2008 г., въвеждането на зони с ограничение на скоростта до 20 мили/час е намалило общото количество произшествия на 45 %, а тежко пострадалите по ПТП са станали с 57% по-малко. Проведени са научни изследвания, които също потвърждават ползата от подобни ограничения. Така че въвеждането на ограничения продължава и днес. Например, от 2014 г. в целия централен Лондон (Сити) действа зона за спокойно движение.

Районът Ислингтън, който първи въведе това ограничение, сега се хвали с него и го представя като постижение.

Подобни зони на практика има във всички развити градове:

Тел Авив

 

Будапеща

 

Виена

 

Париж

 

Мюнхен

 

Берлин

 

А в Берлин има и зона с ограничение 10 км/ч

 

А ето и свежи новини – В Единбург, на 31.07 въведоха ограничение на скоростта в целия град 20 мили/час

Разбира се, останаха и улици с по-висока разрешена скорост, това се вижда добре на картата (кликнете на сайта с карата):

 

Но по-голямата част от улиците станаха по-безопасни:

Освен това е интересно и да се види историята на проекта. Първите улици и зони с ограничение 20 мили/час се появяват в града през 2013 г. в рамките на пилотен проект. Върху тях са провежда наблюдение на измененията и се разработват отделни решения. В резултат от обществено обсъждане, специална кампания и проучвания, на 15 януари 2015 г. беше решено зоната да се разшири из целия град, което беше частично направено преди няколко дни. Стойността на това решение се оценя на 2,22 милиона лири стерлинги, а според прогнозите тази сума ще се възвърне доста бързо и ще започне да носи приходи в градския бюджет за сметка на намаляване на разходите за медицинско обслужване, подобряване на градската среда и т.н.

В резултат от работата с населението и проведените изследвания бе съставен примерен списък с типови въпроси и отговори, който, съм сигурен, че ще ни бъде интересен:

 • Това ще увеличи времето за придвижване!
 • Времето ще се промени незначително. Изследванията и практиката показват, че времето за пътуване ще се увеличи с не повече от 25 секунди за 1 миля. И това е максимума, в Бристол изследванията сочат увеличение на времето с 10 секунди за 1 миля. Обикновено времето, или няма да се промени изобщо поради задръствания / светофари / престой, или дори ще намалее. Това определено няма да повлияе на движението на автобусите.

 

 • Ще стане ли наистина по-безопасно?
 • При сблъсък със скорост 20 мили в час (32 км/ч), човек има 7 пъти по-голяма вероятност да оцелее, отколкото при скорост при 30 мили в час (48 км/ч).

 

 • Това как ще повлияе на околната среда?
 • Тази скорост спомага за намаляване на задръстванията, поради по-плавния стил на каране, което намалява и броя на спиранията и тръгванията, както и нивото на шума. Това ще подобри здравето на гражданите и ще способства за развитие на местните съобщества. Няма научни доказателства, които да показват недвусмислено увеличаване на броя на изгорелите газове при такъв разход – някои индикатори за конкретни елементи стават все повече, други са по-малко.

Тук може да се запознаете с пълния отчет.

Единбург е още в началото – планирани са 6 етапа на въвеждане на новите зони в целия град:

Подобни зони за спокойно движение отдавна трябваше да бъдат въведени в България. Разбира се никой не говори за 20-30 км/ч на бул. Цариградско шосе – най-напред защото това въобще не е улица, а път, а освен това няма да подхожда на типа на улицата (за сега това не е нито улица, нито път). Но на някои улици в центъра на града и в жилищните райони – това е необходимо, а забавянето струва конкретни човешки животи. Разбира се, на правилните улици, за сметка на физически начини за ограничаване, може и без законови ограничение да се направи така, че шофьорите да не вдигат повече от 20-30 км/ч, знаците могат да се поставят за една година, а реконструкцията може да отнеме и по-дълго време и средства.

 

 

Източник.

2 Replies to “Зона 30 км/ч е по-добре да бъде”

 1. И да се въведе, имайки в предвид поведението на пътя на българските шофьори – никой няма да спазва подобно ограничение. Иначе същото го има въведено във Варна от доста години за някои жилищни зони, в същите, с ограничение 30км/ч, покрай мен често минават с поне 70-80км/ч.
  Шофирам бензинов автомобил с евро 6 категория. Същият се тормози при подобни скорости. Препоръките на таблото, а и поведението на самия автомобил насърчават за преминаване на горна предавка (3та), при скорост от 28-30км/ч. За да има някаква мощност колата и да не претреперва на трета, няма как да се движи с 30, така че трябва да се върна на втора. При каране на втора скорост, разхода от 9/100 градско скача на 18/100. Колата се тормози, загрява, шуми повече. На кого би било от полза множество от тормозещи се и едва пъплещи автомобили по всички градски улици (които не са булеварди)?
  Нормално е да намаля когато ще завивам, нямам видимост, пътя е мокър, наближавам пешеходна пътека. Всъщност, винаги приближавайки пешеходна пътека (масово във Варна пешеходните пътеки по булевардите започват от дърво и свършват на такова и не може да се види навреме дали има пешеходци или не) отнемам педала на газта.
  Така обаче докато намалям леко скоростта и се оглеждам, един шофьор на възраст реши да ми сече пътя и изпревари непосредством преди пешеходна пътека на бул. Сливница, докато пресича една жена. Разсвирих се за да привлека вниманието на жената. Дядото едва спря. Също редовно се паркира плътно до, а и отгоре пешеходните пътеки.
  Ако се наложи контрол и се следи за следните неща:
  – отстояния при паркиране от кръстовища и пешеходни пътеки;
  – неправилно паркиране;
  – преминаване на червен сигнал и навлизане в кръстовище на жълт сигнал;
  – спазване положената пътна маркировка;
  – актуализиране на табелите, оказващи ограничение на скоростта на пътя (има множество останали от преди, които не са актуални);
  – сигнализация по пешеходните пътеки;
  – следене за поведението на пешеходците и по-точно дали пресичат на указаните за целта места;
  – глоби за ползване на телефони по време на движение, без значение дали е за разговор или чат;
  безопасността по пътищата в страната ни ще нарастне в пъти.
  Чак когато горните точки започнат да се спазват, може да мислим за допълнително ограничаване на скоростта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *