С какво могат да Ви помогнат урбанистите

Преди дни, след чаша вкусен чай с познат архитект, тръгна разговор за това „кои са тези урбанисти и с какво изобщо се занимават“. С пътните инженери, архитектите или лекарите всичко е ясно, но за урбанистите въпросът е интересен, всеки има собствен отговор от „такава професия не съществува“ до „това е супермен“. За това и у нас за урбанисти се смятат и проектантите на огради, и еколозите, и дори предприемачите. Сега ще Ви представя моята гледна точка.

Урбанистът няма да Ви построи къща, няма да проектира улицата и няма да подбере подходящите растения за обществения парк. Освен това, сам урбанистът няма да може да поправи плачевното състояние на града и едва ли ще бъда добър кмет. Урбанисти не са необходими в Европа или САЩ, но са необходими тук, да обясняват на хората простите закономерности и да поставят искания пред чиновниците за по-удобни градове. Днес, това е по-скоро професионална журналистика, защото никой не учи в архитектурните или транспортните университети, за да разказва след това на хората за вредата от „побеляването“ на дърветата, за икономиката на града или за безполезността от четири стълба на един квадратен метър.

Урбанистите трябва да притежават широк мироглед, да виждат и анализират закономерностите: защо лошото застрояване предизвиква транспортен колапс, проблемите с бюджета и социалните връзки, как по-широките тротоари могат да подобрят икономическата ситуация; защо подлезите и магистрали разделят града и т.н. Но при широката специализация се губи усет за детайлите: както педиатърът знае за общите моменти, но не може да оперира човешко сърце, така и урбанистът знае за плюсовете на вело алеите, но не може да полага маркировка или асфалт. Това е нормално.

Има и изключения, тогава когато някой урбанист специализира нещо. Например, мен ме привлича транспорта и безопасността на движението. Освен това лично познавам момчета, които разбират доста от градски данни, изследвания и архитектура – вариантите могат да са различни.

Ако наемат урбанисти в градската администрация, то това по-скоро трябва да е на стратегическо ниво: на къде да вървим, как да изградим принципи и да поставим рамки за развитие и т.н. – това е нивото на общия план за развитие, след което винаги е необходима по-подробна работа на специалистите.

Има мечта, наречена „ отдел по урбанизъм“: той ще отговаря за планирането, ще организира конкурси за концепции, изследвания и оценка на вече реализирани проекти, ще създава механизъм за участие на жителите в градските процеси, ще работи с бизнеса над общите задачи и ще създава условия за развитие на културата и т.н. Това е необходимо не заради размножаването на ненужни чиновници, просто строителите, пътните инженери или счетоводителите от другите учреждения нямат необходимия широк поглед, не могат да работят с креативни и нестандартни неща, а мотивацията им се свежда до това „необходимо е повече N и да се приключи договорът до края на годината „ – с такъв подход няма да се стигне по-далеч от боядисването в бяло на бордюрите и построяване на магистрали сред жилищни квартали.

 

Източник.

2 Replies to “С какво могат да Ви помогнат урбанистите”

  1. Предвид това, че постоянно общината дава примери за това как не се прави и аз смятам, че трябва да има отдел по урбанизъм който да носи отговорност за това какво се прави с градската среда!

  2. Абсолютно съм съгласна с написаното, с изключение на негативното отношение към пътните инженери и преценката за техните знания и незнания.
    Когато започнем да работим заедно, специалистите по отделните части на устройственото планиране и проектиране, тогава можем да постигнем чудеса…. Но, у нас всеки знае само да злослови…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *