Хелзинки – хубав град с лош климат

Дори в град с неприятен климат може да се живее удобно.

01. В добрият град с лош климат може да има нормални водосточни тръби от покрива до земята, прозрачни врати и входове без стълби.

02. Струва си да отбележим, че в историческия център, финландците не бързат да сменят улуците, водата тече по открити улеи.

03.

04. С поледиците може да се справим и без помощта на сол и химикали, които развалят обувките, почвата и всичко останало, а с натрошен на ситно гранит. Често от него се правят пътечки.

05. Пред входовете има поставени четки за обувки – не за да почистим мръсотията, а за да махнем камъчетата от грайферите на обувките.

06. След зимата тези камъчетата се събира от водосточните улеи и решетки, за да се използва отново другата година. Негодници, не искат всяка година да харчат пари за едно и също нещо.

07. Част от нея се съхранява в контейнери в дворовете, но основната маса се извозва със сметосъбираща техника до такива кули.

08. Може би е трудно да се повярва, но градът може да бъде чист дори в мъртвия сезон! Оказва се, че за това е нужно само да не паркираш в тревните площи и правилно да изграждаш градинките. Откритата почва е засипана с дървени стърготини, както и трябва да е:

09. Като цяло, дори шахтите могат да са красиви – като тези люкове, а плочките да са поставени равно:

10.

11. Дори може да не махате историческите павета на улиците!

12. Разбира се, в добрият град няма да развалят фасадите на сградите с хаотично остъкляване на балконите, смяна на дограмата или поставяне на климатици. Шок, трепет, завист:

13.

14. Дори сградата да е била с черни прозорци – тя така и трябва да остане. Ако много искаш да поставиш друг прозорец – той трябва да е като оригиналния.

15. Климатът напомня за себе си, поради тази причина финландците все пак остъкляват балконите. Само че го правят с помощта на безрамково (без профилно) остъкляване в единен стил.

16. Минимум загрозяване на града и минимум сняг на балконите. През лятото бедата е също толкова голяма, поради тази причина мнозина от жителите не са си махнали стъклата от зимата.

17. Минимално нарушаване на облика на жилището, но и на никой не му идва на ум да прави допълнителна стая на балкона.

18. Всяко място за паркиране има електрическо подгряване, така колите не бълват пушек докато се затоплят.

19. Има сложен и таймер, да не би случайно някой да навърти много ток за сметка на квартала.

20. В удобният град хората ходят пеш и се наслаждават на града. Поради тази причина е възможно през сезона да се вземата няколко паркоместа и да се използват за други цели. Не се учудвайте, ако видите в Хелзинки целогодишни парклети.

21. Дори, имайки предвид снега, може да направите улиците безопасни. Например, кръстовище с кръгово движение.

22. Кръговото движение гарантира, че шофьорите ще намалят и не се заплаща допълнителна електроенергия. Но то може да забави работата на обществения транспорт. За да не се случи това се правят отбивки

23. Естествено, поставят се острови за безопасност. Как да се направят улиците безопасни без тях?

24.

25. Просто тук, при работа, се ръководят от здравия смисъл и ценят човешкия живот. Въпросът със снегопочистването по принцип се решава много просто.

26. Аналогично е и с трамвайните платформи. Дори и с кривите.

27. Както и с трамваите – дори на еднопосочни улици, трамваят минава покрай задръстванията с доволни пътници.

28. Освен това, може да има и трамвайно-пешеходни улици!

29. Вътре в трамвая

30. Това отговор на тези, които се съмняват в това, че трамвай може да мине и по тесни улици.

31. Да си представиш един удобен град с лош климат, без велосипеди е невъзможно. Хелзинки не е изключение. За това ще пусна отделен пост.

32. В добрият град ценят и уважават слабо подвижните. Не, не ги съжаляват, а им осигуряват равни условия. Инвалиди, майки с колички и пенсионери трябва да ползват града самостоятелно, а не с помощ от някого. Поради тази причина тук няма обичайните подлези или надлези. Ако изходът от метрото към трамвайната платформа не е приспособен за слабо подвижни хора, то ще има указания къде е най-близкият пълноценен изход.

33. Само метрото е напълно достъпно за всички. Ескалаторите те отвеждат не само до лобито, но и до самата платформа.

34. От едната врата влизаш, а от другата излизаш. До тях има свободен достъп – има ги на спирките и за качване и за слизане. Велосипедистите са доволни.

35. В добрия град, дори маршрутките не предизвикват болка и отчаяние с вида си. Микробусите са включени в общата транспортна мрежа с еднакви билети и разписания. Дори по слабо натоварените линии се движат микробуси с приспособления за трудно подвижни хора.

36. Още една важна ценност – признание на човешките потребности. Животът е такъв, че всеки от нас яде, пие и ходи до тоалетна. За последното, често се забравя, или просто правят дупки в пода. В Хелзинки, въпреки старите комуникации, историческия център, станциите на метрото, снега, дъжда и еднополовите бракове, имат тоалетни на улиците.

37. Безплатни са, вътре всичко е автоматизирано: има вода да си измиеш ръцете, има и сешоар. Обикновено има и автоматизирана тоалетна чиния, но не и в този случай (странно). Вестникът е бонус за ползвателя:

38. Същото е и на станцията на метрото.

39. В Хелзинки не всичко е идеално, но има и от какво да се поучим

40.

41.

42.

43. Град за хората в нашата климатична зона – това е съвсем реално!

 

Източник.

One Reply to “Хелзинки – хубав град с лош климат”

  1. това с подгряването на паркоместата – № 18 от коментарите, съвсем ме шашна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *