Общественият транспорт в Алжир

Да започнем с метрото. Алжир е единствената африканска страна, освен Египет, където има метро. Алжирският метрополитен бе открит наскоро – на 1 ноември 2011 г. Плановете за строителство на метро в Алжир възникват още през 1970 година във връзка с демографския бум в града и нарастващата потребност от градски обществен транспорт. Официално работата по него започва през 1982 г. През 1985 г. цената на нефта спада и парите свършват. През 1990 г. се възобновява реализацията на проекта и така до неговото завършване миналата година.

01. Обикновено няма ескалатори за спускане надолу. Дълго трябва да се върви по толкова тесни стълби.

02. Вестибюлът в подземието

03. Много готини автомати за купуване на билети. Кац си купува билетче.

04. Турникети

05. Всички станции са еднакви

06. Схема на станцията. На всяка спирка има розови торби за боклук.

07. Влак

08. Интериор

09. Метрото може да превозва 41 000 души в час, 150 милиона души годишно. Разчетеният интервал на движение е 2 минути. Скоростта на движение на влаковете е 70 км/ч. Метрото работи от 5 сутрин до 11 вечерта.

10. Надземен вестибюл

11. Автобусни спирки.

12. Най-готиното в Алжир е трамваят. Трамвайната система е частично пусната в експлоатация на 8 май 2011 г. В момента работят 13 спирки.

13. Алжирците са закупили много хубави трамваи с нисък под марка – Alstom Citadis 302. Такива трамваи използват във Франция (Париж, Лион, Бордо, Монпелие и др.), в Холандия (Ротердам), Ирландия ( Дъблин), Австралия (Мелбърн) и др.

14. Именно такива трябва да бъдат трамваите, а не като нашите тракащи метални кутии. Такава линия на трамвая може да превозва около 7 000 пътници в час. Автомобилната улица, с примерно подобна ширина, може да поеме 700 пътници в час.

15. Интериор

16. Главното в случая е, че строителството на такава линия на трамвая струва от 5 до 9 пъти по-евтино от метрото.

17. Трамваите са много бързи. Пътуването с тях се равнява по скорост на пътуване с автомобил без задръстване. А ако има задръстване, то тогава трамваите нямат равни.

18. Линията на трамвая е разположена по средата на пътя, спирките също. За автомобилите е оставено съвсем малко място.

19. Спирка.

20. На спирките се изписва времето до пристигането на трамвая. Те се минават на всеки пет минути, но с нарастването на пътнико потока, тези интервали се съкращават.

21.

22. Плочките тук са положени с любов. Спирката е малко повдигната, когато трамваят спира, подът му е на една височина със спирката. Може спокойно да се влезе без стъпала.

23. Алжирците обещават, че в скоро време трамвайните линии ще изглаждат така.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *