Професор реши проблема със задръстванията

Ако искате да стигнете навреме, намалете скоростта, обяснява японският математик

Джемологията е млада наука за пътния трафик и задръстванията в мегаполисите. Името й произлеза от jam, което в превод от английски не означава само конфитюр, сладко, но и задръстване. Основоположник на джемологията е световноизвестният японски професор по физически и математически науки на университета в Токио Кацухиро Нишинари.

Той експериментално доказва, че с правилния подход проблемът със задръстванията в градски условия и пътните произшествия може да бъде решен бързо и без много инвестиции. Сега идеите на проф. Нишинари са въплътени в многомилионния Токио, който отдавна е признат за „най-горещата“ точка в света в контекста на интензивността на пътния трафик.

Още през 2016 г. магаполисът бие рекордите по брой и интензитет на задръстванията. В продължение на много години нормалното състояние на жителите му било да прекарват всеки ден по няколко часа в задръствания. Сега, година и половина след като разработките на проф. Нишинари започнаха да се използват, експертите посочват, че злополуките в японската столица са намалели с 36%, а задръстванията – с почти 50%.

Какво е джемология и какви са нейните принципи?

Първо се подгответе, че в началото тези правила ще ви се сторят доста странни, защото основната теза на джемологията гласи: „Ако искате да стигнете навреме, намалете скоростта“. Това означава, че в града, за да стигнем по-бързо някъде, ще трябва да караме по-бавно.

Второ, за да разберем теорията на проф. Нишинари, трябва да си спомним как се придвижат мравките. Преминавайки през препятствия в огромна колона една зад друга, при тях никога няма закъснения, задръствания, не се „удрят“.

Работата е в това, че мравките се движат бавно, с еднаква скорост, т.е. нито една от тях не си позволява да наруши такта, да се разсее от нещо, да спре рязко или да намали/увеличи разстоянието между себе си и тази пред нея. Ако дори една мравка реши да направи нещо такова, това би довело до верижна реакция и нарушаване на строя.

За съжаление, хората по пътищата се държат съвсем различно от дисциплинираните мравки. И именно поради това се стига до задръствания и катастрофи. Така че, основната идея на джемологията е създаването на условия, при които шофьорите трябва да поддържат бавна скорост и постоянно разстояние между автомобилите. Тази система за шофиране джемологията нарича синхронизация на движението.

Какво се случва сега? В една и съща лента се движат автомобили, управлявани от хора от различни възрасти, навици и умения. Някой смята, че се чувства много уверен зад волана и затова постоянно надвишава скоростта. Друг път се движи прекалено бавно, защото не е уверен, или защото се разсейва от смартфона. Дори само един такъв водач е в състояние напълно да наруши синхронизацията на движението в лентата, причинявайки инцидент или задръстване.

Безопасна дистанция

Според професор Нишинари, за да се избегнат задръствания в града и да има по-малко инциденти, всички автомобили трябва да поддържат дистанция, равна на скоростта на движението си, но не по-малко от 40 м. И освен това да се движат без да надвишават безопасната скорост от 50 км/ч.

Какво казва съвременната теория за безопасната дистанция? Не е тайна, че сега всеки опитен водач, в отговор на въпроса за това какво безопасно разстояние трябва има до движещата се отпред кола, ще каже: тя е половината от скоростта, с която се движи неговия автомобил, в метри.

Проблемът – обичаме да шофираме бързо

Внедряването на идеите на джемологията в живота не е лесно. Известно е, че около 85% от шофьорите периодично превишават разрешената скорост от 50 км/ ч в градовете, като считат, че е нормално и безопасно. Причината за това отношение на шофьорите към скоростта се крие в простите закони на математиката, на които ни учеха още в 4-ти клас. Ние директно свързваме времето, необходимо да стигнем от точка А до точка Б със скоростта на движение на колата. Забравяме обаче, че тази формула доста често не е вярна в градски условия.

Това се случва, тъй като във формулата за скоростта на една кола постоянно се вкарват нови променливи – поведението на други превозни средства. И в този случай започват да действат законите на физиката, които характеризират не линейното, а хаотичното движение, в което е невъзможно да се предскаже поведението на всеки от участниците в пътния процес.

Според проф. Нишинари е възможно водачите да бъдат принудени да предизвикват хаос в трафика като се приложат два метода. Първият е като платната за движение в града стриктно се разделят на три ленти – бърза, бавна и за обществения транспорт. Вторият е като се въведат много препятствия по пътя, като например „легнали полицаи“, които постоянно ще принуждават шофьорите да намаляват скоростта.

„В момента смесеният поток от автомобили причинява задръствания и пътнотранспортни произшествия. И това не се отнася само за Токио или за Япония. Отделянето на лентите и поставянето на препятствията автоматично намалява проблемите по пътя, защото принуждават шофьорите да следят за скоростта си“, казва японският учен.

През 2020 г., в навечерието на Олимпийските игри, трафикът по всички пътища в Токио ще бъде организиран според принципите на джемологията. Тогава най-сетне ще стане ясно напълно дали тезата: „Ако искате да стигнете навреме, намалете скоростта“ работи в градски условия.

 

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *