“Спалните” райони на Копенхаген

Днес ще Ви покажа как е устроен един квартал в Копенхаген, считан за „спален“ район. Това са така наречените „социални жилища“. Основната разлика с нашите „спални„ райони е отсъствието на автомобили. Всички автомобили са, или на паркинги по границите на квартала, или под земята. Цялото пространство в квартала е за хората. За съжаление не ми провървя с времето. През целия ден валя противен дъжд и нямаше хора по улиците. Разбира се, през лятото или по друго време всичко изглежда много по-добре и по-весело.

01. Паралелно паркиране по протежението на улицата. Има велоалея и тротоар с гранитни плочки. Никой не паркира на тротоара и велоалеята, въпреки че няма огради и стълбове. Обърнете внимание на отсъствието на кабели.

02. Граница на жилищния квартал. Пред всеки вход има паркинг за велосипедисти. Влизането с автомобили вътре в жилищния квартал е забранено.

03. Червена велоалея. Черни кофи – контейнери за боклук. Около контейнерите има колички, като в супермаркета, за да е удобно да придвижиш боклука си.

04. Голям паркинг за велосипеди пред сградата. Около нея има проходи, но обикновените автомобили не могат да влязат. Проходите се използват обикновено за достъп на специализирана техника или аварийните служби.

05. Живущите на първите етажи имат малки тераси.

06. По улиците има рисунки.

07. От дясно се вижда терасата на живущите. С малкият участък отпред се компенсира недостатъкът, че живеят на първия етаж. Обикновено такива жилища струват дори по-скъпо от другите.

08. Пощенска кутия на улицата. Обърнете внимание, че нивото на първия етаж е изравнено със земята. А у нас до сега действат остарелите норми за изграждане на цокъл преди първия етаж. В България няма никаква необходимост от стълби преди първия етаж.

09.

10. Всички жилища са различни. Това са обикновени жилища в покрайнините на града, но въпреки това няма типово строителство. Всяка сграда е с уникална фасада.

11.

12.

13. На големите пространства между блоковете са разположени детски площадки, маси за тенис на маса, тренажори и др.

14.

15. Всички сгради са различни.

16. Заради дъжда по улицата нямаше никой.

17. Обърнете внимание на тревата. Тя е специална, по нея може да се ходи и седи.

18.

19.

20. Кофи за боклук, улични лампи. Обърнете внимание, че тревните площи са разположени, или на нивото на тротоара, или по-ниско. Поради тази причина на алеята няма пръст и мръсотия, както е у нас.

21. Във всеки двор има контейнери за кучешки изпражнения. Навсякъде има поставени ръкавици, за да могат стопаните им веднага да почистват след любимците си.

22. Ето пример за организацията на пространството под една от сградите. У нас, на това място щеше да има автомобили.

23. Още една детска площадка.

24. Детските градини тук обикновено са малки и се разполагат на първите етажи на жилищните сгради. Това е детска площадка в една от детските градини. Зад стъклата има помещения за игра.

25. Още една детска площадка.

26. Двор в една от сградите. Има голямо огнище.

Искрено се надявам някой ден и нашите дворове да се избавят от автомобилите. У нас, незнайно защо се смята, че щом сме купили кола, то непременно трябва да я паркираме под прозореца. В резултат от това дворовете се превръщат в паркинги. Това не е правилно. Дворът е място за отдих на живущите, за разходки с децата или кучетата. За игри, каране на колело. Автомобилите трябва да се оставят на паркинги в границите на квартала. Нищо страшно няма да се случи на шофьора ако повърви 10 минути пеш. Разходките пеш са полезни за здравето.

 

Източник.

5 Replies to ““Спалните” райони на Копенхаген”

  1. По принцип е така но аз съм от Видин и тук е пълно с тръне предимно бабин зъб понеже повечето зелени площи не се допържат с изключение на новия парк който бе построен преди 2 години. Да ходиш бос по другата трева е цяло геройство понеже скоро едва ли ще можеш да ходиш пак. Предполагам, че нещо подобно е имал предвид автора.

  2. За съжаление докато няма паркинги и изискване за новите строителство да имат подземни такива, няма опция да си оставиш колата някъде. Особено с тези зони дори хора които ползваха колите си за почивните дни само, сега се налага да ги ползват всеки ден, понеже не могат да си ги оставят пред дома.

  3. Бих желал да видя резултата, ако хората от споменатите български блокове, бидат настанени в гореопоменатите и vice versa. Тогава няма да има коли пред блоковете в България.

  4. В спалнята на Копенхаген, никъде не видях гори и дървета, където криминално проявените да оринират, серат, повръщат, дрогират, да дебнат преминаващите иззад дърветата и да ги обират…….Виждат се красиви архитектурни жилищни постройки, добре окосени ливади и блокови пространства, чисти, без дупки алеи, детски площадки, паркомясто за велосипеди….Толкова ли е трудно за харесване, за да се случи и в България…….Затова винаги казвам, че българските политици защитават само криминалния контингент, като им оставят свободно да золумстват в гората пред блока, а в нея само смрад и мизерия…….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *