Още един град, в който пешеходците не умират

Наскоро Ви разказах за Осло, където през 2019 г. няма нито един загинал пешеходец. Оказва се, че това не е уникално постижение за Северна Европа! Миналата година и Хелзинки не е бил помрачен от смъртта на нито един пешеходец. За 12 месеца жертви на ПТП са били само трима души – един шофьор и двама мотоциклетиста.

2019 г. е може би най-добрата година от 100 години насам за финската столица в областта на безопасността по пътищата. По не дотам точни данни, на които се опира Helsingin Sanomat, последната година, в която няма регистриран смъртен случай на пешеходец в града е била 1908 г. За това пък, този резултат е най-добрият от 1960 г. насам, от когато ПТП-тата в Хелзинки се регистрират щателно.

В последното десетилетие, по пътищата на града загиват средно по 7 души годишно, като повечето от тях са пешеходци. В началото на 2000 година, броят на жертвите в ПТП –та в столицата на Финландия е бил 20-30 души (в София за 2018 загинали 46 души). Т.е. на лице е очевиден прогрес в Хелзинки дори в сравнение със ситуацията преди 20 години.

Пострадалите при ПТП обаче все още са твърде много. Травми при ПТП през изминалата година са получили 400 души, в това число 80 пешеходци.

Основният фактор, който води до нулевата смъртност сред пешеходците, според инженера по пътно движение в Хелзинки – Юси Юли-Сепяля, е намаляването на скоростта. В центъра на града и в жилищните райони днес е установено ограничение от 30 км/ч, на главните улици – 40 км/ч, а на основните улици в покрайнините – 50 км/ч.

Но Хелзинки не смята да спира дотук. През тази година в града ще се поставят още 70 пътни камери, а освен това ще се ремонтират и най-опасните пешеходни пътеки.

Населението на Хелзинки е 654 000 души, горе-долу колкото Осло. Постоянно използваните леки автомобили в града са 213 000. И във финската, и в норвежката столица през миналата година по улиците не е загинал нито един пешеходец, велосипедист или дете. Да Ви припомня ситуацията в градове в България за 2018 година:

София – 46 смъртни случая

Пловдив – 30 смъртни случая

Варна  – 18 смъртни случаи

Бургас – 14 смъртни случая

 

Затова запомнете: ако вашият кмет, областен управител, депутат или премиер принципно не желаят да се намали скоростта в града, да се оборудват правилно пешеходните пътеки и не въвеждат чувствителни глоби за шофьорите, не монтират пътни камери – това са обикновени вредители, на които не им пука за вашата безопасност.

Опитът на Норвегия и Финландия сочи, че е съвсем реално да се постигне нулева смъртност по пътищата. Достатъчно е просто да си го поставите за цел, а не постоянно да се лобира за интересите на шофьорите и строители, който много обичат да строят магистрали по среда на града, естакади и паркинги.

 

Източник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *