Това е Дюселдорф!

Няма да ми повярвате, но пак се оказах в Дюселдорф. Самият аз не вярвам, още повече, че направих всичко възможно да го избегна! Но градът е много странен, всички пътища водят към него! Аз смятах да пътувам за холандския Айндховен и да нощувам там. Но всичко в този ден бе против мен: лошо време, няма коли под наем, няма удобни влакове… И така бях принуден да се върна в Дюселдорф и да нощувам тук.

Градът ужасно ми е омръзнал. Бил съм тук пет пъти и съм го обиколил целия и дори не мога да си представя за какво още да пиша или да снимам. Чувството е малко странно, когато се озовеш на някое място и разбереш, че за него вече си разказал. Ето една сграда – за нея вече си писал, ето трамвай – и за трамвайната система на Дюселдорф си писал. Имам такова усещане, все едно съм в компютърна игра, само че няколко нива назад и всички чудовища вече са убити, а съкровищата са събрани…

А какво ще правим, когато целият свят стане такъв? Струва ви се, че планетата ни е толкова голяма, че цял живот няма да ви стигне да я разучите, а всъщност дори не можете да си представите, колко е малка тя и предсказуема.

Трябва да пийнем немска бира…

01. Добрах се до  Холандия, но бях стъпил само с единия крак на тази развратна земя и… Ето ви холандско село. Мило?

02. Ето ви и холандски велоалеи в селото. Напред по пътя е Германия.

03. А ето и Дюселдорф. Излезли за вечерта. Какво означава това? Че трябва да се пие бира!

04. Из целият град висят плакати на ето такива весели пенсионери. Помислих си, че е реклама на старчески дом, но се оказа, че след няколко дни ще има избори!!!

05. И на всички плакати хората се усмихват, като котки, излочили млякото! Мяу!

06. Само Меркел не се усмихва. Интересно е, че в България на предизборните плакати всички се снимат като за некролог или задграничен паспорт. Никакви емоции. Политиката е сериозно нещо. В Германия пък е обратното, всички са мили и приятни.

07. Канал в центъра.

08. Това е бивш ров, който минава направо през центъра на булеварда, който се нарича Кралската алея. Сега това е сърцето на града.

09. Старите газови фенери продължават живота си, но вече с нови съвременни лампички.

10. Стар стълб.

11. Нов стълб.

12. Старият Дюселдорф е бил напълно унищожен по време на войната. Много улици са били изтрити от лицето на земята, те са построени наново, така че тук няма нищо интересно от гледна точка на историческото наследство.

13. Да поседнеш на крайбрежната улица

14. Въобще в западна германия са се съхранили много малко исторически градове. Жалко.

15. Сега Дюселдорф има нови символи, като телевизионната кула Райнтурм и вантовия мост Rheinkniebrücke. Да, в Дюселдорф са популярни имена, започващи с Рейн. Също както в Петербург, всяка втора компания започва с приставката „Петро-„.

16. Уличен писоар. За сега в немските градове, те са предимно за мъже, но в Берлин вече обсъждат възможността да сложат писоари и за жени. Може би и в Дюселдорф скоро ще го направят.

17. Обожавам тези немски площади с дървета, които хвърлят сянка. Под тях има маси на ресторанти.

18. Не е задължително паметникът да бъде огромен. В Германия има много неголеми паметници и градски скулптури и това е много приятно.

19. Хм..

20. Мило.

21. Към старата сграда са пристроили балкон. При това доста елегантно. Интересно решение.

22. Ако беше в България щяха да остъклят всичко.

23. Ако пешеходната пътека е регулируема, в германия не рисуват зебра, а само пунктир. Правилно, защо е необходимо да има излишен боклук по улицата. Не трябва да се отбелязва пешеходната пътека, а пешеходецът на нея.

24. А ето и контрастна велоалея.

25. Трамвайната линия по средата на пътя е потопена в зеленина.

26. Внимание трамвай!

27. Немските плочки са просто разкошни.

28. Новият начин на павиране в Дюселдорф изглежда така.

29. А тук е станала някаква каша с дактилните плочки. Сякаш немските строители не са разбрали, за какво служат те и са решили да направят странна фигура от тях.

30. Колко яко изглежда улица с павета!

31. А ето старият немски начин на павиране. Такива плочки може да се видят във всички немски градове.

32. Разкошен Дюселдорфски люк.

33. Вижте как е поставено всичко, как е съчетано с плочките! О, това е просто радост за моите очи!

34. Решетка за канализацията.

35. Всеки квадратен метър от немските улици доставя на зрителя невероятно естетическо удоволствие.

36. Рядко се срещат останали исторически сгради, но като цяло съюзническите войски са бомбардирали всичко.

37. Улица с изцяло следвоенно застрояване.

38. Велоалеи

39. А ето и вход в жилищна сграда. Обърнете внимание как е извит пътя.

40. Това е специално, за да могат шофьорите да намалят скоростта! Тук не можеш да ускориш, дори да имаш желание. Учете се от немците как се успокоява трафика.

41. Всичко е много грамотно изпълнено.

42. Освен това, при влизане в жилищните райони се поставят изкуствени препятствия.

43. Ще се съгласите, че това е далеч по-добре от нашите „легнали полицаи“.

44. А това какво е? На тротоара! Направо под знака!! Какъв ужас! И как са го допуснали немците?

45. Паркиране в джоб.

46. На добре изградената улица, паркирането трябва да е само в специални джобове! Запомнете го!

47. Ето един добър пример. От лява, паркиране в джоб, а от дясно – просто по протежение на пътя. С какво паркирането във втория случай е по-лошо? С това, че шофьорите разбират, че има ситуации, когато е възможно паркирането по протежение на пътя. Това обаче провокира нарушаването на правилата в бъдеще. Т.е. че паркирането по пътя не е крещящо нарушение, а шофьорът си мисли, за една минута все пак може. Или че може за малко да пренебрегне знака. А когато паркирането е само в „джобове“, шофьорите разбират, че е недопустимо да се нарушават правилата при никакви обстоятелства.

48. Цена на цигарите. 12 лева за кутия от най-евтините, как ви се струва?

49. Любител на модата.

50. Мило дворче.

51. Робот в аптеката доставя лекарства от склада.

52. Ремонт на улицата.

53. Изглед към Райнтурм.

54. Най-съвременното място в града – реконструираното бивше речно пристанище.

55. Стъклената къща на Франк Гери, основната забележителност на Дюселдорф. От страни се виждат две други сгради в комплекса – бяла и тухлена, понякога те се отразяват в огледалната облицовка на сградата. В Дюселдорф този комплекс се нарича Gehry Bauten – или „Сградата на Гери“. Тя е проектирана още в средата на 90-те години, а е построена през 1998 г., като целият проект е струвал 60 милиона евро.

56. Паркиране под прозореца, как може така?

57. На Дюселдорф му е провървяло, тъй като трамвая в града не е преставал да работи дори и след войната и мащабните разрушения. Сега, освен обикновените трамвайни линии, в града има и скоростен трамвай (наричат го U-Bahn, въпреки че не е подземен), както и градска/междуградска електричка S-Bahn. Последната свързва големите градове в региона Рейн-Рур и техните предградия.

58. През 2016 г., поради развитието на скоростния трамвай и градските електрически вагони, старите трамвайни линии бяха съкратени на 7.

59.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *