10-те най-добри обществени пространства, открити през 2015 г.

Днешното проучване е дело на Института за медии, архитектура и дизайн „Стрелка”. Яна Козак е аналитик от „Стрелка КБ” и е подготвила 10-те най-добри обществени пространства, открити през изминалата година. Предавам нейните думи.

Инвеститорите, които се занимават с развитието на обществените пространства, през тази година са си поставили три основни цели:

  • Намаляване и опростяване на системите за експлоатация на пространствата. От тук следват устойчиви и екологични решения: пропускливи покрития, дренажни системи за дъждовната вода, биоразградими канали, леки настилки, които отразяват светлината и предотвратяват прегряването.
  • Повишаване на климатичния комфорт, поради тази причина всеки от избраните обекти има сенници, тенти, елементи на адиабатично охлаждане, както и фонтани, изкуствени водоеми и езера.
  • Мултифункционалност. Пешеходните пространства включват не само места за отдих, но и площадки за игра, занимание със спорт, места за пикник, пазари. Там е еднакво комфортно, както за весели компании, така и за самотния градски мечтател.

 

Ето десетте най-ярки проекта на 2015 г., които отговарят на зададените критерии и са потенциално полезни за Москва.

 

01. Площад „Бeрта Крьогер”
Хамбург, Германия
Автор на проекта: relais Landschaftsarchitekten

Архитектуурното бюро успява да създаде обществено пространство с уютна атмосфера, която би могла да стане символ на целия квартал. relais Landschaftsarchitekten успяват да направят това, което сега се опитват да създадат в Москва: да придадат многофункционален характер на „забравената” пустош. Сега тук има място, и за търговски сергии, и за разходки, и за почивка.

Централната част на площада е разделена на „острови” за сядане, наречени Sitztiden. Скамейките са с различна височина и напомнят на вълни, дърветата растат направо през тях.

От площада има алея, водеща направо към намиращата се наблизо жп гара. Алеята, както и самият площад са със сиви павета. Повърхността им е пресечена от светли плавни линии от бетонни плочки, чиято задача е да показват пътя от гарата към общественото пространство.

 

02. Централния площад гр. Емен
гр. Емен, Холандия
Автор на проекта е LandschaftsArchitekten Stadtplaner

Това е пример за грандиозната реконструкция на целия център. 26 000 кв.метра са се превърнали в нова туристическа атракция и най-голямото обществено пространство в Емен. Преди това площадът е бил запълнен с автомобили, но сега той е предназначен за пешеходците и велосипедистите, на него са разположени голямо количество улични мебели.

Площадката е павирана с естествени камъни, има дървени навеси, зелени зони, водни пространства с необичайна форма, слънчева тераса и забележително осветление – това е главната особеност на този площад.

В класацията за най-добри проекти, площадът в гр. Емен е намерил своето място, заради интересния и функционален начин за използване на водата. В северната част на площада се намира езерце, в което са посадени декоративни водни растения.

Чрез дълги канали то се свързва с централната част на площада. Тук водата се разлива директно по камъните, като дълбочината й е не повече от 15 см. Тук има наземни фонтани. В гладката повърхност красиво се отразяват небето, сградите и дърветата.

 

03. Хафенпарк
Франкфурт, Германия
Автор на проекта: Sinai

Хафенпарк е пример за добра трансформация на индустриалната пустош в публичен парк. През 2012 г. се появява първата част от парка”Циментова джунгла” – скейт и БМХ-парк.

Но през 2013 г,. по протежението на реката се появяват възможности за отдих за по-спокойните слоеве от населението. Компания Sinai преосмисля идеите си за територията по крайбрежието и се появяват разпръснати тук-там горички, сенчести градини и високи озеленени хълмове.

Невероятен пример за това, как могат да се съместят агресивния тип спорт с площадки с фитнес-оборудване и спокойни зелени зони. И тук се придържат към основните тенденции за 2015 г.: пропускливи повърхности, които не изискват дренажни инсталации и светли ненагряващи повърхности.

 

04. Търговска улица
район Ултимо, Сидни
Автор на проекта: Aspect Studio

Откритата и обновена улица в район Ултимо прави Сидни още по-иновационен и екологичен град.The Goods Line – е стратегическо свързващо звено и важно зелено пространство за развиващата се част на града. Всичко е организирано така, че местата на сянка, за пикник, за отдих или детските плрощадки и тенис игрището са предварително добре обмислени и се използват по предназначение.

Този уникален парк преди е бил железопътен коридор, който в последствие е трансформиран в пешеходна зона в един от най-гъсто населените райони на Сидни. Това място се превръща в жива метафора за прехода от индустриалното минало към иновативното и информационно бъдеще.

На алеята има възможност за провеждане на различни мероприятия и фестивали, създава чувство за общност в забравеното до скоро пространство. Дизайнът е умишлено нелинеен и създава множество по-малки пространства, които могат да се използват за различни цели.

 

05. Квартал Етиен е Фош Барак
гр. Ландау, Германия
Автор на проекта : A24 Landschaft GmbH

The State Horticultural Show Landau 2015 – е проект за грандиозно преобразяване на 27 ха с общ бюджет 13 милиона евро. Той създава основа за бъдещо развитие на нов жилищен квартал, за тази цел на територията на бившия военен обект се подготвят площадки за отдих и спорт.

Тази територия граничи с природния парк „Еденберг”, поради което всички мерки за нейната реконструкция са насочени към запазване на естествения ландшафт и разумното му използване за развлекателни цели.

Огромната зелена зона вече изигра своята роля за развитието на района. Тя успя да донесе хармония в новопостроените сгради и казарми. В центъра на квартала има езеро с много водни растения. На територията на бившия склад за въглища е разположена площадка за спорт и отдих.

Дизайнът на парка е вдъхновен от преместванията на тектонските плочи в разломната долина на Горен Рейн: необработени краища, разломи и многопластови камъни тук изглеждат много естетично. И разбира се, всичко е потънало в зеленина.

 

06. Кампусът на Университет “Monash
Мелбърн, Австралия
Автор на проекта: Taylor Cullity Lethlean Landscape Architecture

В епохата на развитието на дистанционното обучение, кампусите на университетите стават все по-значими за преподавателите и студентите. Алеи, поляни, тераси и плащадки за различни дейности, предлагат много възможности за обучение и общуване. В унивеситета Monash, архитектурното бюро се е постарало да създаде благодатна почва за размяна на идеи и социализация, за умствено и физическо развитие.

Сега в центъра на кампуса има пространство за провеждане на мероприятия и тераса за спокоен отдих на свеж въздух. Подът на централната площадка е украсен с големи графики. Тук има и площадка за баскетбол и тенис на маса.

Пътят и паркинга са се превърнали в площадка за разходки с водни обекти, която саздава истинско усещане за това, че си в кампуса.

 

07. Пристанището Олборг
гр. Олборг, Дания
Автор на проекта: C.F. Møller Landscape

Средновековният център на града е свързан с близкия фиорд, който по-рано е бил недостъпен за пешеходците заради интензивното транспортно движение и разположеното наблизо промишлено пристанище.Това, което по-рано било „обратната страна” на града, сега е нов и привлекателен център.

Пристанището се е превърнало в булевард за пешеходци и велосипедисти. Средновековният замък Олборг отново е в центъра на пристанището, но вече заобиколен от зелени зони. На крейбрежната улица се появяват стълби към водата, площадки за търговия, игра с топка или възможност за слънчеви бани. Като цяло, архитектите са се постарали да създадат привлекателно обществено пространство за различните групи от населението.

Централната площадка е за активно прекарване на времето – това и пространство за игра, полезно за хора от всички възрасти. Тук може да се занимаваш с каквото искаш: от плажен волейбол през лятото до каране на кънки през зимата. Има няколко павилиона от стомана, в които се съхранява спортния инвентар и се продава сладолед.

В близост до зоната за игра се намира зона със зелени насаждения, пищен оазис за спокоен отдих. До крайбрежната улица е разположен бившия ледоразбивач „Елбьорн”, превърнат в плаващ ресторант.

 

08. Кампусът Alumni Green на Технологичния университет в Сидни
гр. Сидни, Австралия
Автор на проекта: Aspect Studio

UTS Alumni Green е най-значимото открито пространство на Градския кампус на Технологичния универсисет в Сидни. То е разделено на три части. „Зелена зона” – повдигната платформа с тревни площи, която може да бъде използвана за различни мероприятия и отдих. Границите на зоната се използват за скамейки.

„Централна зона” – пространство за събиране на студенти и посетители.

„Градинска зона” – оазис от дървета, с маси и столове, барбекю, площадки за игра на пинг-понг.

Пространството е изградено така, че да отговаря на всякакви нужди. Тук може да се провеждат концерти, да се прожектира филм, да се организират вечеринки и пикници.

 

09. Парк на покрива на сграда
гр. Осло, Норвегия
Автор на проекта: OSLO Ontwerp Stedelijke en Landschappelijke Omgeving

На брега на река Домел има невисока сграда, а на нейния покрив – малък парк. Това място е известно като вал Sint Jan и е бил един от четирите главни входа на крепостната стена на стария град. Тук са открити останки от врата и стена на средновековно укрепление. Фланговите стени на бастиона са частично възстановени и след това е изграден масивен покрив на стоманени колони. Той е на метър и половина по-висок от нивото на улицита и върху него е разработено обществено пространство.

Площта на парка е само 700 кв.метра, но в него има достатъчно места за сядане.

Намира се на един от завоите на река Домел и така от площадката се открива изглед към двете страни на реката. Плочките, които са сложени на детската площадка, са изработени специално за този парк и по форма приличат на ледени късове.

Засадените по края дървета дават сянка и скриват почиващите от случайни погледи. Покритие от чакъл позволява на дърветата да получават достатъчно вода и въздух. Стволовете им са боядисани с кафяв естествен пигмент, който се съчетава чудесно с ръждивите конструкции.

 

10. Парк Ulls hus
Упсала, Швеция
Автор на проекта: White Arkitekter

Архитектурното бюро White са проектирали ландшафтната зона пред новата сграда на Шведския аграрен университет в гр. Упсала. В основота са заложени закрит вътрешен двор, алеи и няколко входа. Тук растителността има водеща роля.

Голям двор – това е колективно пространство за отдих, срещи, ежедневни и празнични мероприятия . Площадката е застлана с чакъл, като я пресичат пътечки от големи гранитни плочки. Гранитни канали на нивото на чакъла отвеждат дъждавната вода. В центъра на площада има минималистичен фонтан.

На южната страна и разпологена ограда от тисове, паркинг за велосипеди и плащадка със столове и маси.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *