Стокхолм: град, удобен за хората

Времето в шведската столица беше разкошно последния ден, така че Ви предлагам да се насладим на удобния и красив град.

01. Какво не й достига на панорамата от Стокхолм? Опърпани небостъргачи! Да, тук няма такива.

02. Е, добре де, ако човек потърси, може и да ги намери. За това пък в Стокхолм има готини черни покриви! Просто наслада! Много добре.

03. В момента в Стокхолм ремонтират огромното кръстовище Слюсен, което през 30-те години израсна в сложно съчетание от автомагистрали, мостове и тунели и успя да се доведе до пълна непригодност. Пред градските власти стоеше избор между основен ремонт или пълна реконструкция.

Проектът за реконструкция бил приет още през 2011 г., но хората започнали да протестират, да подписват петиции и дори излизали на митинги. В резултат от това решението за преустройство влязло в съда. Планирано е строителството да приключи през 2025 г.

04. Това ще бъде обществено пространство, което да привлича местните жители и туристи към този район, в който преди преобладавали автомобилите. Мястото е наречено Mälarterrassen в чест на стокхолмското езеро Меларен. Там ще се появят пазари, кафенета, ресторанти, пешеходни маршрути, дори ще има изложби и представления. Ще има една голяма сграда – доминираща в пространството и ще се открие красив изглед към пристанището за лодки.

05. Ако имате дърво, направете кръгла скамейка около него!

06. Един от благоустроените площади в центъра.

07. Стокхолмско кошче за боклук, солидно като кралски гвардеец.

08. И още, в Стокхолм има невероятно изящни скамейки. Просто красота! Те могат да бъдат поставяни, както в историческите, така и в новите райони.

09. А ето и нещо смешно. Някога в Стокхолм решили да забранят влизането на леки автомобили в центъра на града. Разрешено било само за автобуси и специална техника. Какво да направят? Решили да направят ето такава адска конструкция, по която спокойно могат да премине автобус или камион, но обикновения автомобил ще пропадне и заседне на дъното.

10. В резултат от това, хората губят колела, джанти, но въпреки всичко се опитват) Точно както у дома на трамвайните релси. Ако трябва да съм честен, не смятам, че това е най-елегантното решение.

11. Много красива градска тоалетна.

12. Плащането е с безконтактна карта, струва 1 лев.

13. Вътре е чисто и красиво.

14. Но като цяло, в Стокхолм има проблем с тоалетните. Много от тях са затворени и трябва да се притичва до кафенетата.

15. Мило

16. В центъра има район със стари, дървени къщи. По-точно не е район, а няколко квартала около църквата св. Катерина на остров Сьодермалм.

17. Някои от тези къщи са били построени в началото на 18 век. През 1979-1980 г. те са старателно ремонтирани. Сега тези жилища принадлежат на държавата и се отдават под наем. Историческо наследство! Обърнете внимание, че са запазени и старите фенери, и настилката!

18. В този случай е важно да се съхранят не отделни паметници на архитектурата, а историческата среда!

19.

20. Всички стари тръби са си на мястото и няма никакви опънати кабели. И все още няма асфалт.

21.

22.

23. Детайли

24.

25.

26. Понякога стария център ми напомня на нашите вилни зони, но нищо не бива да се пипа. Всичко се охранява.

27.

28. Разкошни врати!

29. Стара телефонна будка, която отдавна не работи, но никой не я маха.

30. В Стокхолм има много цветя. Из целия град има саксии.

31. Вижте какво чудо!

32. Или така

33.

34. Или на масата.

35. Обърнете внимание на изкуствената трева. Сложили са я, когато след зимата обикновената трева не поникнала)добро решение, за да могат хората да се погреят на пролетното слънце.

36. В Стокхолм има много цигани, които се занимават предимно с просия и събиране на боклука.

37. Лавките на крайбрежната улица са в един и същ стил.

38. Добър пример за това, как не се обезобразява града.

39. Това не е просто кошче за боклук – това е кошче с вакуум. Само се изпразва.

40. Градска скулптура.

41. Още малко за градските скулптури. Вижте какво чудо. Вместо безполезните неща, които обичат да поставят у нас, по-добре е да се направи нещо такова.

42. В музея на съвременното изкуство, на никой не му пука за изкуството. Хората си гледат телефоните. А може би и това е изкуство?

43. Старият влак на метрото много прилича на нашия по външен вид.

44. Само разпределението на седалките е друго.

45. Как Ви се струва? Кое е по-удобно?

46. Новият влак.

47. На всички спирки има асансьор.

48. А това е електрическо влакче на летището, нарича се Arlanda Express (Арланда е името на летището в Стокхолм).

49. В час пик, влакът се минава на всеки 10 минути, а през останалото време на 15 минути.

50. Скоростното електрическо влакче свързва Централната гара на Стокхолм със спирките „Южен Арланд“ и „Северен Арланд“(последна спирка). Тези спирки са направени специално за влакчето, там спира само то. Между тях има и спирка „Централен Арлан“, но влакчето я подминава. Централната спирка се обслужва от по-евтини градски влакчета.

51. Минусът на местния влак до летището е само един: билетът струва 280 крони за 20-минутно пътуване – това 53 лева. Деца и подрастващи под 18 години – пътуват безплатно, но само ако са придружавани от възрастен. Ако пътуват сами трябва да платят 150 крони. За студенти е 140 крони (малко повече от 26 лева). Билет за двама струва 350 крони (66 лева), за четирима – 550 крони (104 лев). Карта за 50 пътувания струва 10 500 крони – това 2000 лев. За това пък може да се спестят 3 500 крони!

52. Самите влакове се наричат Х3, те са построени от компанията Aistom в края на 90-те години в завод в Бирмингам и могат да вдигат до 200 км/ч.

53. До всяко кресло има розетка за зареждане. Естествено във вагона има безплатен Wi-Fi.

54. Спирка „Южен Арланд“.

55. Скамейките изглеждат много яко.

56. На спирката боклукът се събира разделно. И никой не страхува, че някой лош терорист може да изхвърли тук някоя бомба.

57. Дори в обикновената зала на летището всички маси са с розетки. Може спокойно да седнеш и да поработиш.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *