Трамваят в Париж

Историята на парижкият трамвай е уникална. Първите трамваи са се появили в Париж още през 1855 г. Париж е бил един от първите европейски градове, в които са се появили трамвайни мотриси, а в началото на 20-ти век е имал почти 100 км трамвайни линии. Но през 1920 година започва постепенната деградация на трамвая. Тогава се смятало, че трамваят пречи на движението на автомобилите и ликвидирането му се разглеждало като начин за борба със задръстванията. Трамваят е прекратил съществуването си в пределите на Париж на 15 март 1937 г., а в покрайнините на града на 14 август 1938 г.

Изминали 50 години и станало ясно, че само със строителството на нови пътища и нови линии на метрото, транспортните проблеми на града няма да се решат. За това в Париж, както и в много други градове във Франция, започнало възраждане на трамвая. Първата линия на новият парижки трамвай е открита през 1992 г. През 2006 г., след 70 години, трамваят отново се завърнал в центъра на града.

Нека да видим какво се е получило в Париж. У нас, не ясно защо, много хора асоциират трамвая със стара гърмяща метална кутия. В действителност съвременните трамваи съвсем не са това, което се движи по нашите улици.

01. Когато се е строила линия Т3 и са се готвили за откриването й, в Париж вървели избори за кмет. Връщането на трамвая в града било едно от предизборните обещания на действащия кмет. ЦЕЛИЯТ Париж бил залят с плакати със снимки на трамвая и надпис „il est la!“ (той е!).

02. За продължаване на строителството на линията Т3, буквално са демонтирали и премахнали една от автомобилните естакади. А преди това и един от автомобилните тунели. Това са спътникови снимки на площад Porte d’Italie, преди и след строежа на линията Т3.

03. И към момента продължава развитието на линията на трамвая в Париж. Действащият участък доказа своята ефективност и успешна работа, така че линията продължава по-нататък. За тази цел демонтират естакадата Viaduc de Vitry.

04. Ето какъв ще бъде очаквания резултат според транспортното управление на Париж. Всички естакади и тунели в центъра на града ще бъдат премахнати. И С3 ще бъде разрушена и Ал Бано-Балтийският тунел ще бъде премахнат. Тунелите и естакадите, намиращи се в жилищни райони и влошаващи условията на живот за хората, в бъдеще със сигурност ще бъдат премахнати.

05. Ето какво се е получило (дал съм пример с линията Т3, другите не успях да ги разгледам внимателно).

06. Красота!

07. На всички линии на парижкия трамвай се използват различни подвижни състави. На линия Т3 – трамваи от типа на Citadis 402. Дължина – 44 метра, вместимост – 300 души (78 места за сядане).

08. Линия Т2 – трамвай тип Citadis 302.

09. Красота!

10.

11.

13.Нека да видим как изглеждат спирките.

14. Те са големи и чисти. Стъклото защитава от вятър и дъжд.

15. На всяка спирка има карта с маршрути, карта на района с всякаква информация и автомат за продажба на билети.

16. Автоматът приема, и пари в брой, и банкови карти.

17. Табло с времето за пристигане.

18. …и ето идва трамваят

19. този кадър може да предизвика удивление у вас.. Да, на това му се вика трамвай с нисък под и нормална платформа. Разстоянието между платформата и пода на трамвая не е повече от няколко сантиметра! У нас даже при метро не правят така. В трамвая може с лекота да се влезе с детска или друга количка, може да се използва и от инвалиди без чужда помощ! Това се нарича град, удобен за всеки.

20. Интериор.

21. Без турникети, в трамвая има контрольори.

22. Социална реклама.

23. Да се возиш на трамвай в Париж е удоволствие.

24. Стълбовете за контактната мрежа са изработени в един стил заедно с останалите елементи на улицата. Те са специално разработени за трамвайната линия.

25. Връзка между релсите и плочките. Трамваите се движат меко и много тихо.

26. Навсякъде, освен на спирките, има приятна зелена трева.
Любопитни планове за развитието може да намерите във френската Уикипедия. Част от линията се строи, така че по нея да се движи трамвай с гуми. Към тази мярка администрацията на града прибягва под натиска на антимонополистите. За самият транспорт това не е необходимо, а самата идея за трамвай с гуми не е толкова добра и удобна. Но според правилата на железопътния транспорт, трамваят ще убие конкуренцията и поради тази причина няколко линии ще се пригодят за трамваи с гуми.

 

Източник.

One Reply to “Трамваят в Париж”

  1. Т3 е най-глупавата изгъзица на кметството (м15 още се строи) . Да, меко вози, гранита е супер, но е бавен и неговото трасе съвсем задръсти булеварда. Но най-вече вместо да се използва съществуаащата на 300 метра фрет линия и нейните гари, които са занемарни от години, се хвърлиха стотици милиони. Но нали трябва да се краде от държавата и да се подпомага икономиката на приятелите. Да добавим и че Т3 обслужва главно общински жилища и трамвая е денонощно претъпкан с гостувщите си безделници. А вие си пишете поучителните статии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *