Новите предградия на Париж. Искате ли да живеете така?

Днес ще ви покажа Париж, като ще погледнем два квартала – един по-евтин, а друг по-скъп.

И така първият квартал в града, за който ще ви разкажа е квартал Маси (Massy). Разположен е на юг от Париж и ви отнема около 40 минути с влак.
Мястото е станало доста привлекателно за живот, след откриването на нова железопътна гара, откъдето можете да се повозите на високоскоростните влакове TGV, който се движат за югозападна Франция. Появата на ново транспортната връзка, увеличава привлекателността на предградието. Откриването на гарата през 1991 година е дало нов живот на региона и това е повлияло на икономическото му развитие. В крайна сметка тук са реконструирали бивша промишлена зона, преоборудвали многочислените предприятия, занимавали се със строителството на нови жилища, въобще районът активно се е развил. Строиш ли гара, строиш и порядък в града.

А Маси е френски аналог на столичният квартал Манастирски ливади. Отдалеченото място, спрямо центъра на града е нова станция.
Нека погледнем, какво в крайна сметка се получава у французите.

01. Така изглежда железопътната гара Palaiseau, на която съм пристигнал. Тук има наземна гара, откъдето можете да се качите на обичайните влакове, също така има и подземна гара, откъдето можете да пътувате с високоскоростни влакове .

До Маси, както вече споменах по-рано, вие можете да пътувате от центъра на града за 40 минути с влак.

02. Колкото до транспортната достъпност, от появяването на новата гара е станало по-добре, започнали са да строят нови жилищни сгради, бизнес центрове и офис сгради. В момента, например, в Маси се намира щаб квартирата на компанията Алстом.

А тук има и оригинални пейки.

03. Архитектурата е чисто френска, т.е. без никакво загрозяване на сградите, но тук винаги има интересни сгради.

04. Например, тук стои толкова необичаен кинотеатър.

05. Голяма част от улицата е дадена на пешеходците. Вижте, тук има само две автомобилни платна, а около тях има тротоар. Също така обърнете внимание, че около дърветата няма открита почва, а почвата е покрита с дървени стърготини. Напомням, че в града не трябва да има открита почва, ако искаме да живеем без мърсотия и прах.

06. Ситуацията с високите сгради е интересна. От една страна сградите за французите са достатъчно големи, но от друга страна, мащабът им е добре направен, така че не се притеснявайте.

07. Тук няма много високи здания. Главно те се намират в центъра на квартала или по-близо до гарата. Тук оставям под внимание, че това е краен квартал, така че жилищата са сравнително евтини. Но даже тук нямате усещането, че сте сред мизерните високоетажни панелки.

Тук имате усещане за град – закони от разни кафенета, ресторанти, много магазини, не само с хранителни продукти, а и целият набор от различни услуги, тук можете да получите, наред с други неща, благодарение на оптималната плътното застрояване, благодарение на добрата градска среда. Всъщност, за да се развива бизнесът, хората трябва да се разхождат по улиците, тук трябва да им е удобно.

08. Ако отидете малко по-навътре в района, започва по-гъсто жилищно строителство.

09. Обърнете внимание, че BUS-лентата се намира по средата на улицата, от двете страни тя е обградена със зеленина. Той не е пряко свързан с пътните платна и следователно, тук ще бъде трудно да карате обикновена кола, случайно.

10. Ето как изглежда обикновена улица, ако се отдалечите от гарата: тротоар, пейки, по-големи дървета и малко пътно платно.

11. Система от подземни кофи за боклук.

12.

13. Самата зона е много зелена: има и дървета, и различни храсти, и просто малки зелени пространства. А тротоарите често са отделени от пътното платно с малки храсти – добра алтернатива на оградите.

Обикновено у нас слагаме огради, за да не може хората да изскачат на пътното платно.

14. В някои дворове на Маси има толкова много зеленина, че понякога може да изглежда, че отиваш някъде извън града. Вижте какъв изумителен зелен двор.

15. Класически разходка през френски двор. Отбелязвам, че понякога французите също обичат да заграждат територията между къщите с огради, така че често не можете да влезете вътре, освен ако, разбира се, нямате ключ.

16. Ето още един подобен двор: дървета и пейки.

17. Като цяло благоустройството тук е доста евтино, но все пак се прави качествено: озеленяване, правилно събиране на боклука и пътеки. Това не означава, че тук е много по-лошо, отколкото на други места. Това е едно от предимствата на Франция: независимо колко пари плащате за жилище, винаги ще има определено стандартно ниво на благоустройството.

18. Има малко улици за автомобилите. Тук по принцип има само една лента за движение на автомобили, комбинирана с велоалея. Освен това скоростта от 30 км/ч е ограничена в целия квартал.

19. Но наоколо има много зеленина. И това е само въпрос на приоритети – или живеете на вечен паркинг, или избирате природа, трева, дървета.

20. Приятни разходки, без да се налага да пътувате извън района си.

21. Ето още един проход между къщите. Между другото, за да стигнете до тук, също се нуждаете от ключ. Около французите по някаква причина всички са се оградили.

22. Погледнете входа: той е разположен на същото ниво със земята и има прозрачни врати.

23. По принцип всичко е доста плътно разделено. Участъците по първите етажи са оградени с храсти, има дори малка ограда между дворовете на съседните къщи, явно така, че чистач дай Боже, не премахва листата на другите хора.

24. Отбелязвам, че тези жилища далеч не са от най-скъпите. Тук цената на квадратен метър е около 5-6 хиляди долара. В самия Париж средната цена на квадратен метър вече надхвърли 10 хиляди долара. Тоест, жилищата са почти 2 пъти по-евтини.

25.

26. Малка детска площадка с люлки.

27. А за възрастните винаги ще има пейки.

28.

29. На мен ми харесва, че, първо, цялата архитектура е различна, тоест къщи в един и същ стил, но все пак са различни една от друга. Второ, сградите са добре построени, тоест не се чувствате, че сте в концентрационен лагер.

30. Да, срещат се и най-неудачните решения. Тук например, целия блок е протекъл.

31. Погледнете покрива и стените!

32. Архитектът, видимо е решил да изгради оригинална сграда.

33.

34. Построил, но в крайна сметка всичко е започнало да се разваля. Изобщо, архитектът е решил да построи нещо забележително, а сега, видимо, жителите също така започнаха да получават забележителни сметки за ремонта.

35. Нека се поразходим малко около жилищните сгради. Тук вече ги няма всичките тези спретнати решетки, където отива водата. Такъв малък жлеб, като цяло е “еко-дренаж”.

36. Обществена зона със столове.

37.

38. Тук има малък парк. На мен много ми харесва, че наоколо всичко е зелено и няма никаква пустош, всяко парче земя е облагородено, навсякъде има растения.

39. Много дива природа. Въпреки факта, че районът е сравнително нов, усещането е, че сте почти в гората.

40. Често тук нямат дворове, в нашето разбиране, тоест са построени проходи към входове. Всичките обществени зони са изнесени в парка. Тук даже няма и пейки на входа. Къде бабата ще седи?

41.

42. Пейки няма, но има велопаркинг. А хората, живеещи на първия етаж, имат малки тераси.

43. Ако излезете от дворовете си, вече се появяват и пейките.

44.

45.

46.

47.

48. В близост до блоковете има паркинг за гости. Между другото, тук всички паркоместа са платени. За местните жители цената е чисто символична – около 20 евро на месец. Има и подземен паркинг. Тук се опитайте да направите платен паркинг в Манастирски ливади – след това ще бъдете обесен някъде на паркинга.

49. Сградата на местното училище е облицовано с клетъчен поликарбонат.

50. Близо до сградата изглежда евтино.

51. Металният блок изглежда много добре. Като цяло, много удобен район. Няма ги всички тези полета с паркинги, почти няма паркирани коли по улиците. Всичко е идеално обмислено за хора с ограничена подвижност.

Това е добър пример за това как могат да изглеждат новите райони в покрайнините на нашите градове. Надявам се, че някой ден София, Варна и Пловдив ще могат да се похвалят с такива предградия.

Когато говорим за жилища, е много важно да си припомним, че трябва да има смесено строителство. Тук например има хотел, училище, старчески дом, офиси и кино. Лошо е, ще когато започнат да изграждат всичко само с едно нещо – районът започва да умира в определени часове, настъпва миграция на махалото. И като цяло на такива места всичко е много тъжно. Запомнете, че всеки спален район – по средата на работния ден е почти празен. Почти същото се случва и с офис сградите, но там всичко умира през уикенда. Кварталът трябва да живее вечно, седем дни в седмицата.

52. Днес искам да ви покажа още един квартал на Париж, който се казва Fort d’Issy. Разположен е в югозападната част на града. Кварталът е на мястото на бившия военен форт, тук вече има доста скъпи жилища.

53. Всичко е построено наскоро, в 2013 година. Освен това, извън крепостните стени строителството все още продължава, защото земята тук е доста скъпа. В ъглите на крепостта и в централната й част са разположени жилищни сгради. Общо има около 1623 апартамента.

От птичи поглед се вижда много добре, че централните блокове са разположени като венчелистчета.

54. Заради наличието на крепостни стени, тук има много хълмове.

55. Районът първоначално е бил замислен като един вид „еко-квартал“. Неговата отличителна черта е не само естетическата привлекателност, но и редица иновативни решения, използвани в строителството. Например, тук топлата вода не идва до къщи от котелното, а от подземни геотермални източници. Специално за това бяха пробити два кладенци под комплекса.

56. Много пешеходни зони в района са по самата крепостна стена. Тук действително можете да имаме приятна разходка.

58. Сградата на училището и на детската градина са изцяло от дърво.

59. Като цяло интересна история: архитектът идва и казва: „О, крепост! Нека тук изградим много жилища за богатите. Не, ние ще оставим, разбира се! Завършен е! А стената, дори ще я оградим наоколо. Тази стена ще ни помогне да продадем недвижимите имоти тук още по-скъпо! ”

60. У апартаментите, които са разположени на първия етаж, имат неголеми участъци.

61. Това е сграда с басейн, така че на фасадата има своеобразни вълни от дърво.

62. Целият квартал е застроен с блокове в овална форма, но фасадата е оформена по различен начин.

63. Между домовете има общ двор, тук няма никакви затворени квартали.

64. Възможно е да срещнете малки детски площадки.

65. Заедно с детските съоръжения има и пейка.

66. А ето тук, архитектите са експериментирали с метални решетки.

67.

68. Тук отново можете да видите неголеми дворове за живеещите на първия етаж, между другото, почти няма завеси на прозорците.

69. Още едно огромно училище, но вече не е от дърво.

70.

71. Приятна детска пързалка във вид на птица.

72. Бих искал да обърнете внимание, че в този квартал всички построени сгради са различни и уникални посвоему.

73. Да, те всичките са в един стил, но се различават една от друга, дори понякога са в различни цветове.

74. Тук например златни балкони.

75. Естествено, навсякъде има безбариерна среда. Кофите за боклук са грамотно направени: има и вакуумни улеи, същите, които вече ви показах няколко пъти в Скандинавия.

76. Много е важно, че е било решено да бъде построен по такъв начин, че да запази историческото наследство. Всичко, което е останало от старите крепости, всичките руини са възстановени. Останките от стените просто формират границите на района. Но атмосферата, която е в древната крепост вече не се усеща.

Ако в България предложите да се изгради нов жилищен район на мястото на стара крепост, тогава, хората не биха подкрепили идеята. Хората биха бил против, защото напоследък не сме изградили нищо добро. Обикновено нашето развитие се състои от скучни ,,модерни” сгради и ако се строят скъпи жилища, тогава всичко е оградено с ограда, а територията остава затворена, заради което само живущите в блока могат да влязат вътре. А тук всичко е отворено, можете да ходите, няма огради. Проектът е интересен.

Източник.

Преводач: Кирил Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *