Холандските гари: по-добри и от секса

Приятели, имам един интимен въпрос… Някога изпитвали ли сте възбуда, наблюдавайки грамотно планиран транспортен възел? Имали ли сте сексуално влечение към велопаркингите? Искали ли сте да прекарете остатъка от живота си с една удобна гара? И в мъка, и в радост? Нима не Ви възбужда добрата навигация? Или просто до сега не сте били в Холандия!

Ако не искате да си разваляте настроението, просто не четете нататък. Днес ще Ви отворя вратата към транспортния рай!

Навярно мнозина са чули, че на всеки жител на Холандия се падат по два велосипеда, това е широко разпространен факт. Но не всички знаят причината за тази ситуация. Това не есвързано с някакви религиозни предпочитания или с голямата любов към велосипедите, а с удобството да се придвижваш с велосипед  до съседните градове. Звучи объркано и непривично, но два велосипеда са необходими именно за разходка до другите градове: с единият,  човек се придвижва до гарата, паркира го там, пътува до другия град с влака, а там взима втория велосипед. Вечерта повтаря всичко това наобратно.

В същото време, у нас чиновниците не могат да направят обществения транспорт удобен в рамките на града, а в Холандия властите успяват да създадат бърз и коморфтен транспорт в мащабите на цялата страна. Днес ще разгеладаме новите и не чак толкова нови гари в Хага, Утрехт, Ротердам, Амстердам и най-големия в света паркинг за велосипеди!

Ще започнем с гарата Den Haag в Хага. Тя е построена през 1973 година, но преди няколко години е ремонтирана:

Общественият транспорт трябва да работи като една система. За сега, у нас поставят спирките колко се може по-далеч от гарите и приближават паркингите, а в Холандия, правят наобратно: там всички прекачвания са под един покрив. За да се качиш на трамвая или метрото като слезеш от влак, трябва само да се придвижиш с ескалатора нагоре или надолу – това е така нареченото „вертикално прекачване”. Спирката на влак са на нулевия етаж:

Втори етаж – нивото на трамвая:

Всичко е построено максимално открито, видимо и въздушно. Общественият транспорт не бива да се асоциира със закрит, тесен или ограничен достъп. Така се решават въпросите относно навигацията и безопасността: зрителният контакт повишава социалния контрол и улеснява ориентирането.

Общественият транспорт трябва да се бори за своите пътници, за да не побегнат към личните си автомобили. Времетраенето на прекачването е критично важен момент, за това и пътят от вратите на трамвая до седалките на тролея трябва да бъде максимално кратък.

Холандиците умеят да строят, от една страна просто и функционално, а от друга страна – красиво. Вижте сами: няма нищо излишно, но е приятно да бъдеш тук! Ще бъде добре да пратим делегация от чиновници от транспортното министрество в Nederlandse Spoorewegen за обмяна на опит и вкус.

Малко по-нагоре е метрото. Обърнете внимание, че на всички платформи винаги има три варианта за качване: стълби, ескалатор и асансьор!

В цялата страна действа единна транспортна карта, така че не е необходимо да се купува нов билет при прекачването:

А това е старата главна гара Den Haag, построена през 1843 г. На пътя между Амстердам и Ротердам. Днес Хага е единственият град в страната с две главни гари.

Холандците са прекрасни в любовта си към детайлите. Вижте колко различни настилки има само при едно придвижване. По вида на паветата може да се разбере къде е платното за автомобили, къде е е тротоара или велоалеята!

Спирката за трамвая е директно пред входа на гарата:

Това спирка на кръстопът, поради тази причина по протежение на платформата спират много и различни маршрути, дори едновременно. За да не се заблудят пътниците, всеки отрязък си има свой индекс, който е обозначен на таблото на пристигащите. А прозрачният покрив е труден за обяснение, тъй като не предпазва от слънцето. Въпреки, че тук често е дъждовно, така че най-вероятно е необходим на любителите на слънцето.

 

Да се преместим в Утрехт!

Тук наскоро приключи голям ремонт на гарата. Първата гара в Утрехт се е появила през средата на 19 век и след това сградата неколкоратно е преустроявана. Днешното здание се е появило през 1970 г. заедно с търговските и офис помещения в центъра. Едновременно с преустрояването на гарата е променена до неузнаваемост и територията около нея: построени са съвременни сгради, най-големият паркинг за велосипеди в света, а пътят е превърнат в канал.

Меджу другото, преди време в Холандия не са използвали турникети за качване във влака, а пътниците са си купували билети от специални стойки, гратисчиите пък са били ловени от контрольори. На скоро навсякъде са поставени турникети, но котрольорите все още никой не е ремахнал.

Тук има едно ниво над пътя , влаковете са отдолу. Получила се е зала с огромни размери:

Гарата е напълно приспособена за слабоподвижните хора, въпреки че се намира на ниво по-високо от земята. Автобусните и трамвайните спирки се намират от двете страни на грата на улицата.

Утрехт е възлова спирка в страната, поради тази причина тук има много пътища и платформи:

Всяка платформа е разделена на зони – това е направено за по-добра ориентация, тъй като влаковете са с различни дължини, а да се тича в последната минута до необходимия вагон не е много удобно.На таблото се изписва броя ва вагоните на пристигащите влакове и в коя зона на платформата ще спре, може от рано да проверите и да изчакате във вашата зона.

Тактилна навигация под формата на чисти кръгли плочки. Не е необходимо да бъдат оцветявани в жълто – тъй като трябва да се разчитат с краката (нали затова са тактилни).

За инвалидите има асансьори, а това са релси за спускане на велосипедите по стълбите:

Велосипедът е неотменна част от живота в Холандия, с велосипед се извършват 26% от пътуванията през деня. В тази страна, в сравнение с целия свят, използват най-често връзката влак-велосипед. Всичко започнало, когато местното БДЖ обърнало внимание на старите велосипеди при спирките, които не се използвали всеки ден. През 1999 г. железопътните служители приели план за разширение и обновяване на цялата велоинфраструктура около спирките. В близост до гарата е построен безплатен паркинг за 500000 велосипеди, от който удобно можеш да стигнеш до платформата или до залата за изчакване.Всички тези удобства правят гарата достъпна и привлекателна за велосипедистите. През 2002 г. броят на пътниците се увеличава с 20%. Днес, почти половината от всички пътници, пристига на гарата с велосипед.

До обновената гара се появява и най-големият паркинг за велосипеди в света :

Колко велосипеди сте виждали през живота си? Умножете числото няколко пъти и ще получите паркинга за велосипеди при Централната гара на Утрехт.

Триетажният паркинг събира 12 500 велосипеда и струва 48 милиона евро. Сумата може да Ви стресне, но ако хората пристигаха с личните си автомобили, то щеше да се наложи да се построи паркинг-небостъргач и щеше да струва много повече.

Най-страшното в тази ситуация е да забравиш къде си паркирал велосипеда:

Колко е готино! Как да не се влюбиш в този паркинг?

Всеки детайл тук е продиктуван от любов към хората! Този град те обича!

Навигация:

Дизайнът отново е сдържан, съверменен и приятен:

До перилата, стените и всяка друга повърхност е приятно да се допреш – това е важно качество на дизайна на пространствата. Вижте как е направено осветлението, всичко е толкова хубаво!

Освен това е приятно за гледане и ти се приисква да го снимаш!

Всички велоалеи в Холандия са оцвенети в червено – това набива в подсъзнанието правилото , че „червено-значи велосипед”. И тук това правило работи:

Железопътните линии предлагат наем на велосипеди за редовните си пътници. Първите часове на ползване практически са безплатни, а след това цената започва да расте. Това е направено с цел да се привлекат пътници и да се реши проблемът с „последните километри”:  много по-удобно е да се стигне с велосипед до крайната точка ако тя е на разстояние 10 км от гарата. Места за велосипеди под наем и малка зона за ремонта им, има почти на всяка спирка.

Черни зебри! Не са по БДС!

Гарата в Ротердам е открита през 2014 г. на мястот на старата. Натовареността е разчетена за 320 000 пътници ежедневно до 2025 г.

И на новата гарата, както и на старата са поставени часовници – ето това е приемственост.

Строежът на новата гарата започва през 2004 г.и приключва през 2014 г. – проектът заедно с подготовката, разработването и строителството на новата гара отнема 10 години. По въпроса за планираното: никой не се опитва да направи красиво изглеждаща сграда за 1 година с минимален бюджет.  С общественият транспорт и архитектура не бива да се прибързва.

Нивото на транспортното обслужване, планиране и изисквания в Холандия са изключително високи, още много време ще ни трябва да ги стигнем. Накратко, общественият транспорт е длъжен не само да е бърз, точен, надежден и със свободни места – но трябва да бъде и красив. Така че се налага да се наемат известни архитекти, дълго да се разработва проекта и да се намират сложни решения, не по-лоши от тези на БВМ или Тесла.

За разлика от гарите в Хага и Утрехт, тук релсите и платформите са по-високо от нивото на гарата:

Последната точка от нашето пътуване е гарата в Амстердам!

Вече няколко пъти съм Ви я показвал, но за нея мога да разказвам вечно! Това е една от най-добрите гари в света: влакове, трамваи, велосипеди, пешеходци, метро, автобуси, фериботи и всичко това на малко парче земя!

Автобусната спирка е на втория етаж, над пешеходците и велосипедистите:

Навсякъде има ескалатори и асансьори.

Писоар и кола за инвалиди

Наскоро в Амстердам откриха нова линия на метрото от центъра към северния край на града. По-рано беше по-бързо да се стигне с велосипед до района Зойд, отколкото да се качиш на обществения транспорт, а сега има бърза връзка.

Трудно е да се прескочат въртележките

Дизайнът на новите спирки изцяло подхождана гарата : съвременно, просто и сдържано.

Притегателността се постига чрез вградени пана с котета.

Струва ми се, че това е всичко? Беше ли Ви интересно? За кои други гари да Ви разкажа?

 

Източник.

One Reply to “Холандските гари: по-добри и от секса”

  1. Когато хората мислят, когато правят нещо. Плюс това в Холандия средната надморска височина е около 200 м, което означава, че те зариват и така строят – което е доста по-лесно, отколкото да се копае. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *