Новите квартали на Хелзинки. Искате ли да живеете така?

Да, знам искате, че кой не би искал? Това днес няма да е просто пост с много снимки на новите жилищни квартали във финската столица. Днес ще Ви помоля внимателно да гледате и да обърнете внимание на някои детайли. Защо правя всичко това? Искам да Ви покажа как може да бъде. За да може после, като погледнете през прозореца да разберете, че под прикритието на жилище на Вас са Ви донесли лопата лайна.

По принцип с това, с което се занимавам би трябвало да се занимава държавната пропаганда. В прайм тайма на държавните канали би трябвало да има предавания за нормални жилища. А на практика какво се получава – кулинарни шоута и предавания за красиви и добри автомобили. Дори децата от началното училище вече разбират от готини коли. Да, повече от тях никога няма да се возят на подобни автомобили. Но знаят как може да бъде. И вие няма да можете да им продадете „Лада Приора” като съвременен готин автомобил. Но ще успеете да продадете бетонна кутия в панелно гето под вида на съвременно жилище. Защото хората просто не разбират: а как може да се живее по друг начин през 2017 г.? Нима има варианти? Има. За това не забравяйте да разпространявате подобни постове и да ги показвате на приятели и роднини.

И така, какво е това съвременно жилище, което строят в Европа и САЩ?

— Плътно застроен квартал с ясно разделение между двора и улицата.
— Разнообразна архитектура. Въпреки, че кварталът е посторен в един стил, вие няма да видите не само две еднакви сгради, но и два еднакви входа в една сграда.
— Малка и средна етажност. Възможно е да има изключения, но като цяло се строят 6-8 етажа. Това е оптималната етажност за жилищна сграда.
— Дворове без автомобили. В новите квартали днес е невъзможно да се види паркинг в двора. Дворът е обществено пространство. Още повече, че до входовете вече не правят и места за товарни автомобили.
— Смесени функции. Кварталът престава да бъде „спалня”. Сега в него може да се работи, да се пазарува, да си почиваш. Не е необходимо всеки ден да ходиш до центъра. Борят се с миграцията на пътуващите до работа.
— Достъпен транспорт. Кварталът още не е построен, но има спирка на трамвая.

Нека да разгледаме два нови квартала в Хелзинки…

Ще започнем с квартал Яткасаари. Той влиза в зоната за реконструкция на Западното пристанище, която включва развитието на още няколко крайбрежни райони на Хелзинки в следващите 20-30 години.

През 2005 г. на острова живеели всичко 2300 души. Тогава той е бил общо взето пристанищна зона, а жилищните сгради се намирали в северната му част. През 2017 г. населението му вече е над 7 000 души и продължава да расте. От бившето пристанище е останал само пътническия терминал, който обслужва кораби от Естония. Избавили са се от цялата товарна инфраструктура.

Яткясаари през 2014 г.

Сега Яткасаари се застроява плътно с жилищни комплекси. До 2020 г. трябва да се появят жилища за 18 000 души (общо около 650). Опитват се да строят затворени комплекси, за да бъдат защитени дворовете от морския вятър. По средата на острова възнамеряват да построят широк S-образен парк (с обща площ на парковата зона от 20 хектара).

В допълнение към жилищните сгради на острова работи и голям търговски център, 16-етажен хотел Clarion, седалището на естонските фериботни линии, библиотека и информационен център. С континенталната част на Хелзинки островът се свързва чрез две трамвайни линии.

Строителството на Яткасаари ще продължи до края на 2020 г. На мястото на бившите складове на търговското пристанище, е планирано да се построят около 300 жилищни сгради, закрити басейни и други спортни съоръжения.

Цял квартал в Яткасаари е резервиран за пребиваване на финските шведи. Тук ще има шведско училище, детска градина, художествена галерия и младежки театър. Предполага се, че на острова ще пребивават до 20 000 шведи, но реално броят им ще бъде доста по-малък.

01. Да погледнем отгоре новия квартал. Тук, преди всичко, може да ви стресне гъстотата. Да, нагъсто строят, няма празни пространства, няма български простори между жилищните сгради и пустеещи земи.

Това е основната разлика с нашите микрорайони. Планировката на новите европейски квартали е обмислена до най-малката подробност, тук няма нито един квадратен метър неизползвана земя. Но не се плашете, на земята това изглежда много готино.

02. Още веднъж Ви напомням да обърнете внимание на разнообразната архитектура. Внимателно разгледайте сградите в този пост. Няма да видите две еднакви. Всяко здание е уникално!

03. При това всичко е построено в един стил. Но навсякъде има различни стъкла, различен цвят, различни балкони. В България няма индивидуалност при масовото строителство. У нас не само в границите на един квартал сградите не се отличават една от друга, но и в границите на цялата страна – всички са еднакви.

04. А вижте какво разнообразие има при финландците.

05. Много яко.

06. Благодарение на гъстото засрояване веднага се оформят хубави улици. На улиците има паркинги за гости, платени и с ограничение във времето за престой. За по-дълъг престой трябва да се купи място в подземен паркинг. Няма вариант да оставиш колата си безплатно. За съхранение на твоето имущество трябва да си платиш.

07. Улиците не са прави, тук на хората е комфортно.

08. Но да се върнем на архитектурата. Много съм писал за цветовата гама и как с нея трябва да се внимава. Ако се вгледате във финските сгради, ще видите колко внимателно те боравят с цветовете. Те могат и да са ярки на места, но цветът не се използва за това да направиш „весели” уродливите многоетажни бараки. Цветът се използва като инструмент в архитектурата.

09. Това, между другото не е много подходящ пример. Аз не бих направил така ) Кварталът все още се застроява, така че на снимката има излишни неща, не обръщайте внимание.

10. Хайде да погледнем плана. Вижте колко на гъсто са жилищните квартали. А в центъра ще има зелен парк. Сега все още не е готов, ще го направят след няколко години.

11. Архитектура

12. Всички сгради са различни, навсякъде има променлив брой етажи.

13. Някъде има 3 етажа, а някъде 7. В такъв квартал на човек му е комфортно.

14. Вижте разнообразието на балконите. И на остъклението им. Във всички жилища остъклението е еднакво – това са безшевни стъклени панели, които през лятото може да се свалят, а през зимата да се слагат. Важно е остъклението в жилищната сграда да е еднакво. Монтажът на антени и климатици е забранен от закона.

15. Не мога да спра да се възхищавам на разнообразната архитектура. Възхищавайте се и Вие.

16. Да, проектите са много разнообразни, но и не всички сгради са архитектурни шедьоври, има и някои не много удачни по мое мнение. Но новият квартал става доста уютен благодарение на разнообразието, също както старият център, където всяка сграда е уникална.

17. Хоп! И влизаме в един от дворовете. Да, именно влизаме, а не караме.

18. Тук все още се строи, но вече можем да забележим някои особености на двора. Във всеки непременно ще има пилон за знаме. Финландците, при всеки удобен случай, издигат огромен национален флаг във всеки двор.

19. Погледнете внимателно двора. Няма да видите нито един подобен по-нататък. Както и архитектурата, така и всеки двор е уникален.

20. Навсякъде има различна настилка и зониране.

21. Финланците не се боят да използват естествени материали. Ето, например, дървена палуба на детската площадка.

22. След като строителството приключи, тук ще има предимно места за отдих.

23. Разбира се на първият етаж има малка веранда. Сега това е задължително.

24. Вижте разнообразието на покритията. Ето ти плочка, ето дърво, а ето и паве. А асфалт да видиш е трудно.

25. А ето и друг двор с вече съвършено нов дизайн. Тук са направили хълмчета и пътечки между тях.

26. Яко?

27. Дърветата ще пораснат и ще бъде много хубаво.

28. Дворът принадлежи на живущите. Това е частна зона вътре в неголям комплекс. Този двор е безопасен, тук няма чужди. Докато се разхождах и снимах, живущите няколко пъти викаха охраната. И това е готино. Помните ли какви бяха преди дворовете? Спомнете си София! Сгради в микрорайон, без ясно разделение на двор и улица, самото понятие за двор е унищожено, което разруши и социалната връзка между жителите. Ние не само не знаем кой е свой и кой е чужд, ние престанахме да познаваме и съседите на нашия етаж. Във Финландия може да не си прибираш играчки, в дворовете е уютно и безопасно. На детските площадки има поставени кутии за съхранение на играчките.

29. Входът към сградата е само на велосипед.

30. А как да си разтоваря покупките от магазина?! Ето така, на ръце.

31. Във всеки двор почти винаги има маса, около която можете да се съберете.

32. Първите етажи, както навсякъде, принадлежат на живущите.

33. Още един двор.

34. Първи етаж.

35. Да отидем в съседния квартал.

36. Архитектура.

38.

39. Всичко е уникално.

40. Детска площадка.

41. Работа с цветовете. И пак да погледнем покритието – дърво и камък!

42. Маса и столове.

43. Детска площадка, отново маса и столове. Цялата улична мебел е скъпа. Интересно, дали у нас ще я откраднат? Между другото, никъде не видях охрана. Всичко е на открито, никакви портиери. Охраната идва само ако е повикана от жителите.

44. Обърнете внимание, че в съседство на високите жилищни сгради има неголеми триетажни.

45. Под прозорците обикновено има малки детски площадки. А зоната за шумни игри, където са събират много деца са изнесени по-далеч от жилищните сгради, за да не пречи шума на живущите.

46. Входът в двора не дава възможност за достъп на автомобил.

А това е квартал Каласатама, още една крайбрежна зона в Хелзинки. За разлика от Яткасаари, Каласатама не се намирана остров, а на континента, в района на бившето Рибно пристанище. Въпреки че се намира далече от центъра, той е силно свързан с другите квартали, през него минават много маршрути на градския транспорт. Градските власти, заедно с проектантите смятат да го превърнат в притегателен център за дейците на културата. Освен това тук ще има парк и нещо като панаир за търговия и провеждане на градски празници.

Тук също квартално застрояване. Така градската среда е по-комфортна, а и е защитена от морския вятър.

47. Пак погледнете архитектурата. Всички сгради са различни.

48. Няма еднакви сгради.

49. Тук не се страхуват да използват черния цвят.

50. Вижте, дори в границите на една сграда всичко е различно. Различни входове, различни фасади. Разнообразната архитектура създава красиви улици. Няма да видиш по-красиви улици в нашите микрорайони.

51.

52. Вижте какво разнообразие.

53. А сега да погледнем дворовете. Няма еднакви дворове.

54. Не скамейка, а маса и столове.

55. Красиви полянки, на които можеш да играеш.

56. Пясъчник. Внимателният зрител ще види на заден план цветни кофи за боклук. Да, във Финландия няма да видите грозни, вонящи кофи за боклук. Контейнерите са подземни, достъпът е с ключ, има сортиране и идеална чистота. Толкова е чисто, че наблизо може да направиш детска площадка.

57. В такъв двор не е страшно да си пуснеш детето.

58.

59. А как да паркирам колата си под прозореца???? ((( А ако имам 7 деца? А ако ми тежат чантите? А ако искам да докарам роял?

60. Нов двор, нов дизайн.

61. Още един двор.

62. О, този ми е любимият. Тук има улично барбекю!!! Може да си изпечем нещо. Или просто да поседим вечер край огъня.

63.

64. Сградата е построена скоро, но всички дървета вече са пораснали.

65. Вход

66. А тук има истинска градинка и ограда. Малки лехи, в които живущите отглеждат ягоди и овощни дръвчета.

67. Касис и ягоди.

68. А от дясно са направили голям хълм и са го засадили с елхички.

Спътникова снимка.

69. Вътре в хълма има ниша, в която е скрит паркинга за велосипеди.

70.

71. Първи етажи.

72.

73. Ето и малко входове. Всеки вход е уникален. Обединява ги само това – навсякъде вратите са прозрачни и входът е на нивото на земята.

74.

75. Това е вход на апартамент. Има веранда, а вратата е глуха.

76. Вход

77. Още един.

78.

Колко струва всичко това,ще попитате вие?

Цената на апартаментите в новите сгради на Яткасаари започват от 250 000 евро. Например, едностаен апартамент с площ от 33 кв.м., купен на зелено (ще бъде готов през 2018 г.) струва 267 300 евро.

В същата сграда може да се купи тристаен апартамент (60 кв.м) за 393 300 евро.

Цените варират от проект до проект, но като цяло вече готовите апартаменти са скъпи. Едностаен (39 кв.м) в сграда от 2016 г. може да струва 406 690 евро.

Сравнително голям двустаен (65 кв.м) в постройка от 2015 г. – 519 800 евро.

Най-скъпият готов апартамент в момента се продава за 1 004 050 евро. Това е четиристаен апартамент с площ от 150.5 кв.м с голяма тераса с изглед към морето и собствена сауна.

Цените на апартаментите в Каласатама са същите: зависят от конкретния проект, срокът за построяване на сградата и изгледът към морето.

Това може да ви се струва скъпо. Но нека да вземем предвид фактора заплата и достъпността до ипотека. Средната заплата в България (по официални данни) е 995 лева е 510 евро. Средната лихва по ипотечен кредит в България е 5%, като минимумът е 5 години. При тези пари и такава ипотечна лихва, човек може да си купи нещо като кучешка колиба в мравуняк в покрайнините на града.
Хората с висше образование във Финландия получават средно 4000 евро на месец. Работещите в сферата на здравеопазването – 4800 евро, държавни служители – 3500 евро. Средната заплата в частния сектор е 3200 евро.

През 2016 г. Финландия имаше най-ниската средна ипотечна лихва в еврозоната – 1,3%. Да, не Ви се е сторило. Т.е. същият този човек във Финландия може да си купи апартамент в новия готин квартал и да се чувства прекрасно.

Разбираемо е защо Финландия е на десетилетия напред от България. Новото строителство за средната класа у нашите съседи ни се струва недостижим разкош. Но означава ли това, че трябва да се примирим и да се откажем?

Ако се появят подобни проекти в България, то те няма да бъдат масови. Но рано или късно и ние ще стигнем до там.

Необходимо е възможно най-скоро да преосмислим принципите на жилищното строителство. Чиновниците трябва законодатлено да ограничат етажността, а хората да преосмислят навиците си като се откажат от паркирането на колата под прозореца си и да си върнат двора. Това ще бъда малко скъпо. За това пък ще бъде съвсем ново ниво на живот.
Разпространявайте този пост!

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *