Разходка из Линц: архитектура, пешеходни зони и трамвай

Може и да не ми повярвате, но през тази година, вече за пети път съм в Линц. Така се случи, че това е най-близкият голям град до нашето селце, да който можеш да стигнеш. Но за европейските железопътни линии и гари ще има отделен пост (а може дори и три), днес ще разгледаме самия град.

01. Линц е третият по численост на населението град в Австрия, но най-скучният. Нали сте имали това усещане, че всичко е както трябва, удобно и хубаво, но скучно. Обикновено това може да се почувства в Германия, но дори и немците биха оценили духа на Линц. Най-запомнящото се съоръжение са железопътните релси на улицата.

02. По принцип, в това няма нищо уникално – градът се е разраствал и е поглълнал железопътните релси. Преди време, в Ню Йорк дори са наемали специално обучен човек със звънец, който дрънчал пред влака. В наше време, тези линии, или щяха да са под земята, или на естакада, или да бъдат премахнати, за да може да се запази скоростта на движение. В Линц са поели по друг път.

03. Въпреки че Адолф Хитлер се е родил в Браунау на Ин, той е изживял детството и младежките си години в Линц, който е считал за свой роден град.

04. На територията на града са погребани родителите на Хитлер и се намира семейният му дом.

05. Според Уикипедия, Адолф е искал да превърне Линц в идеалният град на Третия райх.

06. Тролейбусите, на които попадах бяха стари, но за сметка на това със свръзки като акордеон.

07. Повечето връзки в контактната мрежа позваляват на тролеите без проблем да преминават през тесни кръстовище. В сравнение с у нас, където е прието да се правят възможно най-малко връзки на ъглите за икономия на материали, а бавното придвижване и загубата на време за пътниците не интересува никого.

08. Стрелките се превключват предвалително от кабина, за това не е нужно да се намаля скоростта до 5 км/ч.

09. Имат и трамваи.

10. Това е главната пешеходна улица и тук се движи трамвай. Трябва да отбележим няколко важни момента :
– пешеходната улица трябва да има добра транспортна достъпност иначе ще бъде пуста.
– трамваят е най-подходящият от наземния транспорт за пешеходни улици от гледна точка на екологичността и пътя – хората виждат релсите и подсъзнателно очакват трамвая, като имат представа и за габаритите му.
– трамваят винаги се движи по една траектория, следователно може да се освободи повече място за пешеходците
– трамваите са красиви

11. Между другото, пешеходната зона тук не е само на една права улица, а има и разклонения. Така не се чувства изолацията и потоците от хора се разпределят равномерно.

12. Да се върнем към трамваите: някои платформи са дооправени с дървен материал. Тъй като преди са се движили други модели трамваи, а след тяхната замяна е решено да се направи един добър вход към вътрешността на трамвая. Добяването на дървени летви е лесно за монтиране и не вреди на трамвая – евтино, но не е по стандарт.

13. Това е същата улица, но вече с лента за автомобили. Тук има малко място, за това е направена платформа – автомобилите забавят, поради повдигане на платното до нивото на вратите на трамвая, а хората могат без стълби да влязат в него.

14. Главната станция на трамвая е под земята, заради което се получава вертикално преминаване от железопътната платформа по ескалатора до трамвая.

15. Една интересна спирка до площада:

16. На гърба й има тоалетна, която поради някаква причина реших да не проверявам дали работи.

17. И още една спирка. По-скоро две. Те са съвсем обикновени, но са правилно разположени на кръстовището една до друга. Това е много важно за работата на целия транспорт и прекачването от един маршрут на друг.

18. Билетът е с времево действие, затова маршрутите са малко, но за сметка на това се движат често – хората се прекачват и така стигат по-бързо до мястото, което искат, в сравнение с това да чакат някой директен, но рядко преминаващ маршрут. Тук е като в метрото: една улица – един маршрут със спирка за прекачване.

19. Тръгвам с транспорта и ето велосипедист в Линц, временна велоалея и дръжка на светофара, за която да се хване докато чака зеления сигнал.

20. Хубава площадка за игра с релеф, вода и сянка – тя позволява на децата да опознаят света около тях и неговите закони. Но през зимата не работи.

21. За по-големите деца. Удивително, успели са да избегнат циркаджийските цветове.

22. Площадка за възрастни.

23. Основните сгради в Линц са принципно разбираеми и няма голям смисъл да се спираме на тях. Ще кажа само, че рекламите в града го превръщат в пълен бардак. Няма никакъв общ дизайн в тях!

24. Срещат се интересни модернистични примери:

25. Сякаш не са нашите панелки?

26. Само тук архитектът внимателно е поработил, за да се впише в заобикалящата среда. Грамадното здание, построено навътре в квартала се вижда отдалеч, от страни на улицата първите етажи не са по-високи от тези на съседите в квартала.

27. След втория етаж започва тереса, а след това е основната част на сградата. Като цяло човешкият мащаб е запазен, „вградения зъб е сложен”, браво на архитекта.

28. Тук не се е получило толкова добре, но линията на квартала е запазена.

29. Новото кметство на града.

30. Решението да се построи ново кметство е взето през 1975 г., след като бил обявен архитектурен конкурс. Строителството приключило през 1985 г.

31. Тук се намира първият и единствен подлез. Построен е заедно със сградата. Веднага може да се разбере духа на сградата дори без да я видиш)

32.

33. Типово застрояване в покрайнините

34. Много внимателно прикрепени асансьори. Те не само не нарушават вида на сградата, заради остъкляването, но са и на едно ниво с улицата.

35. Малко по-нова сграда:

36. Много приличат на нашите пететажни сгради.

37. Съвсем същите, но с двор.

38. Кварталът е закрит от новите здания, много по-късно след построяването на 5-етажните сгради. Условно казано закрит, защото сградите разделят пространството, но не скриват.

39. Вмести двор с ями, двор – улица.

40. На първите етажи има бизнес помещения и такива за съхранение на велосипеди. През зимата в Линц обикновено има сняг и минусови температури, но там не страхуват да правят средата без бариери.

41.

42. Снимах по залез слънце, така че не се учудвайте на тъмнината.

43. Съседният квартал

44. В един квартал можете да срещнете абсолютно различни сгради. Дори не в архитектурен план, а в класата им. Това се прави за смесване на различните слоеве на населението и с цел предотвратяване на сагрегацията на града. Когато в един двор живеят учителка, бизнесмен, занаятчия или стартиращ бизнеса си човек, то няма да има бедняшки квартали, райони за богати и омраза един към друг. Така строителството е по-скъпо, но за сметка на това после няма да се налага да се харчат милиони за възстановяване на социалния баланс и комфортната среда в града.

45. Първите етажи са офиси, а нагоре – жилища.

46. Тук е бизнес центъра и гарата.

47. Оформлението е направено по такъв начин, че жилищните сгради са разположени минимално в транзитната зона в близост до гарата и в голямата си част са във вътрешността. В резултат от това градът работи в нормален режим без да се създава неудобство за жителите.

48. Бялото по земята е натрошен камък против заледяване. Австрийците, не знайно защо, не обичат да разливат химични препарати под краката си, а предпочитат натурален камък, който после може да се събере и да се използва втори и дори трети път. Не умеят да харчат пари.

49. И вишка за катерене!

50. Търговският център, явно през зимата, е построил на покрива си временна наблюдателна кула. Не успях да вляза вътре (беше празничен ден), но изглежда мащабно :
Ето такъв е Линц.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *