Плочки за джентълмени

Поради засиленият интерес от читателите повтарям поста си за плочките. Невероятно е, но до ден днешен, все още има хора, които смятат, че на тротоара трябва да има асфалт. Това разбира се е дълбоко заблуждение. На тротоарите не може да има асфалт. Нека още веднъж да си припомним, защо са необходими плочки.

Всички пешеходни зони в съвременният европейски град трябва да бъдат покрити с плочки или павета. Това дори не е предмет за дискусия. Така трябва да бъде и това е. Асфалтът е за автомобилите. Плочките са за хората. Човек не трябва да бъда задължен да ходи по смески от битум, чакъл и пясък. На хората е необходим камък. Не мога да разбера как някои са способни да правят компромиси със здравия разум. Да не би асфалтът да е по-удобен? Та това е калпав заместител на нормалната пътна настилка. Асфалтът е като пластмасова елха за Нова година или като прибори за еднократна употреба.

Най-важното в случая е, че плочките са много красиви. Представете си красиви каменни плочки на тротоарите, по които минават много хора, или квадратните павета в малките улички. В плочките има мащаб, всеки камък е различен, а всички павета заедно създават неповторима текстура на тротоара, която е близка и позната на всеки. И главното – в плочките има душа. Точно поради тази причина, когато се разхождаме по красивите тротоари ни наляга едно душевно спокойствие, а сърцето ни се изпълва с любов. Бездушният сив асфалт не е способен да предаде на пешеходеца някакви чувства.

Много ми се иска да се използват десетки видове плочки, в различни цветове и размери, така че да създадат неповторим рисунък на нашите улици.

Да започнем с Амстердам. Вижте, колко елегантно изглежда този двор в Амстердам, постлан с тухли.

За обикновения тротоар по-подходящи са големи бетонни плочки.

Тъй като пътят се явява и тротоар също има плочки.

Вижте как се е преобразил пътят във вътрешните дворове на жилищата, когато е постлан с плочки.

А ето и пешеходна алея в един от кварталите на Амстердам. Големи плочки в неправилна форма, които създават изключителен ефект. Много красиво!

В центъра на града алеите са от естествен камък.

Вижте колко различни видове плочки са поставени на този площад, с каква любов е направено всичко! Иска ми се да опъна една палатка тук и да живея.

Покрита с тухли улица в центъра. Обърнете внимание на детайлите! У нас все още не могат така, но задължително ще се научат. Така могат да строят само хора, които обичат града си.

Не можете да не се влюбите в тези улици! Когато видя добре поставени плочки ми иде да падна на колене и да целуна всеки камък. И често го правя.

А ето кръстовище в Утрехт.

Вижте, колко внимателно е направено всичко.

Комбинация от различни видове плочки.

Камъчета, бордюрче, плочки…

… или ето!

А ето как са положени плочки на паркингите.

Обърнете внимание колко видове плочки се използват, колко цветове и размери на един квадратен метър. Как да не се влюбиш в плочките? Как може след това да поставиш лошия асфалт. Всеки камък тук е пропит с любовта, на този който го е поставил.

Дори в холандския затвор има плочки. Само плочки. Плочки за хората.

Вижте как е направен този тротоар в Хамбург. Колко различни видове камък.

А ето и тротоар в Берлин. За хората са поставени големи каменни плочки, за да е удобно да се разхождаш и на токчета. За паркинга – павета, за велосипедистите – по-малки плочки.

За да е удобно за разходка по тротоарите в центъра се поставят големи каменни плочки.

Ето тротоар в Мюнхен. Паркингът е с големи каменни павета, вело алеята – с асфалт, тротоарът с плочки.

Улица в Брюж.

Каква красота!

А ето и в Прага!

Най-хубавото в Прага са тротоарите. Те са прекрасни! Покрити са с елегантни павета. Да се разхождаш по тях е същинско удоволствие. Стъпките на пешеходците полират до блясък мраморните плочки, а тротоарът блести на слънцето като планински извор. Паветата са в причудливи форми и дизайн. Всеки тротоар в центъра на Прага е неповторим, може с часове да се разхождаш из града и да разучаваш тротоарите.

Не ви харесват паветата? Ето гранитни плочки в Париж.

Виждате, че плочките са различни. Най-важното е умело да се поставят.

Сигурен съм, че след този пост, ще си промените мнението. Плочките са за джентълмени. Асфалтът е за говедата. Плочките са като жената – не е много капризна, с характер, трябва да постигнеш компромис с нея, но сме готови на всичко, заради нея. Не ви трябва жената – каучук. И асфалтът няма място в града.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

3 Replies to “Плочки за джентълмени”

  1. каквато и фуга да се слага под плочките влиза вода и после знаем всики ефекта на изненадата, асфалтът за говедата е по-практичен и по-евтин, но говедата обичат да плащат за безброй ремонти на плочките…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *