Рига, Латвия: вече не е СССР, но все още не е европа

Страните от Източна Европа са много по-интересни за изучаване, отколкото Западните. Все пак по съветско време те правеха същите грешки като България, но после поеха по друг път. Става дума не за политика или икономика, а за развитието на гладовете. Винаги е интересно да се види какво може да се направи с панелните микрорайони, ужасните улици и неуютните между блокови пространства.

А Рига е интересна и с още нещо – много готин кмет. Нил Ушаков е най-известният латвийски политик, който от 2009 г. насам, вече три пъти е избиран за кмет на Рига. Той не се вписва в образа на предшествениците си. Ушаков е най-младият и най-отвореният за разговори латвийски кмет. Човек, който сам се е издигнал. Родил се е и израснал в „спален“ район на Рига. През 1999 г. получава латвийско гражданство, занимава се с журналистика, работи като редактор в отдел за новини и политика във водеща телевизия, заема ръководни длъжности. През 2004 г. Ушаков получава наградата „Цицерон“ за принос в латвийската журналистика. А политическата му кариера започва с членството му в Партията на народното съгласие. Много скоро оглавява политическото обединение „Център съгласие“ и през 2009 г. печели изборите за кмет.

Нил Ушаков отхвърля необходимостта от изграждане на национална държава. Неговата политика е насочена към подобряване на отношенията с Русия. Но това не означава, че застъпването се за руснаците е с цел печелене на гласове: Ушаков е за постигането на нормални условия, т.е. за държава, в която всички националности и малцинства живеят задружно и равноправно и работят за общото благо.

Ушаков се противопоставя на закриването на училища, породено от идеята на Министерството на образованието за преминаването на средното образование на латвийски език. За годините, през които е бил във властта, местата в училищата са се увеличили с повече от 4000. Ушаков извършва големи по обем ремонти и реконструкции: под негово ръководство е възстановена старта градска лечебница, която правителството се опитваше да закрие, ремонтирани са много районни клиники, както и жилищни блокове, паркове и плажове.

01. Целият център на Рига е изключително приятен, за разлика от покрайнините. „Спалните“ райони, построени в латвийската столица при съветската власт, не се различават много от руските. Същите пететажни сгради, същите девететажни. В цялата Прибалтика са строили малко по-качествено, отколкото в нас, за това блоковете изглеждат малко по-добре, но кварталите са също толкова нещастни.

02. На скоро в центъра на Рига започнаха да реконструират тротоарите! Обикновени бетонни плочки, от края гранитни павета, по немски маниер. Да се поставят плочки равно, така че да няма локви, обаче не винаги им се удава.

03. Много странни решения. Например, преди пешеходна пътека са поставени подобни абсурдни модели на дактилни плочки за слабо виждащите. Защо? Разбирам, че искат да има пълноценна навигация, като в Япония, но какъв е смисълът от тези дактилни плочки, когато те са прекъснати от шахта.

04. Странно решение.

05. От една страна Рига много иска да бъде европейски град, но от друга, често постъпва като азиатски по отношение на знаците, местата за паркиране, новата архитектура.

06. С вело алеите историята е същата, както с дактилните плочки. Явно са прочели някъде, че в съвременният град трябва да има мрежа от вело алеите, но не са прочели как трябва да се направят. С изключение на няколко улици, вело алеите просто са нарисувани на пътя. Така не е безопасно, освен това не са необходими и плочки , още по-малко неравно поставени.

07. Много от улиците в центъра са застлани с павета, а тези които не са, се ремонтират. Това е добре, особено ако паветата са поставени равно.

08. В дъждовно време е трудно да се ходи из града, пешеходните пътеки често са наводнени.

09. Странно решение с пътните знаци. За да не поставят стълбовете на бордюра са решили да ги поставят към фасадата. Но защо просто не са ги прикрепили към фасадата на сградата, а е трябвало да поставят е този нещастен Г-образен стълб?

10. В Рига има много мили и уютни ъгълчета.

11. Има и не толкова лоша архитектура.

12. Вижте каква прелест. Твърди се, че стойността на недвижимите имоти в центъра на Рига е много висока. Апартамент от 100 кв. м. в стара сграда ще струва около 300-400 хиляди евро, а ще трябва да се плащат и около 400 евро за комунални услуги.

13. Могат спокойно да се откажат от големите рекламни пана в центъра на града.

14. И в Рига има задръствания!

15. В Рига действат десет трамвайни маршрута, а през летния сезон се пуска още едни маршрут с ретро-трамвай, който работи в празничните и почивни дни. Между другото, ретро-трамвая в Рига е на повече от сто години.

16. Ммм…

17. От 2009 г. трамвайният парк се попълва с нови съвременни трамваи. По принцип те са чешки „Татра“ и „Шкода“ с нисък под. За да бъдат пуснати по маршрутите, градът трябваше да ремонтира контактната мрежа. Причината е, че старите трамваи са били оборудвани с пръстеновидни пантографи, а съвременните с полупантографи, които по-лесно поемат ток при голяма скорост на движение.
Докато тече обновлението на парка, което е предвидено за 15 години напред, в града активно се ремонтират трамвайните линии и се реконструират линии за електропредаване. През лятото в Рига бе открит нов трамваен маршрут, който веднага придоби изключителна популярност и отмъкна голяма част от пътниците на аналогичния автобусен маршрут.

18. Маршрутка в Рига! Маршрутките са част от обществения транспорт, но нямах възможност да ги проуча.

19. Всички места за паркиране в Рига са платени. Цената е 2,5 евро за първия час.

20. Пътуването с обществен транспорт е много скъпо. Ако си купиш билет от шофьора, той ще струва 2 евро!!! А от автомат – 1,25 евро. Билетът важи за пътуване с тролей, трамвай и автобус в Рига.

21. В Рига тролеите се появяват преди 70 години, няколко години след края на втората световна война. Тролейбусите са пуснати, тъй като трамвайната инфраструктура е била разрушена и не е можела да обслужва пътниците. Днес в града има повече от 20 тролейбусни маршрута.
През 90-те години тролейбусът претърпял доста удари: тогавашният министър на съобщенията настоятелно предлагал тролеите да бъдат заменени от автобуси на дизел и дори няколко маршрута били закрити, въпреки протестите на гражданите. Това не довело до нищо добро. В града се увеличили задръстванията, а хората започнали да се оплакват от замърсения въздух. Последвало рязко покачване на цените на дизела и общината решила да върне тролеите на улиците. От тогава насам, тя се занимава с обновлението на тролейбусния парк и планира откриването на нови маршрути.

22. А, какво си имаме тук? Както вече казах, в Рига има много от съветското градостроително наследство.

23. По нищо не се различава от нашите пететажни сгради, освен че поляните между блоковете са хубави и като цяло е по-чисто. Не тече масово обновление.

24. А с пътищата проблемите са същите, като у нас.

25. Народът активно паркира по тротоарите, унищожава тревните площи и навсякъде са разнася кал.

26. Няма благоустройство и хубави детски площадки. Това не ви е Скандинавия.

27. Оригинално решение.

28. Познато ли ви е?

29. Правилно построена алея – без бордюр и на по-високо ниво от тревата.

30. Много от детските площадки ръждясват още от съветските времена. А на заден план виждаме не лошо ремонтирана сграда.

31. Най-готиното в Рига са дървените къщи. В центъра не са останали толкова много, но все пак се срещат.

32. А в близост до покрайнините има цели квартали от тях!

33. И до сега все нещо се ремонтира.

34. Или се строят на ново.

35. Вижте колко е готино! Главното е, че са запазени всички прозорци и детайли. Истинско съкровище за града.

36. Квартал Kalnciems – това е стар малък район с дървени постройки от 19 век, който добре ремонтиран и се е превърнал в градски културен център. Тук всяка седмица се провеждат базари, изложби, лекции, улични празници и концерти, а за децата има безплатни работилници, в които могат да се учат на рисуване или различни занаяти.
Кварталът покрай улица Kalnciems е бил възстановен за 30 години в края на 19 век. Той бил интернационален: тук са живели латвийци, немци, евреи, руснаци и поляци. По съветско време всички тези къщи са били даване като общински жилища. А след разпадането на СССР, кварталът преминава в ръцете на братята Дамберг, който решили да му дадат втори живот.

37. Обърнете внимание на старото съветско кошче за боклук!

38. И отново се промъква азиатското… Кажете ми, как може на тази прекрасна сграда да се провеси този банер? Трябва да има някакво уважение към архитектурата?

39. Каква прекрасна прозрачна врата!

40. А ето прозорец! Обърнете внимание, че това е нов стъклопакет! Но, дограмата е дървена и са запазени старите дръжки.

41. Всички детайли са си на мястото. Не можеш да го различиш от оригиналния прозорец.

42. Много е важно да се запазят прозорците.

43. А дворът по-добре да не се поглежда.

44. Реставрацията на района започва през 2001 г. Няколко дървени сгради, построени в късен класически стил, били възстановени с помощта на съвременните технологии и материали. Те били приспособени към съвременните нужди, за това сега без проблем се използват от ресторанти, кафенета, магазини, работилници, както и от компании, които са открили свои офиси тук.

45. Това също е дървена сграда! Как ви се струва? Днес квартала ежегодно се посещава от около 100 000 души.

46.

47. Има още много работа. Главното е, че детайлите не са повредени.

48. Хм

49. В европейските градове не трябва да има такъв боклук.

50. Стара улица с калдъръм. Тъй като в Латвия няма камъни, по-рано е съществувал закон, според който, всеки пристигащ в града търговец е трябвало да донесе 10 павета. В резултат от това, в Рига са поставени павета от целия свят. Или това е просто красива легенда! Всеки може да вярва в каквото си поиска.

51. Стар квартал в Рига.

52. До тук все още не е достигнал ремонтът.

53.

54. Е, малко е депресиращо.

55.

56. И до днес можеш да срещнеш улични табели на два езика. Тъй като латвийците не са имали пари за пълна замяна на указателните табели, руското название просто е боядисано. Явно и за подходяща боя не са имали пари. Можем да благодарим на авторите на старите табели, за това че буквите са били релефни и всичко се чете отлично;)

57. Колкото по-далеч си от центъра, толкова по-лоша е пешеходната инфраструктура.

58. Въпреки че и в центъра има проблеми.

59. Съветско наследство. Надявам се, рано или късно, Рига да се избави от подлезите. Градът трябва да бъде удобен, достъпен и безопасен, а подлезите никак не се вписват в тази концепция.

60. Голяма рядкост – зебра! На нерегулируемите пешеходни пътеки често няма зебри или знаци.

61. Старият град не е голям, но е прекрасен!

62. Това е голяма съкровище и е чудесно, че са успели всичко да съхранят и възстановят. Естествено не е чак като в Гданск, Талин или Варшава, но е тук не е зле.

63.

64. По някаква непонятна причина, на фасадите в Стария град са закачени ужасни табели. Това не изглежда добре. Все пак не сме в Лас Вегас. Трябва бързо да се приеме строг дизайн-код и да се забрани всичко това.

65. Новогодишна украса.

66. Скромно.

67. Съвременна архитектура в стария град. Как ви се струва сградата? По мое мнение, напълно се вписва в обстановката.

68. Време.

69. Не лоша улична тоалетна.

70. Старата будка около парка до ден днешен се използва по предназначение.

71. Стената в ляво е построена по съветско време.

72. Основната градска катедрала и традиционен европейски базар.

73.

74.

75.

76.

77. Като цяло Рига прави приятно впечатление. Градът не е богат, има много работа по него, но има от кое да се поучим и какво да видим.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *