11 принципа за добра крайбрежна алея

Към водата в града може да се отнасяме и по-разумно: тя може да бъде или място за лодки и със защитни бариери от наводнения, или приятно място за ежедневен отдих. Понякога улитарният подход се сблъсква с желанието да се благоустрои крайбрежната улица и в резултат от това се получават бетонни участъци, парите са похарчени за нищо.

По долу съм посочил 11 принципа за изграждането на удобна крайбрежна, взети от Projects for Public Spaces. Ако ги следвате хората ще се влюбят във Вашата крайбрежна алея и тя ще се ползва с успех.

1. Основното е водата

В центъра на Вашия проект трябва да е водата – това трябва да е място за съединяване на човека с природата. Мислете за това, как да развиете потенциала на тази връзка: с водни таксита, наем на лодки, пряк контакт с водата и т.н. – крайбрежна алея без вода е просто абсурдна и безсмислена, Вашата задача е да я използвате максимално.

Интересен пример за активиране на пространството може да бъде Морския мост : той е построен по време на реконструкцията на крайбрежната улица, за да могат хората да преминават покрай строежа, но след това се превръща в основен акцент на мястото. Снабден е с плаващи настилки, поради тази причина вълненията на водата се предават и на хората, а те се радват на това.

2. Поощрявайте хората да се разхождат и изследват

Кривата на пътя става един от факторите на успех на Halifax Waterfront в канадската Нов а Шотландия. Пътят на хората криволичи и минава през различни пристанища, квартални центрове, магазини, места за хранене и това повишава интереса към мястото.

Друг пример за крайбрежна алея е тази на East lake в Ухан, Китай – тук пътят също криволичи. Благодарение на това движението е спокойно и хората могат внимателно да разгледат всичко около тях.

3. Не забравяйте за корабите!

Плаващите кораби и пристанищата са критичен фактор за успеха на крайбрежната алея. Работата на моряците, движението на лодките и магията на общественото пространство вдъхват постоянен живот и пълнота на крайбрежната улица. Просто е приятно да ги наблюдаваш! Както отбелязва правилно Уилям Уайт: „ Не е правилно да поставиш водата пред хората, а след това да ги държиш далече от нея“.

4. Не забравяйте за дребните детайли

От голямо значение са графитите, вида на настилката, който е незабележим при първото преминаване, интерактивните елементи и други детайли. Използвайте текстури с различни мащаби : как се усещат на разстояние 30 метра, 10 метра, 1 метър? Пространството трябва да привлича различен брой хора и за това трябва да се мисли още на етап проектиране.

Един от новите и любими елементи на крайбрежната Halifax Waterfront са хамаците. Тези ярко оранжеви мрежи в близост до водата позволяват на хората да се люлеят и почиват, докато гледат пристанището. Хамаците побират от да до четири човека едновременно : двойките се прегръщат, приятелите се смеят. Като в добрите заведенията, хората често специално изчакват реда си, за да се полюлеят на тези хамаци.

5. Привличайте хората

Крайбрежната улица се проектира от специалисти, но те са длъжни да се съобразят с мнението на местните жители и бизнеса. Да се привлече широката общественост, заинтересуваните страни и местните още на етапа на създаване на концепцията и проектирането – общественото пространство ще бъде успешно когато всички хора започнат да мислят за него като за свое собствено пространство.

6. Фокусирайте се върху чувствата

Казват, че във всяко обществено пространство трябва да има десет места, на всяко от които да можеш да се занимаваш с десет различни дейности. Може да се помисли в тази посока: например 10 вида дейности или преживявания за всяко от човешките сетива: зрение, мирис, дактилни усещания, звук и т.н.

7. Места за усамотение

Градският начин на живот е много енергичен – създайте места за спокоен отдих, водата е идеална за това. Важно е да се поддържат, управляват и организират тихи зони по протежението на крайбрежната улица, който да осигуряват разнообразни впечатления.

8. Място за всички

Помислете как хората от различни възрасти и с различни предпочитания използват пространството – това вероятно ще го подобри за всички.

9. Мислете като местните

Местата, които привличат местните жители и ги карат да се връщат отново, ще бъдат привлекателни и за всички останали. В края на краищата, както е забелязал Уилям Уайт „повече от всичко хората са привлечени от другите хора“.

Съсредоточете се върху мероприятия и програми, които дават причина на местните жители да се връщат отново на крайбрежната улица. Фестивалите в Halifax Waterfront (Jazz Fest, Tall Ships, Buskers, Oyster Fest и Rib Fest) привличат всяка година огромни тълпи от хора. Поддържането и предоставянето на мястото за културни фестивали, музикални представления, танцуване на салса благоприятстват за това мястото да се използва ежедневно от местните жители.

10. Привлечете бизнеса и поддържайте добрите идеи

Администрацията трябва да е открита за сътрудничество с обществото и бизнеса. В Halifax Waterfront местна студентка предложила да може да се плува в пристанището – създателите на проекта я подкрепили и обединили усилията си, за да се проведе мероприятието миналото лято. Кулминацията на деня било, когато хората започнали да танцуват на плаващите докове (които обикновено са предназначени за лодки) заедно с музикантите – така някои си добавили още щастливи спомени към вече незабравимия ден.

11. Пробвайте

Първо, винаги е по-добре да тествате идеите, ако е възможно. Мениджърите на обществени места могат да използват леки, бързи и евтини елементи за това, понякога е достатъчно просто да преместите съществуващото външно обзавеждане. Непременно документирайте въздействието и се учете от него. Например, в Halifax Waterfront решили да поставят на улицата маси и столчета, но преди да ги купят – постепенно на различни места поставяли обикновени мебели за проба – хората започнали да сядат в тях още преди да е приключил монтажа – явно идеята е била удачна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *