Такъв Амстердам още не сте виждали (страхотни снимки)!

Как си представяте Амстердам? Лалета, канали, сирене, красиви сгради, Ван Гог, велосипеди? Някои извратени типове могат да си представят и квартала на червените фенери и кафенета. А унили панелени полета? Или си мислите, че Амстердам се отличава по нещо от другите градове, които през 70-те години се загрозиха с панелното застрояване?

Не, и в Амстердам също има такива райони, въпреки че в днешно време ги разрушават. Но все пак нещо е останало и ние ще имаме възможност да видим и ужасната страна на Амстердам.

01. Как Ви се струва?))) Ако не Ви бях казал, че това е столицата на Холандия, никога нямаше да се сетите.

02. Съгласете се, че от всичко друго, това най-малко прилича на Амстердам.

03. А това? Някаква измама!

04. Нека да слезем от Гугъл на земята. Първото, което се набива на очи, е качеството на сградите. Всички жилищни сгради са чисти и точни. Никой не сменя дограмата или остъклява балкона.

05. Между сградите – пешеходни улици, без преходи между дворовете. Всички вътрешни дворове са улици без изход.

06. Интересно, дори към 4-етажна сграда се построили асансьори. Струва ми се, че скоро са се появили, съмнявам се пред 50 години, някой да се е сещал за това.

07. По-късно, етажността е започнала да расте и в квартала са се появили ето такива мравуняци.

08. През 80-те години, холандиците разбрали, че високото панелно строителство не е за тях и започнали тихичко да се връщат към традиционните форми. Етажността намаляла до 4-етажа, сградите получили скатни покриви (като препратка към традиционната холандска архитектура). Между другото, тук балконите не са издадени напред, а са навътре в сградата и подобно на Финландия има единна система за покриването им през зимата със стъклени панели.

09. А ето и 9-етажни блокове, подобни на нашите, на първите етажи холандците са построили гаражи, а не жилища.

10. До 90-те години, холандицте рядко са проектирали жилища на първите етажи.

11. Но гаражите на първите етажи не са стигали за всички. Напомням Ви, че 50 години назад, Амстердам е бил изцяло автомобилен град, а за да могат всички да паркират някъде „каруците” си, се е наложило да се жертват дворовете. Около мравуняците започнали да се появяват безкрайни паркинги.

12. Днес те са наполовина пусти, а всички места за паркиране са платени.

13. Но нас, преди всичко, ни интересува градската среда. Вижте, как са направени преходите към паркингите.

14. Девететажен блок. Тук също няма първи етаж.

15. Асансьорите са изнесени в отделни шахти.

16. Училище.

17. Нека да видим улиците. Почти навсякъде пътната настилка е от тухли и плочки! В центъра на Амстердам, почти всички улици са застлани с тухли. Има широки тротоари и велоалеи.

18. За успокояване на трафика са използвани ето такива препятствия и изкуствени неравности.

19. Пешеходната пътека е направена правилно! Има остров за безопасност. Липсва само осветлението.

20. В Амстердам е истинско удоволствие да се наблюдава как се проектират улиците. Погледнете стълбовете, островите за безопасност, завои на пътя!

21. Колко различни по вид покрития използват:

22. На много кръстовища са направили кръгово движение:

23. Настилка на улицата вътре в квартала

24. Навсякъде плочки.

25. А ето и една наскоро направена улица. Като покритие са използвали червени тухли.

26. Обърнете внимание на това, колко различни материали се използват. У нас, освен асфалт и обикновени плочки, рядко ще видиш нещо друго в такъв квартал.

27. И вече не говоря за качеството. Можете ли да си представите и у нас да слагат тухли по улиците? Колко ще издържат под натиска на автомобилите? А при холандците всичко си лежи без проблем.

28. Маркировката често се прави не с боя, а с тухли от различен цвят. Още един интересен момент : нерегулируемите кръстовища са повдигнати на едно ниво с тротоара и човек може да премине в която и да е посока. Ограничението на скоростта е 20 км/ч.

29. За да няма безрасъдно шофиране, улиците криволичат.

30. След буря.

31. Тук сменят настилката в един от дворовете. Обърнете внимание, че между местата за паркиране има оставено пространство, в което да се засадят дървета. Всички паркоместа са разграфени.

32. Навсякъде задължително има водосточна канализация. Между другото, всимки улици има грамотно направен наклон, водата бързо се отича, на улиците и тротоарите няма кал и мръсотия.

33. Много стар двор също с настилка от тухли и плочки. Плочките тук издържат десетилетия.

34. Заради постоянните дъждове те се оцветяват в зелено.

35. Паркинг в двора.

36. Всички контейнери за боклук са под земята.

37. Детските площадки са бедни и примитивни (

38.

39. Пфу!

40. Вход в сградата.

41. Всички са еднакви и на едно ниво със земята. И без скамейки пред входовете.

42. Преди не е било прието да се отдава част от парцела около сградата на живущите на първите етажи, тази практика се появява наскоро. Практика е добра, но са необходими ограничения, както с летните кафенета. Т.е. на живущите на първите етажи се отдава за ползване парцела, но те трябва да се грижат за него, така че да радва окото на преминаващите. Съгласете се, че е далеч по-приятно да минаваш покрай такива дворчета, от колкото покрай пустеещи места и огради.

43. Понякога хората започват да се ограждат. Това е лошо. Трябва да се забрани да се поставя ограда, ако имаш участък на първия етаж.

44.

45. А ето и новите жилищни сгради, които се строят тук.

46. Всички нови сгради са различни.

47. Има много балкони и тераси.

48.

49. Първите етажи са открити към улицата. Много добре.

Е, как Ви се струва такъв Амстердам?

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *