Новите обществени пространства на Дубай

Дълги години Дубай се развиваше като град удобен за автомобилите. Строяха се магистрали на няколко нива, инфраструктурата беше така разчетена, че човек изобщо да не слиза от автомобила си. И мнозина не излизаха изобщо! С месеци хората се придвижваха изключително по маршрута от в къщи – паркинга – автомобила – офиса – паркинга – автомобила – търговския център – паркинг – автомобил – ресторант. Просто нямаше къде другаде да се ходи.

Този път, обаче бях поразен от промените, които са настъпили! В Дубай са започнали да строят обикновени европейски квартали, пешеходни зони, напълно затворени за автомобилите улици! В града се развива и трамваеен транспорт. И то какъв трамвай – чудо, а не трамвай! И така е на всяка крачка. Просто невероятна промяна. Нима в Дубай са разбрали, че не трябва да се прави града удобен за автомобили?

01. Едно от последните обществени пространства. Този канал е прокаран през 2013 г., като съединява морето с ръкав на Дубай Крик. Веднага над него са построени три пешеходни моста!

02. Наоколо все още всичко е в строеж и е като пустиня, но крайбрежната улица е напълно готова! И то каква крайбрежна улица! За нея ще завиди всеки град.

03. Веднага е озеленена, поставени са скамейки и фенери, навсякъде има Wi Fi и места за зареждане на смартфони.

04. Крайбрежната улица е чудесно построена, по цялото й протежение и веднага се запълни с хора, без значение, че наоколо все още няма нищо.

05. Строителството все още продължава.

06. Много удобни скамейки с облегалки под дърветата. Дърветата са посадени пораснали.

07. Навсякъде има рампи, за всичко е помислено.

08. Хората идват да се разходят и да се снимат.

09. Най-готиното нещо е водопадът! От естакадата са направили огромен светещ водопад! Изглежда страхотно. Когато по канала минава лодка, водата е като завеса, разделя се в различни страни и пропуска плавателния съд. Всичко става автоматично.

10. Изобщо властите в Дубай обожават да правят канали и да строят мостове. Има буквално десетки мостове над изкуствените реки. Хубавото на мостовете над каналите е, че те са пешеходни. Това е първият пешеходен мост над канал – мост Сафа. Той лесно се разпознава по Y- образните пилони. В комбинация с кабелите те би трябвало да наподобяват, или на палатка на номади, или на оборудването на арабски плавателен съд.

11. Вторият пешеходен мост вече е окачен.

12. Наречен е мостът на търпимостта, тъй като, както казва емирът на Дубай шейх Мухамед „мостът съединява хората, културите и сърцата“.

13. Уникалността му се състои в това, че е огънат.

14. Тук е предвидена дори велоалея.

15. Шейхът е уверен, че това е най-красивият мост над канала. В съчетание с осветлението изглажда наистина прекрасно.

16.

17.

18. Третият пешеходен мост – Джумейра, прилича на молекулата ДНК.

19. Той се поддържа от усукана конструкция.

20.

21. А наоколо все още нищо не е готово. Това е старият автомобилен Дубай.

22. Много от районите в града сега изглеждат много по-европейски.

23. Да, това всичко е новопостроено, но е построено добре.

24. Сега в Дубай можеш да се разхождаш.

25. В кварталите застрояването е със средна етажност. Изобщо как може да си помислим, че това може да се случи в Дубай!

26.

27.

28. Стрийт арт от най-добрите световни художници. Тази работа ви е позната от португалеца Vhils, който създава портрети с помощта на перфоратор, отвертки, длета и дори експлозиви.

29.

30. А това са новите дубайски жилища! Подобни квартали преди имаше само в Европа.

31. Новите улици. По тях сега не се шофира, а главният вече е пешеходецът.

32. Навсякъде има хубави павета и пешеходни пътеки.

33. Още един нов квартал – Dubai Design District ( или D3).

34. Той е бил замислен като бизнес квартал за компании, работещи в сферата на дизайна. Най-напред са построени 11 сгради, разчетени за 1000 офиса и 100 магазина и кафенета. И мнозина действително открили тук офиси. Преди имаше квартали на художниците, а сега се появяват квартали на дизайнерите! Освен това в деловата част на района има голямо обществено пространство (The Block), предназначено за спорт. Открити са и няколко галерии, в които има различни изложби.

35. Друг нов квартал в Дубай е Box Park. Като цяло това е един голям търговски център, разделен в няколко сгради. Мястото е създадено специално за пазаруване, разходка из ресторантите, улични развлечения и т.н.

36. Неговата най-голяма особеност е, че целият квартал се състои от контейнери. Във всеки случай те са активно използвани за оформление на сградите.

37. Кафене и магазини.

38. Тук е приятно да се намираш.

39.

40. Автомобилите сега са за украса на кафенето.

41. В Дубай се учат как да правилно да изграждат пешеходните пътеки и да мислят за пешеходците, а в България това не е така.

42.

43. Много готини светещи люлки, поставени в подножието на Бурдж Халифа.

44. Както подсказва, люлките са най-доброто, което може да се случи на града.

45. Малки архитектурни форми.

46. Още една обществена зона в района на Dubai marina. Това вече не е квартал, а достатъчно голям район, състоящ се предимно от високи сгради и небостъргачи, предназначени за живеене. Когато районът бъде окончателно застроен, тук ще живеят до 120 000 души. Районът ще се простира по протежението на изкуствения канал, който се намира в близост до Палм Джумейра.

47. Сега тук се разхождат тълпи от хора, туристи смесили се с местните жители.

48. Колите тук не са добре посрещнати. Обърнете внимание на настилката! Тя е направена така, че никой да посмее да превиши скоростта.

49. Пешеходците са с предимство.

50. Тълпи от хора. Това е по въпроса как може да се направи един район привлекателен и жив.

51.

52. Всичко е стилно, няма никакви нелепи реклами. Красота!

53. Уличните кафенета са също в европейски стил.

54. Тоалетна.

55. Душ на плажа.

56. Още едни вариант за душ на плажа.

57. На плажа храната е по-проста.

58. А къде са автомобилите?

59. Под земята.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *