Разходка из Ротердам

Преди седмица по това време се разхождах из Ротердам. Мнозина считат Ротердам за архитектурната столица ако не на света, то със сигурност на Европа. Тук има много архитектурни бюра и всяка година се строи по нещо удивително. Градът е бил почти напълно разрушен по време на войната, така че архитектите е имало къде да се развихрят.

01. Трамваят в Ротердам се движи по прекрасни тревни площи. Трамваите се движат от 1879 година. Най-много е имало през 30-те години, когато в Ротердам са били прекарани 25 трамвайни линии. Но след това те са изместени от автобусите и метрото. Сега количеството на трамвайните линии е намаляло до девет.

02. В Ротердам съществува и трамваен маршрут номер 10 – това е туристически маршрут, той превозва гостите на града до исторически места. Работи само през летния сезон, а през останалото време е наеман от младоженци за сватби. Трамваите, които се движат по този маршрут са истински музейни експонати.

03. Великолепната гара на Ротердам. Нейната мащабна реконструкция е осъществена от архитектурната компания Benthem Crouwel Architects, MVSA Architects и West 8. Гарата е построена в съответствие с всички еко-стандарти. В голямата част са използвани стъкло и дърво. А третата част на покрива, която не е закрита от близките небостъргачи, е покрита със слънчеви батерии. Те са прозрачни, поради тази причина през деня сградата на гарата е осветена от естествена светлина.

Гарата има два входа: северен и южен. На снимката е южния вход, от където пристигащите пътници попадат в центъра на града. Пред него е обособено голямо обществено пространство за сметка на автомобилния и велосипеден паркинг, който е пренесен под земята. Северният вход изглежда доста по-скромно. Той се намира в район със сгради от 19 век и заради това е съобразен с техния мащаб.

04. Електрически влак

05. На платформата има асансьори.

06. И ескалатори!

07. През гарата хората могат да минат и на велосипед!

08. Ескалатор за велосипеди.

09. Удобно.

10. Това е вход към паркинг. Под гарата има огромен паркинг за велосипеди.

11. Изход от паркинга. Тук може и да ти ремонтират колелото или да вземеш такова под наем.

12. Като цяло хората на велосипеди в Холандия са повече от пешеходците и шофьорите взети заедно.

13. Гарата е разкошна.

14.

15. Тунел за велосипедисти и пешеходци под пътя. Светъл и чист.

16. Велоалея

17. Спирка на метро.

18. А това се известните автобусни спирки с най-тънкия покрив в света.

19. Архитектите на спирките решили да убедят поръчителите, че може да се създаде нещо особено, дори с ограничен бюджет.

20. Стоманени извити листи са поставени върху плоски колони и създават впечатление на издути от вятъра платна.

21. Тази спирка я наричат „хамака“.

22. А тази „възглавницата“

23. Малка спортна площадка.

24. Входът в моя хотел

25.

26. Водно такси

27. От ляво – подземни контейнери за боклук.

28. Нови жилищни сгради

29.

30.

31.

32. Един от символите на града – прочутият кабелен мост на Еразъм. Смята се, че това е най-големият подвижен мост в Западна Европа.

33. А това е известният комплекс De Rotterdam от архитекта Рем Колхас.Признат е за една от най-добрите съвременни сгради в града. Как ви се струва?

34. Кметството

35. Изгрев

36. Изобщо Ротердам е много интересен град.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *