Тактически урбанизъм на стероиди: опит за очовечване на улиците в САЩ

Преимуществата на пешеходните улици от икономическа гледна точка и от гледна точка на обществената безопасност, вече са демонстрирани нееднократно. Въпреки това, добре обмислените преобразувания на скоростните магистрали са скъпоструващи проекти – те отнемат много време и изискват значителен политически капитал.

Тактическият урбанизъм, който насърчава краткосрочните проекти за тестване на дългосрочните промени, съществува от около десет години и цели да направи улиците по-достъпни. Въпреки това, дори след подобна намеса, с цел да се засили желанието за промяна, проблемите с разходите на пари и време остават.

Бързият прогрес

През 2017 г. в Берлингтон стартира проектът Quick Build. Само половин година след старта му се провеждат пет мероприятия за подобряване на градската среда. Разходите възлизат на около една четвърт от стойността на цялостната реконструкция на улиците и са осъществени в значително по-кратки срокове от обикновено. Проектът е предвиден да бъде реализиран за 5 години, но срокът може да бъде коригиран по всяко време.

„Улица Манасас“ – това е проект за подобряване на 1 километър от улицата и е на стойност 700 000 долара. Петлентовото пътно платно е преобразувано, така че да има по една лента за движение в двете посоки, както и лента за завиване на кръстовищата. Обособяването на велосипедни алеи, паркинги, широки рампи, пешеходни пътеки и алеи вътре в жилищните квартали, правят градската среда по-достъпна:

Проектът Memphis Medical District Collaborative (MMDC) се провежда в съответствие на графика за ремонт на града. Градът плаща за ремонт и оформление като използва дизайна и разработката на проекта Collaborative. MMDC поставят и обслужват уличната мебел, зелените насаждения и други предмети, които подобряват градската среда. Проектите в Мемфис са предвидени да бъдат осъществени за 5-8 години. Периодичното преоформление е също така ефективно, както и постоянната улична „диета“.

Да се поучим от това, което работи най-добре

Икономичността е била мотивиращият фактор за Quick Build, тъй като и двата града имат проблеми с финансирането. Проектът може да бъде коригиран по всяко време – подобна гъвкавост може да има голямо преимущество, тъй като транспортните технологии се променят всяко десетилетие. Програмата Quick Build позволява бързо да се оптимизира градската среда с въвеждането на нови идеи и технологии.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *