С какво трамваят е по-добър от автобуса

Само на мен ли ми се струва, че годините на транспортно варварство вече си отиват, тъй като в коментарите се започва с типичното: „защо, по дяволите, ни е трамвай, по-добре направете място за автомобилите“, „махнете трамваите, пуснете автобуси“, „трамваите са от миналия век, по-добре електроавтобуси“ и т.н. По тези коментари можеш да разпознаеш т.нар. „експерти“, но дайте веднъж за винаги да установим кои са плюсовете.

Най-напред, да подчертаем основното: изборът на конкретен транспорт зависи от потока на хората. Не на всеки многомилионен град е необходимо метро, както и не на всеки град – трамвай. Да се пускат трамвайни линии през квартали с едноетажно строителство е също толкова безсмислено, както и да се копае за станция на метро под река, а понякога има смисъл просто да се пуснат микроавтобуси.

Плюсовете на трамвая

Постоянни габарити

Релсите позволяват на трамвая да се движи винаги с едни и същи габарити, не са му необходими буферни зони. Поради тази причина, трамваят е подходящ за тесни улици. На обикновените улици използва по-малка площ, отколкото автобуса – това дава възможност за повече зеленина, по-широки тротоари, велоалеи, дори паркинг.

По-безопасен е.

Заради релсите и липсата на изгорели газове. Общественият транспорт е по-безопасен от автомобила: автобусът с 1 милион превозени пътници ще създаде 40 пъти по-малко ПТП, отколкото личния автомобил, а трамваят 137 пъти по-малко (източник).

Мащабируемост

Релсите позволяват вагоните да се закачат един за друг: така ефективността на трамвая нараства 2-3 пъти без допълнителни разходи за шофьори. Същото нещо е пробвано и с автобуси и тролеи, дори на някои места  все още се практикува, но до масово разпространение не се стига по редица причини. Автобусите – хармоники са нещо друго, те не могат да се разделят, а към обикновения автобус не можеш просто да закачиш друг.

Максимална превозна способност

Трамваят има най-голяма превозна способност сред средствата за обществен транспорт. Може да се поръчат големи трамваи с много вагони, които да не отстъпват на метрото по вместимост.

По-бързо и по-евтино от метрото

Строежът на метрото плитко под земята струва около 110 до 140 млн. евро на километър. Ако е по-дълбоко излиза 200-240 млн. евро. Изграждането на стандартна станция в дълбочина излиза също около 140 млн. евро. За създаването на проекта и за самото му осъществяване минават десетилетия. Строежът на трамвайна линия също струва от 7 до 28 млн. евро за километър, но може да се построи или модернизира за няколко години. В Москва, например за клон „Бирулевка“ отидоха по 28 млн. евро на километър, заедно с депото и отделните възли.

Обслужването на трамвая също излиза няколко пъти по-евтино. Благодарение на тези два фактора, в момента в света наблюдаваме трамваен ренесанс.

Струва скъпо, но се поддържа евтино

Трамваят е изключително безопасен, но цената на „влизането“ му в града е висока и това е факт. У нас обичат да доведат инфраструктурата до критичната точка, а след това „на коляно“ да направят някои сметки и да кажат, че автобусът е по-изгоден от трамвая. Ако обаче се подходи от всички страни на въпроса, да проучи износването на асфалта, екологичните аспекти, КПД на двигателя,  разходите за движение и др. подобни неща…то излиза, че себестойността на превозването на един пътник в трамвая е с 40% по-ниска, отколкото с автобуса. Неочаквано, нали?

По-екологично е

Трамваят дори е по-екологичен от тролея, тъй като тук няма гуми и прах от тях – металните стружки са далеч по-безопасни. По време на движение на трамвая има по-малко съпротивление и по-малко разходи за движение – спестяват се електроресурси. Трамвайните релси, които са покрити с трева са изложени на по-малко нагряване, което влияе и на микроклимата в града.

По-приятно и по-красиво

Пътниците имат по-добро отношение към трамваите, отколкото към тролеите и автобусите. Защо – въпросът остава открит. Видимо, това практически е мини-влак, а всички обичат железниците. Затова с право можем да кажем, че трамваите оказват минимално въздействие на градския ландшафт и добре се вписват във всяка архитектура.

Трайност

Вагоните трудно могат да бъдат повредени и са лесни за поддържане. Нормалната дълготрайност на автобусите е 10-20 години, а за трамвая дори 50 години не са проблем.

 

Минусите на трамвая

Маневреност

Ако трамваят се повреди или се случи някаква авария на пътя, то следващите трамваи не биха могли да минат. Този проблем се решава значително лесно: обособяване и разклоняване на мрежата.

  • Обособяване с бордюри или поне с маркировка, почти напълно решава проблема с колита на пътя – в Москва вече има положителна статистика: 10 пъти по-малко аварии или престой, заради неправилно паркиране.
  • Една разширена мрежа ще Ви позволи да се движите около проблемния участък, това се решава чрез рационализиране на диспечерската дейност.

Трябва да признаем, че метрото и железницата не са особено маневрени, но за сметка на това се развалят изключително рядко, същото може да се каже и за трамваите. За да почват трамваите да излизат от релси, да се запалват или да спират, трябва с години наред да е било пренебрегвано обслужването на пътя и вагоните. Например, в Базел средно се разваля по един трамвай на година и то когато в него се е блъснал някой.

Съпътстваща дейност

Настройката на светофарите, обособяването, коригиране на разписанието, изграждане на обръщала, създаване на платформи и т.н.- добрият трамвай изисква усърдна ежедневна работа, а у нас не се свикнали така.

Лошият трамвай е по-зле от лошия автобус

Това е основния проблем у нас, че няма нормална и добра трамвайна система, по-скоро на тях се гледа като на „тенекии“ стоящи на релсите посред задръстване. В подобни ситуации у хората възниква заблуждаващият образ на добрия автобус и остарелия трамвай. Само че това е проблем на града, а не на трамвая като такъв.

Трамваят Ви позволява да създадете сравнително евтин транспорт за дълги разстояния и да свържете града с един организъм. Ще Ви трябва само около 10 метра от улицата – премахваме две ленти за автомобилите и повишаваме пропускателната способност на улицата с няколко десетки пъти. Точно за това урбанистите обичат трамвая.

 

Източник.

.

One Reply to “С какво трамваят е по-добър от автобуса”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *