Трябва ли градският транспорт да се самоиздържа?

 

Дали някой е изчислявал рентабилността на полицията, гражданска защита или бърза помощ? А на изградените водопровод и канализация? Не, защото това са социални задължения на държавата и всеки разбира, че без тях жизненото равнище значително ще спадне. За съжаление, няма подобно отношение към градския транспорт, поради тази причина, доводи от рода на „пари – няма“, „маршрутът е нерентабилен“ и др.п. са основание за изрязване на трамвая, тролейбуса или маршрутите им от лицето на града. А това е голяма грешка.

Икономика на транспорта съществува, без нея е невъзможно да се организира нормалната работа и планиране. Има доста рентабилни маршрути, но наред с тях има и нерентабилни. Номерът е в това, че една добра транспортна система почти никога не се изплаща – тя се субсидира от външни източници като платен паркинг, бюджет, специални данъци, облигации и т.н.

Ако не се покрива дефицита и не се осигурява мобилност за хората с помощта на обществения транспорт, то загубите за обществото ще бъдат много по-високи, от колкото стойността на субсидията: задръствания, забавяне на икономическото развитие, аварии, деградация на градската среда, екологични проблеми, ръст на загубите за здравеопазването и т. н.

Тук може да се сетите за маршрутките или UBER – но те не са решение на проблема, а по-скоро още един пирон в ковчега на града. Маршрутките не осигуряват нужното ниво на обслужване: има проблеми с безопасността, нарушава се режима на почивка на шофьора, паразитиране в градската инфраструктура, липса на стабилност и т.н. При първа възможност, хората ще предпочетат да се качат на собствената си кола, от колкото на маршрутка.

С Uber, безпилотните автомобили и други подобни идеи на Илон Мъск също има проблеми – в момента опитът на американските градове показва застой в този път на развитие. Честният оператор може и да се старае да осигури транспортно обслужване, но транспортът – това е инфраструктурата, която е невъзможно да се развие без участието на града или държавата.

Така че стига сме се вайкали и кахърели за дефицита – без добър обществен транспорт е невъзможно да се говори за развитие, за това парите трябва да се преразпределят. Трудно е, но ако се спре строежа на подлезите или унищожаването на тревата, заради паркингите, то парите ще стигнат не само за красиви планове, но и за равни релси с нормални интервали на работа. И в същото време ще решите и проблема със задръстванията.

Тук можете да прочетете подробно за транспортно планиране в града.

 

Източник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *