Как пешеходните улици могат да намалят престъпността

Всеки град има поне няколко улици, където човек не се чувства напълно безопасно (т. нар. „страх от престъпление“), докато върви по тях. Това може да се дължи на няколко фактора като: времето, в което вървим, това с кого сме или пък репутацията на самата територия. Изследване на Walkonomics показва, че „страха от престъпления“ засяга градското пешеходно предвижване, но сега нов проект акцентира на това, че обратното също може да е вярно: повишаването на пешеходното движение да спомага за намаляването на престъпленията в територията.

Изпробване на теорията за „Счупените прозорци“ (Broken Windows)

От 80-те години теорията на „счупения прозорец“ е широко дискутирана в криминологията и управленската политика. Тя защитава тезата, че качеството на градската среда, като наличието на счупени прозорци, окуражава вандалските прояви и ескалира в по-сериозни престъпления. Сега нов проект в Холандия може да донесе нужните доказателства в подкрепа на това.

Според репортаж на ББС, Ротердамската полиция решава да проведе експериментален проект наречен „Кварталът поема отговорността“ („The Neighbourhood takes Charge“). Полицията насърчава живеещите да направят списък с неща, които искат да бъдат подобрени, за да може общността да се чувства в по-голяма безопасност и да е по-щастлива. След това органите на реда отделят 16 часа на седмица, за да решават проблемите, които са най-важни според данъкоплатците.

Полицаите очаквали обитателите на идентифицират по-сериозните престъпления, като кражбите и наркоманите, но за тяхна изненада местната общност посочва като най-важни чистотата на улиците, естествените отпадъци от домашните любимци и намаляването на средната скорост на движение. Почти всички от най-популярните предложения включвали подобряване на уличната среда и трансформацията на улиците в по-лесни за пешеходно движение.

 

Повече пешеходни улици = по-малко тежки престъпления

Така, че полицията се фокусирала върху това улиците да са по-чисти, премахването на графитите, поставянето на „легнали“ полицаи, повишаване на полицейското присъствие и подобряване на публичната среда. В резултат, на което само за 2 години е отчетено сериозно намаляване на всякакви видове престъпност, включително:

 

  • Намаляване на наркоманията с 30 %
  • Намаляване на кражбите с взлом с 22%
  • Намаляване на вандалските прояви с 31%
  • Намаляване на пътно-транспортните произшествия с 19%
  • Намаляване на кражбите с 11%
  • Намаляване на насилието с 8%

 

Това се впечатляващи резултати и още по-голяма доказателство за това е, че проектът привлича вниманието на британското правителство, което наскоро изпрати министъра на вътрешните работи в Холандия, за да разбере дали този нов подход може да бъде приложен във Великобритания.

 

Източник.

Оригиналът на английски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *