Обществен транспорт на всяка цена

Често ме питат, щом си толкова умен, ругаеш по всичко, кажи какво да направим, за да подобрим града? Натъкнах се на нещо странно – всичко опира до обществения транспорт.

Как да решим въпроса със задръстванията в града? Необходимо е, в допълнение към строителството на пътища, да се развива и обществения транспорт, като се даде възможност на хората за по-евтин и по-бърз транспорт, тогава много от тях ще се откажат от личните си автомобили (по мнение на специалистите между 30-50% от шофьорите са готови да се прехвърлят на обществения транспорт, ако той е по-бърз и по-удобен).

Как да решим проблема с паркирането в центъра на града? Повечето паркирани автомобили (до 80%) стоят в центъра през целия ден, т.е. това са личните автомобили на тези, които работят в центъра. В резултат от това, тези които отиват в центъра по работа за кратко време, не могат да намерят свободни места, тъй като липсва ротация в транспорта. В културния свят това се решава с въвеждането на платени паркинги и прогресивно нарастване на таксите им. Например, ако си паркирал за 1 час, това ще ти струва 1 лев, а ако е за 3 часа – по 3 лева за всеки час и .т.н. Тогава, да отидеш до центъра по работа, няма да струва скъпо, но ще бъде, ако оставиш колата си за цял ден. Но за да бъде тази мярка ефективна и за да не предизвика вълна от възмущения ще е необходим ефективен, удобен и бърз транспорт.

Как да направим града „по-човечен“? Мнозина забелязаха, че пътищата станаха по-широки, тротоарите по-тесни, дърветата намаляха, а огради и заграждения има на всяка крачка.

Причината за появата на тези неудобства е нарастващото количество автомобили. Администрацията на града се опитва да реши тези проблеми с разширяване на пътните платна, давайки на автомобилите повече свобода, тъй като пешеходците не образуват задръствания. А трябва просто да се даде на хората добър обществен транспорт и много от тях ще се откажат от колите си и няма да се отнемат правата на пешеходците, като им оставят микроскопични тротоари.

Как да подобрим екологията на града? Голяма част от вредните емисии във въздуха (след заводите и отопление на твърдо гориво) идват именно от автомобилите, следователно трябва да се намали тяхното количество или поне да не се увеличава. И разбира се, необходимо е да се развие градския транспорт.

Как да подобрим икономическото състояние на града? Необходимо е да се даде на града добър обществен транспорт! Хората ще се разхождат повече, улиците ще се оживят, може да се развие търговия. Гостите на града ни ще могат по-лесно да се ориентират, ще им е по-удобно да се придвижват и ще имат по-голямо желание да посетят именно нашия град и да похарчат тук пари.

И така нататък. Както се оказа, повечето въпроси опират именно до градския транспорт. Някой ще възрази, че ние вече имаме градски транспорт – ето автобусите се движат, тролеи, а някъде даже и трамваи. Този обществен транспорт обаче изобщо не е ефективен, не е бърз и още повече не е комфортен. Дори напротив, в час пик автобусите са толкова препълнени, че често дори не можеш да влезеш в тях.

Автобусите и тролеите стоят в същите задръствания, както и автомобилите, за да се придвижиш от единия край на града до другия често губиш повече от час и половина, още повече, че по света е прието максималното време за придвижване да не е повече от 30-40 минути. Трамвайната линия е толкова орязана, че в днешно време целесъобразността на трамвая е под въпрос, въпреки че той има голям потенциал и много преимущества, позволявайки много бързо и без задръстване да стигнеш до там, до където е нужно.

Така че, напълно очевидно е това, че в такава ситуация администрацията на града е длъжна да помисли как да развие същия този градски транспорт, да го направи удобен, да привлече пътници, като в същото време и да реализира печалби от него, а в бъдеще и от платения паркинг. Но транспортния отдел предпочита да седне, без да предприема нищо в стратегически план и да се занимава само с въпроси относно чистотата на автобусите и дали кондукторът не е нагрубил някого.

В резултат от това сме изправени пред два варианта: или да бъдем хора от втора ръка и да се тъпчем в тесните автобуси, които стоят в задръствания, или да се качим на личния автомобил, като забравим за градския транспорт както се забравя кошмар.

 

Източник

3 Replies to “Обществен транспорт на всяка цена”

  1. Напълно съм съгласен с автора на статията.

    Когато общественият транспорт е съобразен с нуждите на хората (тоест на удобно пешеходно разстояние и бърз) и е достатъчно комфортен, смятам, че дори 80% от хората биха го предпочели вместо да губят ценно време в търсене на паркоместа или да висят дълго време в задръствания. Трябва да се дават и повече пространства за пешеходци и велосипедисти. Тези три мерки качествено ще променят живота в големите ни градове и съответно удовлетвореността на хората, които живеят или гостуват по тези места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *