Парклет

Какво е това парклет? Това е неголяма обществена зона (да-да, не се отдръпвайте от това словосъчетание), която се обособява върху местата за паркиране на платното и представлява логическо продължение на тротоара.

Често това е дървена платформа, която се монтира на една и съща височина с тротоара. На нея могат да се поставят скамейки, саксии с растения, маси за хранене или шахматни маси, паркинг за велосипеди, тренажори, люлки и др. п.

Парклетът може да е сезонен или постоянен, но във всеки случай това не е капитално строителство, и поради тази причина изграждането му е значително по-евтино в сравнение с „пълноценното“ обществено пространство с плочки.

Всички парклети трябва да могат лесно да се демонтират, в случай на усложнена пътно-транспортна ситуация или лоши метеорологични условия. Например, ако завали сняг в града, трябва да има възможност парклета да бъде бързо събран, за да не пречи на снегопочистването.  И когато „виладжиите“ и офисните пътешественици започнат масово да се връщат в града, парклетът им връща местата за паркиране.

Първите парклети се появяват в Сан Франциско през 2010 г. Първоначално парклетът е бил замислен именно като обществено пространство, но в някои градове е разрешено да се създават от частни предприемачи: например, в Монреал ресторантите използват парклети като допълнителни веранди. Съответно, те не могат да бъдат ползвани от всички граждани, а само от посетителите на ресторанта. Но в повечето случаи това е пълноценна обществена зона.

По правило парклети се създават за пасивна почивка, а не за активна, въпреки че нищо не им пречи да поставят там тренажори, баскетболен кош, маса за тенис на маса или например мишена за дартс. Вярно, че първият опит да се поставят велотренажори на праклет в Лос Анджелис се провали: тях почти никой не ги ползваше.

Парклетите са отлично решение за градове, на които не им достига зеленина, и в които не е възможно да се осъществи мащабна програма за озеленяване.

Има и парклети, които изобщо не са предназначени за хора. В този случай те служат за озеленяване на града. На тях може да се постави допълнително райграс, дървени саксии, красиви цветни лехи или да се посади бръшлян върху дървена решетка.

Освен това, парклетите имат възможност, в летния период, да разрешат проблема с тесните тротоари. Когато има парклети, цялата ширина на пешеходната зона може да се използва за придвижване на минувачите, а зоните за отдих могат да се преместят на бившите места за паркиране.

Сега, сезонни парклети се изграждат в Ню Йорк, Филаделфия и Чикаго. Както виждате повечето от тези зони се създават именно в САЩ.

Понякога внезапно се появяват усложнения: например, един от парклетите в Сан Франциско, който се славел със свободолюбивия си нрав, бил превзет от нудисти, а на друг – различни компании често си устройвали запивки. Във Бостън, едни от парклетите трябвало да бъде премахнат заради караница между два ресторанта, в чиято зона на интереси бил попаднал. Единият бизнесмен харесал парклета, а другият са оплакал, че клиентите му са лишени от допълнителни места за паркиране и така победил в спора.

Но това са по-скоро единични случаи. Парклетите са се понравили на местните бизнесмени във Филаделфия. Един от тях разказва, че благодарение на парклета, продажбите му са нараснали толкова, че му се наложило да наеме допълнителен персонал.

Организацията University City District публикува доклад, в който описва най-успешния парклет, който привлича по 150 уникални посетители на ден. Става ясно, че това е пространство с площ 240 кв.фута (22,3 кв.метра), в близост до което се намира павилион за тако и будка за сладолед (уви, на снимката не е точно този парклет).

Колкото и да е странно, една от тайните за успеха на парклета се крие в неголямото количество места за сядане и в „текучеството“ на посетителите – т.е. местата трябва бързо да се освобождават иначе няма да привличат минувачите. Естествено, хората се спират там, предимно за да хапнат. Но парклетите, извън зоните за хапване, се използват и за други цели – за четене, работа и т.н.

Директорът UCD по планирането и икономическото развитие – Према Гупта, намеква че парклета се е оказал много по-полезен за града, отколкото местата за паркиране, които той временно използва: “Как смятате, кое е по-добре, тези две места за паркиране да се използват от 150 уникални посетители на ден или от два автомобила?“.

 

Източник.

2 Replies to “Парклет”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *