Френският трамвай. Ефективността като изкуство.

Трамваят набира огромна популярност по целия свят, тъй като полагането на трамвайните релси е значително по-евтино, от строителството на метро, а ефективността му, особено в градове с 2-3 милиона души, по нищо не отстъпва от подземния транспорт. Французите успяха да направят тази ефективност част от привлекателната градска среда, дори може да се каже да я превърнат в изкуство. Нека да видим кое е толкова особено във френския трамвай и защо той се ползва с такава популярност.

Разбира се, не винаги във Франция всичко е вървяло гладко с трамвая, например в Париж в началото на 20 век е имало около 120 маршрута на трамвая и 1000 км релсов път, но масовото навлизане на автомобилите е довело до това, през 1937 г. трамваят съвсем да изчезне от улиците на Париж. В началото на 90-те години е взето решение за строежа на първата линия, свързваща влака RER с метрото и предградията. Тържественото откриване на линията Т1 е през 1992 г.

У нас имаше много спорове относно трамвайно-пешеходната улица на площад мир, противниците твърдяха, че жилищата ще се разрушават, заради близостта на трамвайния път, но ето, че в предградието Сен  Дени повече от 20 години всичко е ок.

За да не минават автомобилите по тази улица са изкопали малък ров.

Днес в Париж работят 7 трамвайни линии, през 2015 г. са превозени 256 милиона пътници.

Най-съвременна е линията Т8.

По различните линии се движат трамваи с различен дизайн, ето така например изглежда Т2, обърнете внимание, че има съединени вагони, което говори за неговата популярност.

Но най-много ми харесват трамвайните линии Т3а и Т3b.

При разработването на дизайна им се били избрани символи, с които се асоциира Париж.

Те са използвани за оформяне на интериора и екстериора.

И още няколко парижки елемента.

За различните градове, компанията е разработила различен дизайн на трамваите. В Реймс кабината прилича на чаша за шампанско, в Бордо – на бутилка вино, в Марсилия – кораб, а в Лион – столицата на коприната, трамваят прилича на копринена буба. Всички трамваи имат големи прозорци, за да може пътниците да се любуват на града.

За да не се разваля вида на площада в Ница, трамваят е на акумулаторни батерии.

В град Тур трамваят като цяло е футуристичен, строг, но стилен.

Сега е време да се повозим на трамвая. Вратите не се отварят сами на спирките, за това има специален бутон, с тази хитрост се пести електроенергия за отопление/охлаждане в салона.

Качване в трамвая – платформата е на едно ниво с входа на трамвая, това не само осигурява безпрепятственото качване на слабо подвижните пътници, но и намалява времето за тръгване.

Салонът е голям и просторен, седалките са разположени „лице в лице“, за да могат пътниците да общуват по между си и атмосферата да е по-дружелюбна.

Веднага до входа се намират апарат за плащане, изобщо ситуацията с плащането в градския транспорт в Париж е интересна, акцентът е поставен не на наказанието за нарушителите, а върху съзнателността на хората, че е добре да заплатят за пътуването, а пък да имат абонамент за по-дългосрочен период е много изгодно. В действителност, стойността на билета „без ограничения“ е 70 евро на месец и можеш да се возиш колкото искаш, а единичния билет струва не малко пари – 1,8 евро за едно пътуване. Не може да се мине и без контрол, глобата за пътуване без билет може да стигне до 80 евро, дори ако имате билет, но сте забравили да го чекирате. Така изглежда апарата за валидизация за карти NaviGo.

Апарат за обикновени билети.

Можеш да си купиш билет от всяка спирка на трамвая, там може да получиш и много полезна информация – карти, схеми, навигация, времето до следващия трамвай.

Всичко е достатъчно ясно и нагледно, дори не е задължително да знаеш езика.

Има отделни табла със списък на спирките и пресечните маршрути на метрото, както и на близките до тази спирка автобуси.

На спирките има и удобни скамейки, на които можеш да поседнеш.

Или просто да се облегнеш.

На всички спирки има табло с времето на пристигане на следващия трамвай и на този след него, лепенката на таблото призовава пътниците да си платят превоза „Je monte, je valide“ може да се преведе като „аз пътувам, аз плащам“, въпреки че тук се има предвид да валидират пътуването си.

Самата спирка може да бъде достатъчно компактна, ако се събере между два пътя.

Трамваят, като самостоятелен вид транспорт, може и да не работи толкова ефективно, важно е да бъде интегриран в общата транспортна система на града, трябва да се изглади взаимодействието между различните видове транспорт и да се премахнат дублиращите автобусни маршрути. Това е едно от местата за прекачване, на което се срещат две трамвайни линии Т2 (от ляво) и Т3 (на заден план), от дясно е входа за метрото, малко по-далече е спирката за автобуса, а от ляво на трамвайната спирка има пункт за наем на велосипеди.

Трамваят е не само обикновено транспортно средство, а и начин да се промени облика на града, да се направят улиците по-дружелюбни, за това заедно с проектите за нови линии се предвижда и ново озеленяване, благоустройство и велосипедни алеи. Благодарение на такъв комплексен подход, районите с трамваи започват активно да се развиват, улиците се оживяват, работодателите с желание откриват нови работни места, защото не им се налага да решават проблема с доставянето на сътрудниците до офиса.

„Скоростен трамвай“, като си представят естакади и някакви високи скорости, но в действителност скоростта се достига чрез непрекъснато движение, дължащо се на приоритета, който трамваите имат на кръстовищата, като преминават през тях без спиране.

Тук би могло да има широк път, но са оставени две тесни платна за автомобили от двете страни на трамвайните релси, като трамваят е разположен по средата, това решение визуално разделя широката улица и пешеходците преминават много по-лесно и безопасно, тук спокойно вървят деца, майки с колички, дори за инвалидите няма проблеми и препятствия, ето така трябва да се проектира градската среда! Красота!

Изобщо всички пешеходни пътеки трябва да са на едно ниво с пътя, без стъпала, а за да не могат невнимателните шофьори да обръщат на това място са поставени стълбове.

За автомобилите условията за преминаване през пътя са същите, абсолютно безпрепятствено, едно обикновено кръстовище, без възвишения, хълмчета и др.п. На снимката, между другото, не е някой елитен район, а едно от нелицеприятните предградия на Сен Дени, където живеят имигранти, но въпреки това, всичко е направено идеално.

В съвременния свят релсите се поставят на монолитни основи – поставят ги на специални подпори и после заливат всичко с бетон. Подобна конструкция осигурява безшумно движение и дълготрайност, в Париж за последните 20 години не е имало нито един основен ремонт. За разлика от полагането на безкрайни релси в бетонни плочи при използването на  монолитна основа, пътят може да има някакви извивки, завои и т.н.

Стрелка, монолитна основа, от тук спокойно преминават автомобили без да нанасят вреда на пътя.

Поради факта, че трамваят може да превози повече пътници от автобуса, той продължава да бъде компактен вид транспорт и заема малко място в града. Например, ето така изглежда крайната спирка, шофьорът се премества във втората кабина на опашката и трамваят по стрелката преминава на обратния път.

Красота! На практика идеалният трамвай!

Във Франция днес трамваят набира голяма популярност, в Париж ръстът на пътниците от 2013 до 2014 г. е нараснал с 22%! В някои участъци, в които автобусът е бил заменен с трамвай, броят на пътниците е нараснал с 2-3 пъти. През 2018 г. се планира да се увеличи дължината на трамвайната линия от 100 до 143 км и строителството върви с пълни темпове.

И накрая няколко видеоклипа, за това как работи всичко това. Преминаване с предимство на кръстовище, при идването на трамвая, за всички останали участници в движението светва червен светофар, а трамваят преминава спокойно.

Безшумен и много бодър старт на трамвай Т2.

Видео от салона, тръгване от крайната спирка, при това достатъчно бавно, с 50 секунди преминаване с предимство през кръстовище.

И малък видеоклип за трамвая в град Тур (не е заснет от мен).

Надявам се най-накрая да разберем, че трамваят не е остатък от миналото, както може да Ви се стори ако гледате нашите разнебитени КТМ-5, а един напълно съвременен и много необходим вид транспорт.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *