Фасадите на сградите – собственост на града

Фасадите на сградите от страната на улиците погрешно се приемат за собственост на живущите в тях. Което е съвършено неправилно – те са част от града, негова уникална черта и залог за успешното му развитие.

Собствениците на жилища или магазини не трябва:

  • Да сменят остъкляването с различно от оригиналното
  • Да остъкляват или надстрояват балконите
  • Да закриват елементи на фасадата
  • Да променят елементи на фасадата (ограждението на балкона, козирки и др.п.)
  • Да поставят сателитни чинии
  • Да закрепят тела на климатици
  • Да променят цвета

Архитектите не са се трудили за това сградите да изглеждат добре и хармонично да се вписват(дори панелките) , за да бъдат творенията им след това развалени. Да се уповаваш на само организацията на гражданите може да е толкова ефективно, колкото и да ги помолиш да не се возят на автомобилите си, за да не създават задръстване, както и да не паркират върху зелените площи – спасение има само в глобите и наказанията.


В гр. Казан не са се разбрали добре.

Но ако много искаш, има възможност. Живущите в сградата, както и собствениците на бизнес офиси, трябва да имат възможност да остъклят балконите или да изменят нещо по външния вид на сградата, но само с разрешение на градската управа. За това трябва да се изготви архитектурен проект с единно решение за всички апартаменти или първи етажи.


Във Варшава са се договорили добре.

Ако много искаш да климатик – тогава постави външното тяло на покрива, или някъде отстрани, или на балкона, а не на първото ти попаднало място. Освен това вече има климатици и без външни тела.

Да разваляш вида на града, заради желанието да спестиш максимално разходи, трябва да стане скъпо удоволствие.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *