Управление на трафика

Да се даде приоритет на обществения транспорт, платените паркинги и пешеходните зони, вече не изглежда като нещо нереално, въпреки че някои сериозно се изнервят от това. Но все пак, няма достатъчна решимост за кардинални промени в цялата страна. Практически почти винаги можеш да чуеш довод относно компенсация за орязаните места за паркиране или разширяване на улиците заради специалните ленти за движение. Получава се така, че искате да създадете добър обществен транспорт, но като седите на два стола едновременно, което не е правилно.

Ако вие създадете добра алтернатива на личните автомобили, то тогава трябва тези автомобили физически и икономически да изчезнат. Ето защо, когато създавате велоалеи, спокойно можете да махнете паркинга или след построяването на трамвайна линия, да затворите улицата за движение на автомобили – така хората ще имат възможност да удовлетворят транспортният си проблем с ефективен транспорт, а по-малко ефективния да оставят у дома. Така например направиха в Торонто – какво се получи при тях?

Какво направиха

Първоначално по улица „Кинг стрийт“ в Торонто се движеха и трамваи, и автомобили – всеки в своята си лента. Всеки ден по улиците преминаваха средно около 20 000 автомобила и 65 000 пътници в трамвая, а в края на миналата година бе решено да се проведе тест и да се затвори улицата за една година за транзитно преминаване на автомобили.

С помощта на заграждения, маркировка и други инструменти от тактическия урбанизъм, улицата бе затворена за транзитно преминаване на автомобили, както и бяха премахнати местата за паркиране. Освободеното пространство бе предоставено на пешеходците и велосипедистите: появиха се нови площади, бяха поставени различни инсталации и т.н. Светофарите се научиха да „виждат“ трамваите и да включват зелената светлина с приоритет. За всичко това бяха похарчени 1,5 милиона долара.

В определения ден на улицата се появиха нови знаци, прегради и полицаи. Мнозина, по навик преминаваха през улицата с автомобила си и им бяха раздавани информационни брошури и предупреждения, а за второ нарушение – глоба.

 

Какво постигнаха

Още е далече края на тестовия период, но първите резултати потвърждават опасенията – хората започнаха да се придвижват по-бързо! Броят на пътниците в трамвая в пиковите часове нарасна с 25%, времето за придвижване се съкрати с 4 минути, а количеството на закъсненията намаля с 33%. Нямаше колапс в съседните улици, заради увеличаването на новите автомобили: отначало (през ноември) времето за пътуване с личен автомобил се увеличи леко, но след това (през декември) практически навсякъде спадна. Всичко това е добре показано в транспортния отчет на града.

 

Допълнителен анализ за движението на трамвая, бе направен от местния университет, който взе данните от отсечките и ги разхвърля по часове. Разхвърлянето на точките показва интервала за движение на трамвая, колкото е по-голям, толкова е по-сложно да се направи добро разписание и да се спазват интервалите на преминаване:

преди експеримента

 

Със забраната за транзитно преминаване по улицата на автомобилите, трамваят става по-надежден и се намали количеството на закъсненията му. Като цяло услугата стана по-добра :

след експеримента

 

Експериментът все още продължава, но има голяма вероятност улицата да стане пешеходно-трамвайна. Тук липсва анализ на бизнес-активността, показатели за пешеходците и велосипедистите, но дори и без това позитивните резултати са налице: така е по-безопасно, по-комфортно и по-ефективно. По-вероятно е, след приключване на теста да бъде обявен архитектурен конкурс за реконструкция на улицата, както бе направено в Ню Йорк с Таймс Скуър.

За нас това е добър пример за комплексния подход към въпроса с мобилността на хората в града, за улицата като обществено пространство и събирането на данни в рамките на проекта. Изводът е прост: трафикът може да управлява по различен начин, новите ленти за движение и изходи предизвикват появата на повече автомобили, а затворените улици мотивират хората да вървят пеш или с трамвай. Ако пътуването с трамвая е по-лесно, по-бързо и по-евтино, отколкото с автомобил, то нормалния човек ще избере по-ефективния транспорт в града, а колата ще си я остави в къщи е ще ползва за пътуване до вилата.

А ако гледаме още по-напред, подобни мерки ще подобрят и екологията (по-малко вредни емисии), социалната обстановка заради общуването с външни лица, ще направят хората по-здрави, заради ходенето пеши или карането на велосипед, а и ще увеличат приходите от обществения транспорт. Като цяло това е непопулярно решение, което ни прави по-добри.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *