Трамвайни спирки

Често релсите на трамвая са разположени по средата на пътното платно, а самата спирка е на тротоара. Това е предпоставка за възникване на проблема – как да защитим пешеходеца? Често съм попадал в ситуация, когато шофирам спокойно и изведнъж на пътя неочаквано притичват хора, които са забелязали в далечината трамвая и бързат да заемат място близо до вратите му. Пешеходците често биват удряни, когато пътниците слизат от трамвая, а шофьорите просто не са видели това. Не е много ясно, кога трамвая спира на светофар и кога, за да слязат пътниците. Да се разбере, че пред теб има спирка на трамвая е почти невъзможно. Обикновено просто виси малка бяла табела, която не се вижда. Как да стане? Как да защитим пешеходците?

Всичко е много просто. Ако спирката не може да се пренесе по средата на платното, то просто трябва да се постави светофар. Светофарът трябва да светне, когато трамваят приближи спирката. Той може да се включва от ватмана. Освен това е необходимо да се защити участъкът от пътя, по който вървят пешеходците. За това трябва да се повдигне самия участък на нивото на тротоара и да се маркира с ярки цветове. Тогава на пешеходците ще им е удобно да вървят до трамвая, а автомобилистите ще видят, че това е пешеходна зона и ще бъдат внимателни.

Разбира се, такива мерки трябва да се взимат, когато трамвайният път и тротоара са разделени само от едно платно за движение или спирката не може да бъде преместена по средата на платното. Когато има няколко платна, спирката трябва да се премести в центъра на пътя.

01. Какво имаме сега? Ето това е трамвайна спирка. От скоро властите започнаха да полагат жълта предупредителна линия, но и тя не се вижда достатъчно. Тук постоянно удрят пешеходци.

02.Колите летят, пешеходната пътека отдавна е изтрита. Това е много опасно място. На такъв широк път, спирката трябва да се пренесе в центъра на платното и непременно да се постави светофар.

Нека да видим какви трябва да бъдат спирките.

 

Вариант 1

Това е вариант, когато от тротоара до трамвая има само една пътна лента. Тогава поставяме спирката на тротоара и светофар, управляван от трамвая. Пътят до трамвая го вдигаме до нивото на тротоара и нанасяме маркировка, като пред нея може да се добави и стоп-линия. Пред спирката, там където пътя е повдигнат до нивото на тротоара, поставяме бетонни стълбове.

А ето светофар, който свети, докато трамваят е спрял. През останалото време той не свети.

 

Вариант 2

Тук идеята за пътя е да е двулентов, но фактически първата лента е заета с паркирали коли. На запад, в подобни ситуации, поставят е велоалея, ако ширината на пътя от тротоара до паркинга, го позволява. Разширението до трамвайната спирка от двете страни е компенсирано със забраната за паркиране в тази зона. Спирката трябва да бъде добре защитена с ограждения от пътното платно, за да не летят пръските и мръсотията в хората. Трябва да има поставени и бидони с вода, които да спират колите при удар.

Още веднъж! Тук няма стеснение на пътя! Колите на картинката са паркиране по протежението на улицата. Ако паркирането е забранено, няма да има нужда от стеснение на пътя.

 

Вариант 3

Ако у нас има тревна площ и няма места за паркиране, тогава разширяваме пътя за сметка на тревата в зоната на кръстовището. Пътят се „разибива“ там, където е необходимо.

07. Пътят на трамвая трябва да бъде защитен от елегантни бариери. По него не бива да има движение на автомобили. Колите, спрели в задръстване, преминават по трамвайната линия и така и трамваите чакат със всички в задръстването.

08.Ето, как е отделена трамвайната линия в Будапеща.

09. А засега така )

 

Източник.

One Reply to “Трамвайни спирки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *