Трамваят в Будапеща

Трамвайните линии в Будапеща минават за най-натоварените в света. Първият железен уличен път се е появил в Будапеща на 30 юни 1866 г., а първият електрически трамвай – през 1887 година. Интервалите на движение на трамваите са не повече от 10 минути, а в час пик буквално на всяка минута. Именно в Будапеща могат да се видят най-дългите трамваи в света.

01. Повечето линии са с трамваи Ganz KCSV7 – унгарско производство. Били са произвеждани от 1967 г. до 1978 г. Тези трамваи може да видите в старите „съветски“ фотоалбуми на Будапеща. Тези модели и сега са в употреба, в доста добро състояние след модернизация. Именно тези модели се движат по протежението на р. Дунав от двете страни.

02. Спирките са повдигнати, за да може лесно да се влиза в трамвая, тъй като старите Ganz имат две високи стъпала, които не са много удобни за ползване.

03.

04. Билети за трамвая се купуват преди качването, а във вагона трябва да ги перфорираш. На линиите има и контрольори.

05.

06.

07. Известният Siemens Combino Supra, с нисък под и безшумен. Първите композиции бяха доставени в Будапеща през 2006 и 2007 година и от тогава по улиците на града се движат 40 като тях. Будапеща държи рекорда за най-дългият трамвай за пътници в света – 54 метра! 8 врати, 6 вагона.

08. Тези трамваи са способни да превозят до 20 000 пътници в час.

09. Почти като метрото. А строителството на такъв трамвай е в пъти по-евтино от метрото.

10.

11.

12. Защита на трамвайната линия от автомобилите.

13. Навсякъде има подобни бетонни плочки.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *