Толкова много ли ни е необходим безплатен обществен транспорт?

През 2013 г. в Талин решиха да проведат необичаен експеримент, като направят пътуването в обществения транспорт напълно безплатно. Това право получиха студентите, пенсионерите и постоянните жители на Талин, които официално работят там и плащат данъци, както и техните семейства.

Това не е първата подобна инициатива в Европа – първият град с безплатен обществен транспорт е белгийският Хаселт, още през 1997 г. Но докато Хаселт е град с население около 70 000 души, то в Талин, в момента на въвеждане на безплатното пътуване, са регистрирани 419 830 жители, а ако се включат и живеещите във всички покрайнини – повече от един милион души, които така или иначе използват транспортната система на Талин. Поради тази причина, Естония е първата страна в Европа, която въвежда свободното пътуване в град с такива мащаби.

Какви цели са си поставили управляващите на Талин, защо изобщо им е притрябвало да въвеждат безплатен транспорт и до какво доведе това? На всички тези въпроси може да се опитате да отговорите 5 години след въвеждането на безплатното пътуване в обществения транспорт в Талин.

 

FFPT – fare-free public transport или free public transport, тази абревиатура се използва в англоезичната литература.

 

Как започна въвеждането на безплатното пътуване?

През 2012 г. градът е обслужван от 560 единици техника: автобуси, трамваи и тролейбуси. За поддържането на тази транспортна система от общия бюджет на Талин ежегодно отиват 53 милиона евро. Продажбата на билети (с безконтактни карти) е носела приход от 17 милиона евро, от тях 5 милиона евро от туристи и гости на града.

Така транспортната система е дълбоко нерентабилна (възвръщат се само 32% от разходи) и в действителност е на издръжка от градския бюджет. С други думи, с цената на 12 милиона евро пътуването може да бъде безплатно за всички жители на Талин, а появилите се разходи могат да се компенсират с това, че повече хора ще пожелаят официално да се регистрират като жители на града. 1000 нови жители носят на градския бюджет около 1 милион евро годишно от данъци.

След като стигнали до тези изводи, управниците на Талин решили да проведат референдум през март 2012 г. сред жителите и се оказало, че 75.5% от тях са за въвеждането на безплатен транспорт. (на референдума са гласували 68059 души, което е 20% от общият брой на жителите на града).

 

Какво предшестваше въвеждането на безплатния транспорт?

Година преди въвеждането на безплатния транспорт, управниците на града предприемат няколко подготвителни стъпки:

  • Изградени са 8 км специални автобусни линии
  • Няколкото транспортни компании се сливат в една
  • Внедрена е нова система за пътуване с безконтактни карти, а масовите хартиени билетчета са премахнати
  • През септември 2012 г. е проведена акция „Седмица без автомобили“. Тя става част от голяма кампания за убеждаване на шофьорите да преминат от автомобилите към градския транспорт. По време на акцията се е разрешавал безплатен транспорт срещу показване на шофьорска книжка. В резултат от това броят на пътниците се е увеличил с 5%.

 

Какви цели са били поставени?

Управниците на Талин са си поставили няколко цели при въвеждането на безплатния транспорт :

  1. Да се даде възможност на безработните и социално слабите жители свободно да се придвижват из града
  2. Да се оживи икономическият живот в града, да се повиши потребителската активност и придвижването на трудовите ресурси. Предполага се, че спестените от пътуването пари ще бъдат похарчени от жителите за стоки и услуги.
  3. Да се намали с 10% броя на автомобилите в града, ако жителите предпочетат обществения транспорт; в следствие от това ще има по-малко задръствания, шум и вредни емисии (преобладаваща част от шума и вредните емисии във въздуха идва от личните автомобили)
  4. Да се създаде по-добра мотивация за живеещите в Талин официално да се регистрират като жители и да внасят данъци в градския бюджет.

 

От 01 януари 2013 г. в Талин тръгна безплатен обществен транспорт за жителите на града.

 

Какви бяха първите резултати?

След година имахме възможност да погледнем какви са резултатите от въвеждането на безплатния обществен транспорт.

Постоянни жители в града

През 2013 г. в Талин са се регистрирали 10069 души, което е два пъти повече от показателите за предходната година. Въпреки това в следващата година (2014 г.) показателите са се върнали към обичайните си стойности.

Пътувания и пътници

Броят на пътуващите с обществен транспорт през пролетта на 2013 г. се е увеличил с 9,4% в сравнение с пролетта на 2012 г. и с 4.9% в сравнение със същия резултат през лятото.

За цялата година броят на пътуващите с обществен транспорт е нараснал с 14%.

Както показват изследванията на проф. Юсака Тусило от Стокхолмския кралски технически университет, този ръст частично е обусловен от фактори като “hopping passengers”, т.е. пътници, които преди това са се придвижвали пеш на кратки разстояния, но сега предпочитат да се пътуват с обществения транспорт. Т.е. вместо очакваното преминаване на шофьорите от личните им автомобили към обществения транспорт, се е случило неочаквано преминаване на част от пешеходците към транспорта.

Схемата демонстрира направените изводи и показва изменението в навиците на придвижване из града на жителите през 2012 г. (вътрешната част на кръга) и през 2013 г. (външната част).

 

Влияние върху броя на автомобилите

За една година броят на придвижванията с личен автомобил е намалял с 5%. Но пътуванията са се увеличили средно от 7.98 км до 9.07 км на човек.

 

Достъпност до транспорта за социално слабите жители

Много по-активно общественият транспорт е използван от хората с ниски доходи (до 300 евро) и на възраст между 15 – 19 години и от 60 до 74 години. Т.е. тази категория граждани, за които стойността на пътуването с обществен транспорт е била значим фактор. Например, с 10% са се увеличили пътуванията в района Ласнамае, който е много гъстонаселен и с високо ниво на безработица.

Хората с високи доходи (повече от 1000 евро) обаче не използват толкова често обществения транспорт, на фона на очакванията за препълнени с пътници линии.

Намалял е броят на жителите, които по-рано са предпочитали да не излизат от къщи и да не ползват обществен транспорт.

 

Изводи

Да видим доколко управниците на Талин са успели да реализират поставените цели:

  • Социални цели: въвеждането на безплатно пътуване действително води до повишаване на достъпността до транспорта за социално слабите категории граждани (студенти, пенсионери и безработни) и повишава честотата на неговото използване и мобилността на жителите.
  • Икономическа цел: в Естония, данъкът върху доходите на физическите лица влиза в бюджета на града, в който са регистрирани като жители. Въпреки че броят на регистрираните се е повишил само за опреден период, то очевидно, че затова е допринесло въвеждането на безплатен транспорт.
  • Намаляване на използването на лични автомобили.

 

До тук постигнатите успехи (5%) не са особено велики.

Вероятно, проблемът е в това, че само по себе си безплатното пътуване не е основният фактор за привличане на пътници. Върху избора на начин на придвижване влияят повече скоростта и удобството. Поради тази причина, в дългосрочен план, за постигане на заявените цели е необходимо да се предприеме комплексен подход. Например, да се отделят ленти само за обществения транспорт, да се въведе платен паркинг в центъра на града и да се ограничи ползването на личните автомобили.

Освен това трябва да отбележим, че транспортната система на Талин не е започнала да остарява след въвеждането на безплатното пътуване. През втората половина на 2013 г. безплатно става и пътуването във влака в рамките на града. През последните пет години управата на Талин е вложила в развитието на обществения транспорт почти 130 милиона евро, купила е 125 нови автобуса (25 от които са хибридни).

 

Източник.

One Reply to “Толкова много ли ни е необходим безплатен обществен транспорт?”

  1. В края на миналия век, достигнал до тези заключения, предложих и аз тази мярка на СО. Преди няколко години, чрез градските ми ескизи и чрез специално адресирано писмо до кмета и СОС, отново, предложих решението, което ще помогне на града и средата му. В сайт, списван, изглежда, от колеги от Варна, прочетох и информацията за Талин. Там властта се грижи и изследва градската среда, у нас не би могло да се помисли, дори и всички знаем, защо! Неграмотността е по-опасна и от мръсния въздух, който всички дишаме! / мп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *